Крачка към бъдещето: Примамливият свят на криптовалутите

A+ A-
3774 прегледа 0 Коментара
Криптовалутите вдъхват едновременно надежда и смразяващо притеснение.

Днес мнозина са обнадеждени, че бъдещето на парите се очертава да бъде независимо и свободно от стандартната банкова система. До преди около десетина години, когато светът беше обхванат от дълбока финансова криза, никой не можеше да си представи подобна развръзка. Криптовалутите са над хиляда вида, като по-известните са биткойн, лайткойн, етереум, а сред непопулярните са новаците като зеткеш и юбик. Ветеранът тук несъмнено е биткойн, който разгроми света с мощната си заявка през 2009 година.


Първи стъпки с биткойн


За създател на биткойн се смята Сатоши Накамото, чиято личност е обвита в мистерия и тайнственост. През годините неведнъж са коментирани различни идеи за електронни пари, което обаче не е довело до никакви резултати и те не са намерили начин да се наложат на пазара. Биткойн става надеждна, но без да е обвързана с правителствените и регулаторни органи, нито пък с банките.

Всички знаем как функционират „нормалните“ пари. Банкнотите и монетният им еквивалент се произвеждат от държавните монетни дворове и притежават редица средства за защита от фалшифициране. Акциите, дяловете и онлайн средствата за разплащане не съществуват в реалния свят, тоест във физическия смисъл на думата, те са само цифрови сигнали, които могат да бъдат подложени на копиране. Световната финансова система възлага мисията за опазването им на електронни почистващи компании, които имат за задача да следят всяка трансакция. За измамниците прегради няма и те въпреки това откриват начини да въведат в заблуда системата.

Накамото предлага решение чрез своята валута биткойн и твърди, че е открил начин да ги спре. За всяка нова трансакция, информацията се конвертира във форма, която е невъзможно не само да бъде променена, но дори и да бъде прочетена – чисто математически. След това тя се записва в блоковата верига, която гарантира пълна сигурност, просто защото тя не съществува само на едно място.

Биткойн


Уникалната блокова верига


Блокчейн не е в ръцете на банки или правителства, тя простира влиянието си из цялата онлайн мрежа, като по този начин се създава международна, децентрализирана система на електронните пари. Вероятно Накамото е бил мотивиран именно от нейната бързина, ефективност и доверието, което може да й се има, имайки предвид откъсването й от финансовите институции. Криптовалутите са особено очарователни основно заради свойството си да изпълняват трансакции извън стандартната банкова система. По този начин се избягват задължителните такси за превод на пари в чужбина например, както и търговските данъци от сорта на ДДС.

И до ден днешен основанията на г-н или г-жа Накамото за пускането на независимата валута си остават секретни. Самият или самата тя изчезва още преди години, а следите не водят до никъде. Някои издания разпространиха информацията, че са открили Накамото в Калифорния, но човекът отрича да има общо със създаването на биткойн. Възможно е името да е било само прякор, а зад него да се крият цял екип експерти по криптовалута. Така или иначе, ентусиазмът на хората, които са се броели на пръсти в началото, вече се е пренесъл върху милиони, които нямат никакво съмнение, че това е тяхната валута.

Една от първите трансакции с нея е извършена през май 2010 година, когато две пици са били на стойност 10 хиляди биткойни. Година по-късно един биткойн струва вече 1 долар, а няколко месеци след това – 30 долара. В края на 2011-та година идеята изглежда обречена, защото валутната борса MtGox от Токио обявява, че стотици хиляди биткойни са изгубени. Този удар срива доверието във валутата, а причините и до сега не са ясни, което води до отказ на първите последователи и спад в цената. Впоследствие тя реабилитира имиджа си и отново е сред най-силните „играчи“ на пазара на криптовалутите.


Какво точно е блокчейн и защо е сигурна

копачи

Както вече беше споменато, блоковата верига не позволява появата на фалшиви биткойни. Тя съхранява непрекъснат и статичен запис на всяка трансакция, а мястото на извършената трансакция се обновява в блокчейна чрез математически трансформирана версия на въпросната информация. Ако някой се опитва да я подправи, тя веднага се променя съществено. Математическата версия на всяка направена трансакция е свързана и с части от предишни трансакции, както и с допълнителни детайли. Това е вторична мярка за сигурност. Блоковата верига се поддържа от така наречените миньори, генериращи математическата информация с компютри, които получават в замяна нови биткойни. Разрастващата се блокова верига изисква все повече ресурси, затова ако някога „копаенето“ можеше да бъде възложено на домашен компютър, днес са нужни огромни сървъри.


Търсенето определя играта


Биткойните станаха привлекателни включително и за престъпниците, които се радват на същите предимства – извършването и получаването на плащания, без да се налага участието на банките. Търговци на дрога, хора с намерение да узаконят средствата си и всякакви „елементи“ от подземния свят са с траен интерес към новата възможност.

В резултат на търсенето започна раждането и на други криптовалути. 2015-та година бележи началото на Етереум, създаден от 21-годишният програмист Виталик Бутерин от руско-канадски произход. Етереум стана обект на хакери след пускането си и стойността му спадна рязко. Атаката обаче не може да сломи активното навлизане на криптовалутите – те са част не само от нашето настояще, но и от бъдещето ни. Двата вида валута заедно с биткойн са най-масовите и познатите сред потребителите. В обръщение са вече над 17 милиона биткойни, а стойността на всеки от тях е около 10 хиляди долара.

Непредвидимостта на криптовалутите засега е пречка те да изпълняват изцяло функцията на парите, макар че вече го правят на доста нива.

сътресения в курсовете


Как да станем част от света на криптовалутата


Ако сте готови да поемете риска и да издържите на напрежението, може да инвестирате в нея. Правете го с ясното съзнание, че ако случайно нещо се обърка, няма от кого да потърсите помощ, нито има начин да търсите съдействие от банката.


1. Вземете си дигитален портфейл


Дигиталният портфейл ще ви предостави възможност да съхранявате валутата си, ще може да правите или получавате плащания от компютъра или телефона си. Портфейлите биват няколко вида:

Софтуерен портфейл
Портфейл, предназначен за мобилни средства и десктоп компютри, независимо от тяхната операционна система. Съществуват и някои опасности, които трябва да имате предвид. Възможно е устройството ви да стане обект на хакерска атака и да се доберат до паричните ви средства.

Хардуерен портфейл
Това е устройство под формата на флашка, което може да е с или без екранно поле. За предпочитане е да си направите копие на информацията, тъй като само така ще си осигурите спокойствие при евентуална повреда, загуба или кражба. Трябва да имате предвид, че хардуерните портфейли се поддържат срещу заплащане.

Мозъчен портфейл
На bitaddress.org трябва да изберете бутона Brain Wallet, след което да си запишете паролата. Повтаряте получената парола и очаквате портфейлът ви да бъде генериран.

Хартиен портфейл
Тук начинът е да запишете (и разпечатване) ключа си на лист хартия. Разполагате и с QR код, чието запазване също може да подсигурите по този начин. Посетете bitaddress.org, за получите своя генериран хартиен портфейл. Това става чрез няколко движения на мишката и въвеждане на букви и цифри, докато символите се запълнят на 100% (следете стойността на зеления фон горе). Пазете хартиения си лист на място, където не може да бъде открит или да се стигне до унищожаването му.

За да разполагате с криптопарите си, трябва да имате ключове от портфейлите си. Електронните портфейли имат механизми за обезопасяване, за да сте сигурни, че никой няма да посегне на криптопарите ви. Един от най-известните и уважавани портфейли се управлява от blockchain.info в Люксембург.

Ето и някои от най-популярните:

jaxx.io
electrum.org
exodus.io

2. Активирайте мерките за безопасност


Щом регистрирате портфейла си, трябва да вземете мерки да обезопасите сметката си, за да не стане обект на хакерите, които могат да я източат или блокират. За да го направите, ще ви трябва уникална идентичност на портфейла и изключително сигурна парола за достъп. Нея трябва да запомните или да пазите офлайн. Удостоверяването от две стъпки включва и номера на мобилния ви телефон.

двустъпково удостоверяване


3. Превърнете парите в брой в криптовалута


За целта трябва да намерите брокер, който всъщност е нещо като обменно бюро. Разликата е, че в него не купувате чуждестранна валута, а криптопари. Има какви ли не варианти, а някои сайтове предлагат сравнения на цените. Вземането на правилното решение зависи от множество фактори и може да ви се стори плашещо.

Ето и някои от най-популярните "обменни бюра":

binance.com
bittrex.com
kraken.com


4. Купувайте или трупайте и се надявайте


Все повече продавачи приемат криптовалута като начин на плащане, но най-много възможности все още има на черния пазар. Мнозина гледат на криптопарите като на злато - нещо, което е добре да бъде купено и пазено с надеждата, че цената му ще се повиши значително. Огромните скокове и спадове в цената обаче правят инвестирането в криптовалута в екстремно преживяване.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари