22 научни мита, в които всички са убедени

A+ A-
5124 прегледа 0 Коментара
Хората обичат да вярват на странни легенди, за които не търсят логично обяснение


Колко вода пиете на ден?

Чували сте за онези 8 чаши, които трябва да изпивате ежедневно, нали? Това са цели 2 литра, за които обаче няма доказателства, че са задължителни, ако целим добро здраве. Хидратацията се постига и чрез повечето храни, които също съдържат течности.

Монета-убиец

Ако ви удари монета, падаща от височината на Айфеловата кула, тя може да ви убие? Този мит е с напълно неясен произход, но макар скоростта, която развива монетата да е около 45 км, тя не може да причини никакви сериозни наранявания. Максималното усещане от удара ще наподобява ужилване, категорични са физици.

Как земните пчели успяват да летят

Зад това причудливо явление не стои никаква магия. Земните пчели са така устроени, че крилата им имат потенциал да издържат на масата им от 0,2 г. Природните закони не са поставени под съмнение, не е нужно да се търсят нови теории.

Повече градуси, повече топлина

Твърдение, което увисва, въпреки убедеността на мнозина, че ако вдигнат рязко температурата на отоплителното тяло, в стаята ще стане по-бързо горещо. Така само се стига до разходи и загуби на енергия.

Колко процента от мозъка си използваме

Онези 10 процента, които използваме и все се стремим да овладеем и останалите. Не, няма нужда да го правите, защото реално всички центрове на мозъка са активни в различни ситуации, те не чакат да ги побутваме, за да работят. Просто всеки от тях си има своята специфична роля и се включва, когато е необходимо.

Паметта на златните рибки

За тях се смята, че помнят не повече от 3 секунди, но всъщност те имат способност да запечатват в съзнанието си картина на средата, която ги заобикаля. При различни научни експерименти е установено, че поставени в лабиринт, те се ориентират идеално и могат да открият пътя към изхода.

Животът на мухите

За повечето от тях се смята, че животът им не продължава повече от денонощие. Но не всички са еднодневки. Те оцеляват поне няколко седмици, освен ако не ви се сторят прекалено досадни и не ги убиете със сутрешния вестник.

Суперхраните

супер храни

Това е маркетингов трик. Храните, които сега са модерни, може да са полезни, но определянето им като суперхрани, не ги прави по-достойни от други с подобни качества. И боровинките са наситени с витамини, и къдравото зеле е добре да присъства в менюто ви, но на добрия стар чесън какво му има? Нима той не е суперхрана?

Падат ли си мишките по сиренето

Абсолютен мит, лансиран от анимационните филмчета. Мишките нямат слабост към сиренето. Те налитат повече на семена и зърнени култури.

Зеленчуци, който не яде...

Песничката я знаем всички, но по-важното е, че няма задължително условие да се ядат поне 5 броя плодове или зеленчуци на ден. Макар в доста страни да вървят именно такива кампании, вие си имайте наум, че може да се придържате и към 4, и 3 броя, стига такова да е желанието ви. Ако не достигнете 5-те броя, няма да се свърши светът.

Не на бръсненето

Космите стават по-упорити и плътни, това го знае всяка жена. Въпреки това не са налични никакви доводи в тази посока. Не е сигурно, че бръсненето оказва влияние върху дебелината и растежа им.

Кафето е диуретик

Това е така, но от едно кафе не може да се дехидратираме. Може да посещаваме по-често тоалетната, но при умерена консумация на кафе, нивото на хидратация в тялото не може да бъде засегнато, част от течностите се задържат.

Мононатриевият глутамат

Той не е толкова страшен, освен ако не се консумира в свръх високи дози. Изследването се налага през 2007 г. и учените от университета Хохенхайм правят опит да успокоят хората, отхвърляйки версиите, че той причинява редица дискомфортни състояния, главоболие и дори рак.

Да пийнем, че да се стоплим

Няма нищо вярно в това, че алкохолът може да ни стопли. Той дори е способен да наруши терморегулацията на тялото ни, увеличавайки риска от хипотермия.

Рецепторите на езика

За него се счита, че е разделен на две части, в които са разпределени различни вкусови рецептори. Оказва се, че те са пръснати навсякъде по повърхността на езика. При всеки досег с определени вкусове, клетките реагират на молекулите, които носят усещанията – било за сладко, солено, горчиво, стипциво или пикантно.

Уринирате в басейна – хващат ви

Няма химикал, който да бъде поставен в басейна и да индикира кога уринирате. Химичната индустрия може и да реши да създаде такъв, но дали инвестицията ще си заслужава, е съвсем отделна тема.

Стречингът против травми

Разтягането на тялото не е гаранция, че ще се предпазите от травми. Това установяват финландски учени, изследвали около 5 хиляди участници. Мускулите обаче имат нужда от лека аеробна загрявка.

А вие левичар ли сте?

Надмощието на лявата страна на мозъка ви прави логични, а на дясната – творчески личности. Тук по-скептично настроените учени изобщо не приемат доказателството на Джаред Нилсън, който е установил изводите си с помощта на мозъчен скенер. Те не намират за достоверна и астрологията, така че трудно биха могли да излязат от своите рамки на възприятие.

Зимата – любимият сезон на самоубийците

Хората, които искат да сложат край на живота си, се увеличават през месеците април и май. У нас пък самоубийствата са по-чести през лятото.

Моцарт за бебета
Не е доказано, че интелигентността на децата се подобрява, ако те слушат класическа музика, докато са в корема на мама. «Ефектът на Моцарт» е описан след проучване през 1990 година, но не се смята за напълно достоверно.

Бягай бос за здраве

Колкото може да е полезно, толкова може и да е вредно. Въпреки внушенията, че това може да намали болки в колената например, трябва да се знае, че така се увеличават и рисковете от фрактури на ходилата.

Големият адронен ускорител – заплаха за планетата

                      големия адронен колайдер

Може ли той да предизвика чудовищни черни дупки, които да погълнат Земята? Сценарият не е толкова страшен, колкото се представя в новините. Малки черни дупки са възможни, но те не се очаква да ни застрашават по някакъв начин, тъй като бързо се изпаряват, а пък и до сега черни дупки, които да са създадени от големият адронен колайдер не са наблюдавани...
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари