История на матраците с мемори пяна

A+ A-
4528 прегледа 0 Коментара
Запитвали ли сте се, откъде произлиза материалът на съвременните матраци? В началото на 70-те години на миналия век в НАСА се поставя началото на актуалната днес мемори пяна. Целта на тяхното изследване е била да се изобрети вещество, което да облекчава космонавтите от големите напрежения по време на излитането.

Учените на НАСА са вярвали, че един от ключовите моменти за намаляване на тези сили, действащи на човешкото тяло, е използването на материал от пяна, който да може да се адаптира към формата на всяко тяло. Докато са се стремели към това, те са създали нов материал – мемори пяна, която е еластична и така може да съвпадне на всяка човешка форма, но след изчезване на налягането, тя приема предишната си форма.

Те са осъзнали, че това дава възможност да се постигне равномерно разпределение на налягането или човешкото тегло по цялата повърхност на пяната, но същевременно да се адаптира бързо към движенията на тялото.

Въз основа на това удивително откритие Fagerdala World Foams, шведска компания, се заема с експериментиране с тази мемори пяна. През 1991 година една шведска фирма, производител на матраци, представя на пазара за първи път матраците от мемори пяна. Там те се приемат добре и след една година фирмата предлага същия продукт и на американския пазар. Отново се приема добре. Това кара и други производители на матраци да започнат да произвеждат продукти с мемори пяна. В това число влизат не само матраци, но и възглавници, легла за домашни любимци, чехли, столчета за кола, детски креватчета, тапи за уши и много други продукти за ежедневието.


Как да разберете дали матракът от мемори пяна е с високо качество?

високо качество на матраците с мемори пяна

Днес матраците от мемори пяна са сравнително скъпи, но цената си струва. За да се приеме, че матракът е с високо качество, мемори пяната трябва да е с достатъчно висока плътност. Високо-еластичният материал също трябва да бъде чувствителен към температурата и да може да се върне обратно, след като се приложи натиск върху него. Всъщност, този уникален фактор е вдъхновил името на мемори пяната, защото след като го притиснете, материалът автоматично се връща на мястото си (има "памет").

Ако матракът е с високо качество, той ще има дълъг срок на годност и ще ви осигури по-добра почивка през нощта. Инвестирайте в съня си и се чувствайте добре с мемори матраците от Brava. Техните експерти винаги са на разположение, за да отговорят на всички въпроси, които може да имате и да ви посъветват кой е най-добрия матрак за вашите нужди. Посетете уеб сайта им, който е пълен с информация за всичко, което трябва да знаете за продуктите с мемори пяна.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари