Как да деактивирате приложенията да не проследяват местоположението ви

A+ A-
14796 прегледа 1 Коментар
Стотици приложения могат да следят движенията ви, вашите предпочитания и да споделят подробности с рекламодатели, търговци на дребно и дори хедж фондове. Ето как да ограничите тази информация.

Най-малко 75 компании получават точни данни за местоположението от стотици приложения, чиито потребители позволяват услуги за местоположението за ползи, като например предупреждения за времето. Фирмите използват, съхраняват и/или продават информация, за да помогнат на рекламодатели, инвестиционни фирми и други.

Можете значително да намалите проследяването на собственото си устройство, като отделите няколко минути и промените настройките.


Как мога да разбера дали приложенията на смарфона ми споделят местоположението ми?


Трудно е да знаете със сигурност дали компаниите за данни на местоположението ви проследяват телефона ви. Всяко приложение, което събира данни за местоположението, може да сподели информацията ви с други компании, стига да споменава това, някъде в декларацията си за поверителност.

Но езикът в тези правила може да бъде неразбираем, объркващ или напълно подвеждащ. Приложенията, които съдържат данни за местоположението, помогайки на хедж фондовете например, са казали на потребителите, че техните данни ще бъдат използвани за анализ на пазара - или просто за "бизнес цели".

Големите компании като Google и Facebook с неохота признават, че следят всяка наша стъпка, но го правят, за да могат да разберат какво харесваме, от какво имаме нужда и да ни показват само неща, които бихме искали да видим. Тоест, за да бъдат максимално ефективни техните рекламни кампании и таргетирането.


Кои приложения събират и споделят местоположението?


Няма някакъв списък за тези неща. Има случаи на определени приложения, събиращи точни данни за местоположението и прехвърляйки ги на други фирми в момента. Но приложенията също могат да събират и запазват данните, и да не ги предоставят на трети страни, поне докато не е станало късно за тяхната актуалност. Най-добре е да проверите устройството си, за да видите кои приложения имат разрешение да получават местоположението ви.

Най-популярните приложения сред компаниите за данни са тези, които предлагат услуги, които са ключови за местонахождението на хората - включително метеорологични условия, транзит, пътувания, пазаруване и запознанства - тъй като потребителите с лекота и без много да се замислят дават разрешение на тези апликации да следят местоположението им.


Как да спра проследяването ми на iOS?


Някои приложения имат вътрешни настройки, в които можете да посочите, че не искате местоположението ви да се използва за целенасочена реклама или за други цели. Най-лесният начин обаче е да преминете през основното си меню за поверителност.

Първо отворете Settings и след това Privacy.

След това изберете Услуги за местоположения, която е в
горната част и има малка стрелка на нея.
  


Ще видите списък с приложения, заедно с настройките за местоположение за всеки от тях. Докоснете приложенията, които искате да коригирате. Избирането на "Никога" блокира проследяването от това приложение.Опцията "Докато използвате приложението" гарантира, че приложението получава местоположението ви само докато се използва. Избирането на "Винаги" позволява на приложението да получава данни за местоположението дори когато не се използва.


В настройките за поверителност на устройството приложенията предоставят кратки обяснения за това как ще използват данните за местоположението. Не разчитайте на тези описания, за да разберете дали данните за местоположението ще бъдат споделени или продадени. Голямата медия The Times установява в свое прочуване, че много от тези описания са непълни и често не споменават, че данните ще бъдат споделени.

Ако искате да деактивирате изцяло проследяването на местоположението, превключете настройката "Услуги за местоположение" в положение "изключено". Но, ако услугите за местоположения са изключени напълно, най-вероятно няма да можете да използвате определени услуги като намиране на картата, GPS навигация и други.

Ако имате приложения, които вече не използвате, най-добре е да ги изтриете от устройството си (деинсталирате).


Как да спра проследяването ми на Андроид?


Тези указания са за последните телефони с Android; Google предоставя повече инструкции тук.Първо, отворете Настройки на телефона си.
На основната страница с настройки кликнете на
"Сигурност и местоположение".


На следващия екран докоснете Местоположение, което
можете да намерите в раздела Поверителност.

На екрана "Местоположения" докоснете "Разрешения
на ниво приложение".Ще видите списък с приложения. За да изключите
местоположението на приложение, плъзнете
превключвателя на ляво.За разлика от iPhone, смартфоните с Android не ви позволяват да ограничите достъпа на приложението до местоположението ви до момента, в който го използвате. Всяко приложение на Android, което има вашето разрешение да проследява местоположението ви, може да получава данните, дори когато не го използвате. В по-новите версии на Android, събирането на тези данни е ограничено до "няколко пъти на час", казват от Google.

За да деактивирате изцяло услугите за местоположение, изключете "Използване на местоположението" в рамките на същите настройки за местоположение, описани по-горе. А тук са нструкциите на Google.


Мога ли да изтрия данните за местоположението си от тези бази данни?


Секторът на данните за местоположението носи бенефити на липсата на точни регулации, което прави изключително труден достъпа или изтриването на тези данни. Вашата информация може да бъде разпространена и сред много компании. И повечето от тях съхраняват данни за местоположението, прикрепени към името или телефонен номер на дадено лице, но и към идентификационен номер, така че може да е неудобно за тях да идентифицират вашите данни, ако искате да ги изтриете - и те не са задължени да го направят.

В Европейския съюз хората вече имат законното право да поискат копие от данните, които притежават за тях, и да поискат това да бъде заличено.

Google е един от най-известните "колекционери на данни за хората" и позволява на потребителите да изтрият сегмент от тази информация, наречена "История на местоположенията". За целта отидете на тази страница, след което натиснете бутона Изтриване на историята на местоположенията. Кликнете върху него отново, когато получите подкана. Можете да изтриете друг сегмент от данни за местоположението, свързани с профила ви в Google, като влезете в профила си и отидете в Моята активност. След това кликнете върху Контроли за активността и изключете Активност в мрежата и приложенията (най-горе).

Източник: https://www.nytimes.com

Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари