Естествен или ламиниран паркет да изберем?

A+ A-
25423 прегледа 0 Коментара
Ламинираният паркет стана много популярен в България през последните години. Покрай икономическият бум и ръста на заплатите, много повече хора и семейства решиха да изберат него, за своя дом. Той е с по-ниска цена от дюшемето и естествения паркет, което го прави по-масово достъпен.

Този паркет се дели на два вида - такъв, който може да се постави само с лепило и без лепило. Хубавото при този с използване на лепило е, че уплътняването не позволява появата на фуги между отделните дървени елементи и проникването на прах през тях. От друга страна този, който не се лепи, позволява по-бърз монтаж.

Той се дели и на други 3 вида прямо това, как е изграден:

 Пресовани дървесни частици (ПДЧ)

 Меки дървесни частици (МДФ)

 твърди дървесни частици (ТДЧ)

Дебелината на паркета не означава непременно качество. Тя играе важна роля за стабилността на цялата настилка, тъй като я прави по-издръжлива при натиск. Много по-важен е видът дърво, от който е изграден. Всеки тип има свой коефициент на износване. Това прави някои видове дърво, като дъбовото, особено предпочитано за подови настилки. Дъбът е здрав и твърд материал, и понякога се използва в строителството.

ламиниран паркет

Ламиниран можете да намерите на пазара в много видове и шарки. При покупка, той би могъл да се монтира след няколко часа в помещението. За разлика от него, масивния има нужда от известно време престой преди да се пристъпи към монтажа.

Бързият монтаж, ниската цена и богатите възможности от избор на цветове и шарки са направили ламинирания паркет масов избор в обществото за подова настилка. В по-развитите страни семействата могат да си позволят да сменят вида на паркета през 6-7 години. Той има сравнително нормална издръжливост, като животът му зависи от вида материал и степента на натоварване, на която е изложен.

Почистването е най-добре да става с влажна кърпа и специални препарати. Под паркета се поставя замазка за изравняване на целия под. Това прави монтирания ламинат да се чувства много по-удобно и стабилно върху равна повърхност. Ако повърхнината е на вдлъбнатини или издатини рискувате той да скърца и да се износи по-бързо. Въобще не е приятно да стъпвате по паркет, който слиза на долу и след това се връща към нормалното си положение.

Над настилката обикновено се поставя подложка с дебелина 2-3 мм. Най-често това е вид порест материал, с мекотата на дунапрен. Под него може да се постави и алуминиево фолио за отразяване на топлината.

В обобщение можем да кажем, че макар и ламината да е направен от синтетични материали с гладка повърхност, той все пак е имитация на дърво. Животът му е по-кратък от този на естествения паркет, но от друга страна е много по-достъпен. Масивния от своя страна има много по-дълъг живот, ако за него се полагат подходящите грижи. Той позволява циклене и лакиране.

циклене на паркет

На пазара съществуват много производители и вносители. Има и много видове шарки. Добре е преди да пристъпите към покупка да се консултирате със специалисти по естествен паркет, за да ви запознаят с различните особености и да ви предложат подходящи за вас варианти.

Един специалист много точно може да ви насочи, колко време паркетът ще трябва да престои в помещението преди да бъде поставен. Това се прави тъй като влажността на дървения материал е различна от влажността на помещението. Добре тази стойност да се изравни или да е поне максимално близка непосредствено преди монтажа.

В допълнение консултанта може да даде много добра насока за цвят и шарка тъй като от опит знае кои цветове и шарки как прилягат към интериора на помещението, когато масивния паркет е вече нареден по целия под.

Специалистите разполагат и със снимки на положени паркети от всякакви видове. Това помага на клиента да визуализира, как би изглеждала определена шарка по целия под на помещението. Консултацията с добър специалист може да ви даде много полезна информация и да ви спести много време. Монтирането на естествен паркет е една дългосрочна инвестиция.

естествен лакиран паркет

Ако нямате време да обиколите всички магазини предлагащи естествен паркет за да получите консултация, ето ви малко полезна информация:

Дъбът е един от най-подходящите материали, тъй като той може да бъде оцветяван лесно. Това го прави изключително подходящ избор за клиенти и дизайнери, и дава повече възможности за пасване към различни видове интериор.

Дъбовото дърво е най-използваната дървесина за масивен паркет в западна Европа главно поради лесното си оцветяване, но и поради приспособимостта му към европейския климат. В някои държави неговият дял измежду останалите видове предпочитана дървесина достига до 60-80%.

Добре е когато избирате масивен паркет, той да бъде с дебелина от поне 20мм. По-дебелият заема повече пространство в помещението и намалява височината му, но позволява да бъде циклен повече пъти през годините. Това увеличава неговият експлоатационен живот.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари