Има ли извънземни?

A+ A-
36875 прегледа 1 Коментар
  Най-издръжливият организъм на планетата е бактерията Deinococcus radiodurans. Тя е открита през 50-те години от Артър Андерсън, който се занимавал с проект на Земеделската експериментална станция в Орегон, САЩ.

Той правил опити да стерилизира консерви с помощта на гама лъчи, които се предполагало, че ще унищожат всичко нежелано, което е запечатано в кутиите.

Облъчването с радиация през стените се очаквало да направи консервираната храна много по-трайна. Но за изненада на Андерсън, резултатите се оказали малко по-различни. Нещо успяло да устои на тази яростна атака и ученият бил направо шокиран.

Неговите опити предизвикали интереса на целия свят, а после бактерията станала сериозен обект на изследване. На шега тя е наречена „Конан Бактерията“, тъй като има способността да оцелее и в най-враждебната среда. Можем да се натъкнем на нея на най-невероятни места, включително и във врящи вулканични води, в пустошта на Антарктика или в кората на самата Земя.

Биолозите отдавна вече не се осланят на старите си разбирания за живота тук, дори допуснаха идеята, че съществуват извънземни форми.

Чудото на живота

deinococcus radiodurans

Професорът по геология в Портландския щатски университет Шери Кади обяснява тайната на тези супер бактерии, които се развиват във фини пластове по повърхността на съответната материя и секретират слуз, за да ги защитава. Те се обвиват в нея и се образува биофилм, който им позволява да се адаптират в негостоприемната среда.

Британския специалист по геомикробиология Чарзл Кокъл е посветил доста от времето си в търсене на нови видове микроорганизми, които се справят с опасностите около тях.

Той е убеден, че те биха могли да се развиват успешно и на други планети, че дори и в открития космос. Кокъл взима проби от скали близо до дома си в Биър, област Девън, след това ги закрепва към Международната космическа станция и ги праща в орбита.

Малко повече от година по-късно той вече разполага с анализ на организмите, които са преживели изпитанието и тези, които са загинали. Студът, вакуумът и радиацията не са били достатъчни, за да уморят земните форми на живот.

По-интересното е, че Кокъл и неговият екип откриват нов вид цианобактерия – синьо-зелена клетка, оцеляваща чрез фотосинтеза също като растенията. Тя може да изиграе ключова роля за живота на една бъдеща колония на Марс, например.

Цианобактерията ще подпомогне процеса по отглеждането на първите земеделски култури на Марс, които ще осигурят храна и кислород за заселниците. Цял проект се занимава с експеримента за издръжливост – LIFE e създаден с цел да установи кои земни организми биха оцелели в космоса.

опити в лабораторни условия

Астробиолозите често пресъздават търсените условия в лаборатория. Експертите са имали възможността да изолират бактерии, понесли студа и сушата в Антарктика, и ги отглеждат в лабораторни условия, където се проверява тяхната реакция на температури и дразнители като тези на Марс.

Дали някъде там има разумен живот?


Астрономите и биолозите си сътрудничат в намирането на доказателства за живот в нашата галактика. Новото поколение телескопи спомага да бъдат откривани все повече планети, които се въртят около други звезди.

През 2009 година беше фиксирана първата планета, на която се предполага, че би могло да съществува живот - Gliese 581g. Дали тя е обитаема, няма данни, но поне учените вече промениха представите си за термина. При сурови условия е възможно да бъдат открити микроорганизми, като тези на Земята, а други планети сигурно са населявани от по-сложни създания, благодарение на еволюцията там.

Наскоро от НАСА обявиха, че са открили течаща вода на Марс, а това е сериозна предпоставка за възможно наличие на живи организми. Всичко това е наистина интересно и учените с право се гордеят със своите открития и работа през годините.

марс

Но обикновеният човек, като че ли не го вълнува дали някъде из космоса има живи микроорганизми или не! Той иска да знае, дали някъде във Вселената има разумни извънземни, нещо като нас самите?

Според екипа на epis такава форма на живот съществува и е въпрос на няколко години да бъдат оповестени публично някои добре (или не чак толкова) пазени тайни през последните столетия!

Горното изречение е лично наше мнение и е изградено въз основа на определено количество информация, някои случили се събития и умозаключения. Ние не искаме да го натрапваме на никого, но ако ви е любопитно, ще ви приведем разни факти по-долу, над които бихте могли да се замислите:

разумен извънземен живот

- Спомняте ли си научно-фантастичните филми от близкото минало? Подводници, космически кораби, хора отиват на Луната и други. Много от тези измислици, днес са истина! По пътя на логиката, съвременните научно-фантастични филми, би могло в близко бъдеще да се окажат съвсем реални. Вземете за пример филма Интерстелар, който е почти изцяло изграден върху доказателства и солидни теории, но пък изглежда адски невероятен.

- А какво ще кажете за факта, че Ватикана призна, че е възможно наличието на извънземен живот? За какво им е въобще да се бъркат в тази, толкова неудобна за тях материя, освен ако нямат нещо предвид...?

- Постоянно се появяват сведения от очевидци, които съобщават, че са видяли „странни феномени” или пък „светещи летящи апарати” с различни форми, движещи се или много бързо или съвсем не така, както би се очаквало...

- В каналите за видео споделяне има милиони клипчета с подозрителни и не толкова лесно обясними неща. Нека приемем, че голяма част от тях са фалшифицирани, но някои може и да не са...

- Преди години Пол Хейлиър - бивш министър на отбраната на Канада, съвсем официално заяви по телевизията, че „извънземните са сред нас и даже някои от тях работят за правителството на САЩ”!

Вижте и цялото видео с български субтитри:- Обърнали ли сте внимание, че през годините археолозите постоянно се натъкват на човекоподобни скелети, които обаче са видимо по различни от нас?

- НАСА все по-често признават с половин уста за съществуването на извънземен живот и много популярни медии ги цитират.

- А какво ще кажете за Пирамидите, Стоунхендж и другите монументи от древността? Та, ние и със сегашните знания и умения с които разполагаме пак трудно бихме ги построили, а камо ли преди 4600 години!!!

- Ако все още не сме ви убедили в съществуването на разумен извънземен живот, то допитайте се до математиката – тя е точна наука! Какъв ли е шансът, в една безкрайна Вселена (няма да споменаваме за теорията, че Вселената е миниатюрно късче от огромна площ с милиарди или трилиони като нея) да съществува живот само на едно място, след като има толкова много подходящи за живи организми места в космоса?

Това са малка част от фактите които знаем, но силните на деня са се погрижили всичките тези данни, някак си така да преминават през нас като информационен шум, без въобще да се замисляме за тях...?!

Последващият Руски документален филм (с български субтитри) „Мъже в черно”, със сигурност би бил много интересен на всички, които се питат „Има ли извънземен живот?Използвани са материали от:

Люис Дартнел

журнал Astrobiology
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари