Революция: Време е за самопочистващи се облекла

A+ A-
3953 прегледа 0 Коментара
На прага сме на разтърсващи промени в сферата на модата и дизайна, не по причини, че се е появил поредният гениален щурак, който иска да ни облича по свой вкус.

Съвсем скоро ние ще влизаме в магазина и ще избираме облекло, което има свойството да се самопочиства. Сигурно смятате, че това е някаква глезотия, хрумнала на режисьор на филм и сега ви го разказваме като легенда, която не се знае кога ще стане реалност.
Всъщност вече е създаден такъв текстил, както обявиха учените от австралийския технологичен университет в Мелбърн. Когато дрехите, направени от него, се изложат на слънчева светлина, те имат способността да се освобождават от мръсотиите и натрупания прах. 

Ура за авторите на чудото

наноструктура

Екипът, който е работил по проекта, ги е изградил от специфична наноструктура, която се характеризира с разграждане на органичния материал. Освен дневната светлина, изкуствената от лампи също върши работа в случая.

За постигането на окончателния резултат са използвани бактерии и сребърни наночастици, които поглъщат светлината и по този начин се зареждат енергийно. След това настъпва процес по производство на горещи електрони, което води до разграждане на органичните вещества.

Цялата процедура отнема не повече от шест минути – ето това е истински прогрес! Всички копнеем за повече лична свобода в забързаното ежедневие, а когато трябва да се вършат досадни битовизми, денят никога не е достатъчен. Вече няма да се нуждаем нито от пералня, нито от сушилня, а търговските вериги ще опустеят, или поне така изглежда мечтаното бъдеще, но докато то не се превърне в абсолютен факт, ще трябва да поохладим ентусиазма. Поне засега.

самопочистващи се дрехи

Каква е лошата новина

До днес постижението със самопочистващите се дрехи не е установено при наличието на истински и упорити петна. Колко жалко, че тестовете за облекло, изцапано с червено вино, шоколад и доматено пюре, тепърва предстоят. Явно към момента трябва да зарежем фантазиите, че няма да се налага да купуваме препарат за пране, защото материята трябва да се докаже, че е годна във войната със сериозните петна. Специалистите признават, че нямат причини да вдъхват надежди, тъй като самите те не са наясно как ще реагират платовете при планираните експерименти.

Откога датират опитите

Истината е, че желанието на учените да се справят с проблема е отколешен. Той не се дължи на намерението да се задоволят нечии капризи, а по-скоро на необходимост при ситуации на природни бедствия и световни кризи.

В Китай успяха да разработят покритие от химични елементи, което спомага на памучните материи да се самопочистват. Смята се, че структурата не е отровна за екосредата. Тук се разчита на титановия диоксид, известен със своите отлични катализиращи качества, водещи до разпадането на замърсителите върху материята. Веществото съдейства за освежаването на дрехата от прах и миризми. В държави, където климатът е по-влажен, иновацията би направила страхотен пробив.

опити с дрехи

Дрехите са подложени на поредица от опити, които са показали, че поне половината от видовете петна изчезват. Най-хубавото от изводите е, че материята не е загубила своята плътност и здравина, както са се опасявали изследователите.

Какво още

САЩ се целят по-високо. Те намериха начин за производството на плат, който прави ток. За жалост трудно може да измести енергото, но поне ще зареди смартфона ви.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари