7 съвета при избор на осветление за дома

A+ A-
14036 прегледа 0 Коментара
Осветлението е едно от първите неща, което човек забелязва на ново място. Качествените осветителни тела предразполагат към уют, комфорт и усещане за спокойствие в едно помещение. Домът не е изключение и трябва да бъдем много внимателни, когато избираме осветление за него. Лампи, полилеи, лампиони – всичко може да влезе в употреба, ако се прецени предварително мястото и желания ефект, които искаме да постигнем.

В тази статия ще ви предоставим няколко полезни съвета, които да вземете предвид в избора на осветление за своя дом. Те ще ви помогнат правилно да съчетаете нуждите ви с пространството, в което ще бъде разположено то.

 Определете какви са целите на използваното осветление за всяко помещение


Директната и концентрирана светлина е перфектна за мястото, на което работите. Външната и недиректна светлина е за предпочитане, когато искате да подчертаете атмосферата на дадено помещение и да го осветите цялостно. Веднъж като определите целите си може да започнете и с избора на най-подходящото за дома ви. Всяка стая в него има свое собствено предназначение и вие трябва да съобразите осветлението си с него.

 Осигурете осветление и около дома си

осветление около дома

Този съвет е с особена важност за хората, които живеят в къщи. Външното осветление е от изключителна важност за сигурността и безопасността на вашия дом. Алеите и улицата пред дома ви, а също така и входната врата трябва да бъдат добре осветени, така че дори вечерно време да нямате проблеми да забележите, ако има нещо необичайно.

 Използвайте насочени осветителни тела за декор

Декорацията по стените придава изключителна атмосфера и настроение на вашия дом. Малките осветителни тела насочени и използвани за декорация и подчертаване на елементи от интериора, като картини или други елементи ще придадат усещане за пространство и комфорт.

насочено осветление за декор

 Не забравяйте да използвате няколко осветителни тела в едно помещение


За помещения като кухнята, банята, трапезарията и хола е задължително да използвате различни осветителни тела, за да може да постигнете различна функционалност и удобство за конкретното помещение.

В кухнята например лампите под шкафовете и над бара предоставят страхотна насочена светлина, която е перфектна при извършване на различни задачи. От друга страна в хола настолна лампа с мека светлина е страхотна, когато е поставена до дивана или любимото ви място за четене. Винаги може да я комбинирате с красив лампион, които се съчетава с интериора.

 За високите места и модерна декорация използвайте вградени осветителни тела

Тези на тавана са много често използвани в интериора на модерните домове. Те са лесно заменяеми и могат да бъдат насочени в желаната посока. Дизайнерите ги предпочитат и използват за допълнителна светлина в по-големите помещения като хола и трапезарията.

 В спалнята и детските помещения не забравяйте нощното осветление

Никога не забравяйте да помислите за осветлението в детската стая, когато децата вече спят. Нощните осветителни тела могат да предпазят малките деца от страх от тъмното, а също така и от това да се лутате в стаята, ако станете през нощта.

 В хола и трапезарията отделете специално внимание при избора на луксозен полилей

луксозен попилей

Когато избирате осветителни тела за дома, които са предназначени за помещения, като хола и трапезарията обърнете специално внимание на луксозните полилеи. Имайте предвид големината и силата на светлината.

Не се страхувайте да отделите достатъчно време при избора на осветителни тела за вашия дом. Те ще спомогнат за атмосферата, уюта и комфорта, които ще изпитвате вие и вашите гости. Ако ви липсват идеи допитайте се до специалисти в сферата или потърсете вдъхновение в каталози и списания за интериора и дома. Най-важното нещо е да не забравяте, че също както мебелите и цветовете във вашия дом, така също и осветителните тела се използват, за да подсилят усещането за пространство и приветливост във вашия дом.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари