Видове бои и мазилки в строителството - качества и предимства

A+ A-
7254 прегледа 0 Коментара
Видове бои и мазилки в строителството има доста, особено днес, когато технологиите са на все по-високо ниво. Всички те, обаче притежават своите малки тайни за успешно използване. Затова ще се опитаме да Ви представим едни от най-популярните бои и мазилки днес, както и какви са техните качества и предимства за да сте подготвени, когато търсите фирми, които предлагат услуги за полагане на външна мазилка.

Общо казано един добър строителен продукт от типа на боя или мазила, за вътрешна или външна употреба, би трябвало да се нанася лесно и бързо, трудно да се зацапва и да се изчиства сравнително лесно, да не избледнява с времето и да не съдържа вредни химикали!


Видове бои и мазилки в строителството


Боите, независимо какви са, винаги имат една и съща основа, но допълнителните съставки в тях, като вар, латекс, силикон, тефлон и други – определят вида им. Основно боите са два вида – блажни (алкидни) и полимерни, като към тях спадат и декоративните мазилки.

видове бои и мазилки

Блажните бои са запечатващи. Те са подходящи предимно за пластмаса, дърво или метал. Употребата им в дома е непрепоръчителна, защото освен съдържащи вредни химикали, те създават условия за запечатване на влагата. Не са добра идея за бани и тоалетни, защото запечатаната боя се лющи и под нея се създава колония от гъбички и влага, поради конденза в подобен род помещения.

Полимерните бои по своя състав са дишащи, независимо дали са варови, акрилни, силиконови, тефлонови, силикатни, винилови и други. Появата на влага и мухъл в жилището по-скоро се провокира от неподходяща основа под боята, от неправилна изолация и некачествена дограма, както и от рядко обитаване на жилищата.

Различните видове полимерни бои имат различни свойства. Така например силиконовата отблъсква водата, тефлоновата не задържа мръсотия, а латекса е еластичен, не задържа микроби и лесно се почиства. В този ред на мисли, тефлона е подходящ за помещения, в които бързо се замърсяват повърхностите, силикона за бани и тоалетни, а латекса за коридори. За жилищните помещения, като стаи, силикатните бои са идеални, защото са високо пропускливи и не благоприятстват микроорганизмите в тях. Винила пък е устойчив на огън.

Мазилките в строителството са основно интериорни и екстериорни. Напоследък, както екстериорните мазилки, така и интериорните придобиха голяма популярност, особено за помещения от рода на коридорите и баните. Този род мазилки са подходящи и за стълбищни помещения в къщи, както и за стаите в жилището. Те могат да имитират мрамор, различни текстури, както и много лесно се почистват и бавно се износват. Но трябва да се нанесат от професионалисти, защото за разлика от боите са много капризни за работа.

Различните видове бои и мазилки в строителството са начин да освежим дома, офиса, градината и въобще всичко свързано с интериора или екстериора ни, по-често след извършване на ремонт, стига да е премерено и с вкус!
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари