Пълно ръководство при основен ремонт на дома

A+ A-
18615 прегледа 0 Коментара
Покупката на жилище е вълнуващ, но и стресиращ момент, който се затвърждава и от фактора основен ремонт

Когато се наложи да правим основен ремонт, ние се изправяме пред непосилна задача – от една страна трябва да осигурим необходимите финансови средства, от друга да ги вложим разумно и ефективно, за да сме доволни от крайния резултат. Спорен е въпросът при какви обстоятелства е по-лесно да се извърши цялостна промяна, дали след придобиването на нов имот, или при освежаването на досегашната собственост. И при двата случая може да се говори за предимства и недостатъци.

Важно е да сме подготвени за това, което ни очаква, както и да не разчитаме, че някой друг ще носи отговорността за решенията ни. Майсторите, които ще наемете, може да са професионални, но те изпълняват зададените изисквания. Затова бъдете ясни и коректни още в началото, договаряйте се внимателно, следете процеса и всички етапи до приключването му.


Да си направим списък


Списъците не са лоша идея, даже са препоръчителни при основен ремонт на дома. Започнете с планирането на фирмите, на които ще разчитате за обслужване на грандиозния процес.

Специалистът по интериорен дизайн е може би първата крачка към успешния ремонт на жилището. Разбира се, той не е задължителен, но само той ще Ви съдейства максимално, когато се чудите как да приложите всички тези прекрасни идеи, които сте гледали в интернет. Той ще изготви проект и ще го обсъдите заедно, ще внесете корекции, ако е необходимо и ще се пристъпи към действие.
идеен проект

Тук е моментът да попитате Вашите приятели за контакти на фирма за къртене на бетон и стени, а следващата стъпка е да намерите на кого да поръчате извозването на строителните отпадъци.

Докато тече същинският етап от ремонтните дейности, ще са Ви от помощ различни машини и оборудване, които не е възможно да закупите наведнъж, а пък и няма нужда. Знаете ли, че можете да си ги наемете временно? Има фирми, като Stroyrent.bg които предлагат подобна услуга, те ще Ви спестят не само време, но и сериозни средства. Не се налага да инвестирате в скъпи уреди, конструкции или скелета, които утре ще приберете някъде в килера, защото просто няма да са Ви необходими.

В списъка Ви не бива да отсъстват и координати на фирма за дограма.

Ако извършвате ремонт на къща, може да се наложи и частично асфалтиране на периметър, върху който искате да изградите гараж или паркинг. Проучете възможността това да се случи с помощта на професионален екип, защото не бихте могли да се справите със собствени усилия.

В завършен вид домът Ви ще има потребност да бъде сигурно защитен. Ето тук е моментът да потърсите съдействие от специалист ключар. Консултацията не е излишна, тъй като той ще Ви разясни последните новости около заключващите системи, както и начините да опазите жилището си от набези.


Да се захващаме за работа


Настъпва денят, в който сте в пълна бойна готовност за стартирането на големия ремонт у дома. Вълнуващо наистина, но следвайте препоръчителния порядък от задачи за изпълнение, за да не се получават неприятни и сложни ситуации. Или потърсете майстори и професионални услуги за дома.

Започва се с почистване на площта, което включва отстраняването на старите тапети, свалянето на мазилката от тавана. Ако на пода има някаква настилка или балатум, те се махат и изхвърлят. Вратите и касите също се откачат, за да не пречат на работата. Прозорците се запазват за известен период, за да не изстива напълно помещението.

Преминава се към изравняването на пода, стига това да е наложително. След като е готов и изсъхне, той се застила с найлон, за да не се замърсява от останалите дейности.

На тавана се подготвят кабелите за осветлението, след това и той се изравнява.

Тук може да се уговорите с хората, които ще подменят дограмата Ви. Нека да дойдат на място и да вземат размери, за да имат време да я изработят, и да я поставят в срок.

Докато чакате, Вие се заловете с външната изолация, ако е предвидена такава, както и с шпакловката на стените и тавана. Не забравяйте преди това да подновите електрическата инсталация, ако тя е стара и опасна.

След монтирането на дограмата, боядисайте тавана и стените. Ред е на ламината, теракота или настилката, която сте избрали за пода.

И накрая са вратите. Внимавайте с тях, когато ги поръчвате и уточнявате размерите. Важно е правилно да се прецени отстоянието от пода, имайки предвид и температурните влияния, които настъпват през различните сезони, а това се отразява на вратите.

Има някои детайли, които могат да бъдат допълнени и зависят от Вашите планове за ремонт. Ако ще поставяте климатици и вентилация, например, съобразете го предварително.


Да подценяваме ли формалностите?


На пръв поглед сключването на договор с работниците, които ще извършат ремонта, изглежда формалност. И по тази причина често се подценява.

подписване на договор

Една фирма, която държи на коректните отношения с клиентите си, няма да позволи да пропуснете този етап, напротив – сама ще Ви предложи да подпишете съответните документи. Редно е не само да се уточните устно, да изясните всички очаквания, които имате и какъв е проектът за обновяване на апартамента Ви, а и да го направите на хартия. Може да си имате взаимно доверие, но при всички ангажименти, които Ви предстоят, при множеството контакти, които трябва да осъществите, Вие може да не успеете да подложите на контрол случващото се.

Впоследствие ще сте лишени от възможността да имате каквито и да е претенции, а загубените средства допълнително ще Ви обезсърчат.
Майсторите, които няма да сключат договор с Вас, ще предложат по-изгодни цени, несъмнено. Но Вие трябва да прецените риска и дали той си струва. Може би, ако са Ви наистина близки или препоръчани от точните приятели, те все пак ще поемат навреме работата и ще спазят уговорките.


Обзавеждането


То ще бъде избрано в синхрон с Вашия вкус и харесван стил. Нямате задължение да следвате последните модни тенденции, нито авангардните предложения, които Ви заливат в интернет.

При интериорния дизайн най-важното правило е да си създадете комфорт, да организирате дома си така, че да ви служи вярно, и да го намирате като своя пристан за релакс. Само тогава ще се връщате с нетърпение от работното място, ще споделяте приятни емоции със семейството и приятелите си. Независимо дали ще се спрете на класическо обзавеждане или все пак ще включите актуални елементи в него, водете се по вътрешното си усещане за правилност, както и от конкретните нужди на всички останали членове, които ще обитават дома.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари