Носи щастие или вреди: Опасна музика ли е хеви метълът

A+ A-
1982 прегледа 0 Коментара
Този стил е сочен като агресивен и дори способен да съсипе психиката на човека, а науката търси отговорите и до днес

Представете си, истина е! Дори и днес съмненията, че хеви метълът може да навреди на психичното здраве на хората, витаят не просто като легенда, а се намират основания за тях. Явно е трудно да се лишиш от лошата репутация, споходила те още от началото, колкото и други теории да се раждат впоследствие.

Каква е славата му

Чували сме го всички. Този музикален жанр може да доведе до отклонения в поведението и се счита за опасен за подрастващите. Някои проучвания са открили връзка между слушането на хеви метъл и рисковете от самоубийство, склонността към насилие, но противниците им ги отхвърлят като недостатъчно мотивирани, с оглед на това, че не са взети предвид факторите като лоша семейна среда, злоупотреба с наркотични вещества и социална изолация.

Изследване, направено преди няколко години от експерти в университета „Маккуайър“, Нови Южен Уелс свидетелства, че колкото и агресивен да е този стил, той не провокира същото влияние върху феновете. Изглежда обаче трябва да мине доста повече време, за да бъде напълно реабилитиран хеви метълът.

Историята помни още случаите на заведени дела или заплахи за такива от страна на близки на почитатели, сложили край на живота си, слушайки музиката на Judas Priest, Ози Озбърн, Slayer.

Въздействието върху феновете

Бинокулярно съперничество е използвано, за да бъде измерена чувствителността на феновете и страстите, които предизвиква музиката и текстовете на песните. Показани са им едновременно различни снимки – по една за всяко око. Мозъкът има свойството да избира едната от двете снимки и да пренебрегва другата, макар да комбинира два различни образа и да ги превръща в общ триизмерен образ. Една от снимките представлявала сцена на насилите, а втората съдържала неутрален сюжет. Обикновено мозъкът се фокусира върху насилието, за да установи наличието на възможната опасност.

Феновете на хеви метъла и останалите участници в изследването показали именно насилието като първи образ, който забелязват – напълно обяснима реакция за учените, неприсъща единствено за първата група.

Положителна емоция и доза щастие

Оказва се, че жанрът дори може да бъде полезен, тъй като води до емоционално отпускане. От университета на Куинсленд са подбрали само почитатели на екстремната музика, като им създали негативна ситуация, в която да предизвикат гнева им, а после ги помолили да си пуснат музика по свой избор. Тогава проследили как се променя състоянието им.

Резултатът бил в посока към подобряване на настроението на участниците и съдействие за справяне с яда им.

По-старо изследване от 2001 г. разкрива, че зареденият с емоции дет метъл не тласка към самоубийство подрастващите, когато бъдат отчетени и останалите странични фактори от средата им на живот. За тийнейджърите това било дори спасителен пояс – да се разтоварват емоционално и да не прибягват до крайности.

Съпричастност и усещане за общност

Повечето фенове признават, че хеви метълът е приятно преживяване за тях, въпреки че за някои хора това изглежда необяснимо и неприемливо. Докторантът по антропология Линдзи Бишъп прави проучване на общността в целия свят и заключенията му гласят, че в нея са създадени дълбоки връзки между хората, приятелство и споделеност.

Почитателите се чувстват част от едно цяло, имат установен етикет, който спазват, независимо дали по време на концерти или тесни клубни сбирки. И независимо, че някои определят тази музика като отблъскваща, привържениците на жанра могат да ви впечатлят с благия си характер, отношението към животните и онеправданите, със своето чувство за справедливост и готовност да откликнат на непознат в беда.

Феновете на хеви метъла психолозите от Единбург описват като креативни и в хармония със себе си, но понякога те са недостатъчно общителни и срещат трудности при поддържане на работната дисциплина.

Несъмнено музикалните ни вкусове са отражения на личността ни. Съществува корелация между качествата ни и предпочитания стил, но не можем да държим отговорни музиката и хеви метъл културата.

„Метълът изглежда шумен, но в действителност е твърде тих, интровертен и толерантен, за да бъде забелязан лесно като важен фактор в социалната и културна еволюция на съвремието ни“

Цитат от Ана Стефанова, автор на книгата „Хеви метъл културата. Изследване по аналитичнопсихологическа антропология“.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари