Тайните на криминалистиката

A+ A-
9375 прегледа 0 Коментара
  Криминалистите винаги са били по някакъв начин толкова изкушаващо потайни, че на всеки му се иска да има достъп до техния свят. Работата им е обвита в мрачно и същевременно интригуващо очарование, което дава на околните повод да смятат, че тя е по-любопитна, отколкото всъщност е. Да не забравяме, че екипите се трудят при извънредни условия, сблъскват се всеки ден с ужаса на човешките деяния, ровят из трупове, за да намерят доказателства за престъпления...

И въпреки това, филмите на такава тематика се роят непрекъснато. Явно има професии, които винаги ще са обект на изследване от незапознатите с тях. Някои от мерките, които предприемат специалистите, за да стигнат до улики, са известни на аудиторията. Други ще останат завинаги секретни, тъй като се налага да си запазят някой коз, ако случайно решите, че вече сте навлезли в дълбоките бездни на „подземния свят“.

Ще се изненадате, но калните отпечатъци от обувки, могат да разкажат доста за извършителите на убийства. Обикновено само те са единствената следа, по която се тръгва в началото. Да си представим, че на приземен етаж е открито тяло на прострелян в гърдите човек, прозорецът е разбит, по пода се търкалят части от стъклото и освен тези очевидни знаци, няма нищо, което да издава убиеца. Съседите често си мълчат, за да не ги забъркват в излишни неприятности. И да са забелязали някой, те ще скрият фактите от разпитващите ги, защото нямат желание да ги влачат в ареста и да свидетелстват. Какво се прави тогава?! Техниките за разплитане на загадки от този род определено не са една или две. 

Марката издава


Маратонките, които е носил палачът на жертвата, лесно могат да бъдат разпознати по шарките. Те са в зависимост от производителя – всяка марка има своите отличителни белези. Стъпалата износват по определен начин обувките, това пък допълнително може да подскаже дали криминалистите си имат вземане-даване с някой дежурен заподозрян или да създадат профил на евентуалния извършител.

Ако той не бъде хванат бързо обаче, след три месеца анализът на отпечатъка няма да е достоверен, променяйки се с времето. Подметките са индивидуални, те имат специфични белези, като вдлъбнатини или прорези, които не могат да се скрият на местопрестъплението. По този начин се елиминират останалите обувки от същата фирма и модел, като се стеснява обхватът на търсене.

За някои анализатори информацията, която получават от обувките, се оказва изключително забавна. Установено е, че бандитите от бедните квартали, си падат по скъпите модели. По-младите и безработните също се спират на лъскавите придобивки, сочат данни на отдела по криминалистика в Нортхамптъншър Англия.

Куршумът „снася“ информация


В миналото не е било възможно да бъдат снети отпечатъци от изстреляните гилзи. Дактилоскопските методи, които основно са били използвани доскоро, са отчитали наличието на пот върху метала, но температурата при изхвърлянето на куршума я изпарява. Понеже тя е била във взаимодействие с месинга, докато се е намирала върху гилзата, границата между корозиралия метал и некорозиралия под него, образува подобие на диод от електрониката, който прави ток само в едната посока.

Благодарение на находчивостта на д-р Джон Бонд, гилзата се третира с 2500-волтов заряд, а после се поръсва с графит на ситен прах. Корозиралите участъци имат по-слаба проводимост, там се събира графитът и се забелязват папиларните линии. Ако престъпникът е консумирал полуфабрикати, става още по-лесно, защото ще е пълна със сол, а тогава потта разяжда повече.
следи на местопрестъплението

Следи от счупеното стъкло


Също като в „От местопрестъплението“ всеки детайл е от голямо значение, когато криминалистите са в търсене на истината за разкриването на обстоятелствата около смъртта. Счупеният прозорец може да е повод някой да влезе зад решетките, ако се докаже, че малките частици от стъклото, попаднали по блузата, са същите като тези от мястото на злощастното събитие.

Те са толкова миниатюрни, че са от порядъка на 0.25-1 мм. Могат да бъдат намерени и в косите на заподозрения. Професионалистите сравняват остатъците, измервайки коефициента на пречупване. С тази величина се определя промяната в преминаващата светлина през даден материал. Тя е различна според източника на стъклото, когато става дума за разлики в температурата. Когато коефициентите на пречупване съвпаднат, се касае за едно и също стъкло. Това се проверява и чрез микроскоп. Съставът на стъклата е показателен, в зависимост от тяхното предназначение, дали са с добавени елементи като магнезий или алуминий, и прочие варианти.

Раните


Ако жертвата има ухапвания по краката си, то по всяка вероятност те имат отношение към престъплението. Понеже вече е доста рисково да се ползват оръжия при нападението, често престъпниците използват кучета. Експертизите разкриват подробности за животното, което е внедрено в бандата и могат да достигнат до невероятни изводи. Космите могат да подскажат не само вида му, но и да помогнат да определянето на породата му. Остатъците от слюнка, полепнала по дрехите, също предоставят нужната ДНК информация.

Наръчникът на новата криминалистика изобилства от какви ли не хитрини и начини за излавяне на престъпниците.

пръстови и други отпечатъци


Мирисова следва


Всеки човек има индивидуална миризма, и ако случайно не е съобразил и се е напръскал с любимия си парфюм, или дрехите му миришат на цигарите, които пуши постоянно, то нещата стават още по-лесни.

Оръжието на престъплението


То също има своя отпечатък, който е много вероятно да се е пренесъл на самата жертва и така в последствие да бъде лесно идентифицирано.

Транспортни средства


Ако престъпниците използват такива от и до местопрестъплението, то освен че винаги съществува рискът някой да ги е видял, могат да бъдат издирени по отпечатъците на гумите, хвърлен фас или нещо подобно.


Ситуационна и профилна експертиза
на евентуалния извършител/и също биха могли да дадат големи насоки за разплитането на престъплението. Всички сте гледали сериали, в които гениални профайлъри са в състояние да стеснят кръга от заподозрени до няколко човека.


Случва се органите на реда понякога да прибягват и до услугите на екстрасенси. Това съвсем не е шега и доста често води до изключителни резултати.

Естеството на деянието


При обири винаги има намеци в посока на психо профила на извършителя. Ако той предпочита да влиза с взлом в апартаменти, за да прибере ключовете от колата, той не е хаотичен, а доста методичен тип. Предполага се, че се подвизава все в скъпи квартали, особено през нощта, когато е спокойно на пътя и може лесно да се добере до луксозните возила.

Търсещите ценности и пари у дома, „шетат“ повече през деня, тъй като никой не би се усъмнил в тях, а и разчитат, че собствениците са навън. Те предпочитат бедните райони на града.

Наемните убийци са винаги в крак с последните „хватки“ на криминалистите. Те не допускат да се издават, затова рядко може да бъде направена връзка между тях и жертвите им. Ако произшествието е част от организираната престъпност, то може да изглежда дори като нещастен случай, което ще е причина да си остане поредният неразкрит в архива.

Винаги има „намеци” дали едно убийство е дело на спонтанен акт или е предварително планирано. Наоколо може да цари безпорядък, а жертвата да е удушена или наръгана с някакъв предмет. Тогава няма съмнения, че престъплението е от страст или породено от силни емоции, които са взели връх в даден момент. Скандалът се е развихрил и последствията са налице. Нищо чудно самият извършител да е още в стаята, силно шокиран и да бъде заварен от униформените.

От другата страна


На кино всичко е лесно и престъпниците имат ореол, изглеждат като герои. Ето защо някои намират вдъхновението си в любимия филм, а после стават обект за разследване. Дали показаните схеми действат в реалния живот, е съвсем отделна тема...

Всички искаме да спим спокойно и да знаем, че виновниците си получават заслуженото наказание за зверствата, за които са отговорни. Няма нормален човек, който не би желал да живее в общество, където има по-малко престъпления. За целта разчитаме, че съответните органи и институции ще правят необходимото по силите си.

Не се заблуждавайте, че ако имате предвид написаното в този материал, може да извършите съвършеното закононарушение! Науката криминалистика е толкова напреднала вече и използва невероятни техники и методи, за които даже и не подозираме. Но имайки предвид това, можем да се опитаме да спим по-спокойно нощем.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари