Можем ли да се предпазим при земетресения?

A+ A-
7471 прегледа 0 Коментара

Как да бъдем подготвени


- Винаги е добра идея да изкарате курс за оказване на първа помощ. Никога не се знае кога ще ви потрябва.

- Подгответе си под ръка фенерче с нови батерии, аптечка за първа помощ, храна и вода, кърпа, топла дреха, здрави обувки, мокри кърпички, чантичка с документи, пари и ценни вещи. Ако имате малко радио също би било от полза.

- Уговорете се предварително със семейството и близките си, при евентуално бедствие къде да се намерите след това. Нека това да е добре познато и лесно достъпно от всички вас място. Много е важно да се съгласувате с човек, с когото живеете на различни места, след като премине бедствието, да се потърсите.

- Определете кои са най-безопасните места в дома ви. Имайте предвид, че най-опасни са асансьорите, стълбите, външните стени, прозорци и балконите. Също така не е добра идея да стоите под големи полилеи и близо до стъклени секции и високи мебели. Кухнята също е потенциално лошо място заради всичката техника там и висящи гардероби по стените, пълни с прибори.

Възможно е да е сравнително безопасно под някоя стабилна маса, под бюро, под легло, в празен коридор (те обикновено са вътрешни помещения) или под касата на вратата. 

- Би било добре всяка вечер да се спира достъпа на гас до ползващите го уреди и се уверете, че бутилките (ако има такива) са на добре защитено място. Същото се отнася и за всякакви уреди, които могат да предизвикат пожар.  Ако имате пожарогасител на удобно и достъпно място е голям плюс.

- Ако случайно узнаете, че предстои земетресение, изключете електричеството, спрете водата и газта. Уверете се че тежките обекти са добре закрепени и застопорени. Не слагайте на високо тежки и обемисти предмети.

- Ако във вашата община имат изготвен план за действие при подобни ситуации, се запознайте добре с него. Обмислете преиграване на подобна ситуация с вашето семейство и решаване на план за действие.

По време на самия трус


- Ако сте вътре в сграда, бързо се опитайте да отидете на вече избрано от вас безопасно място. Не излизайте, освен ако не можете да стигнете навън за по малко от 10 секунди. Ако е нощно време и спите, наметнете се през глава с вашата завивка, но така че краката ви да са напълно свободни. Труса може и да се засили и да продължи повечко от колкото ви се иска. Даже и да се панирате, не правете нищо необмислено - стойте там и изчакайте края. Това би бил евентуалния най-добър вариант за вас.

- Ако сте навън - стойте си навън! Но си потърсете набързо най-подходящото място. Такова, разбира се, би било открито пространство без потенциални падащи неща от горе. Не е добре и да сте застанали над решетки или шахти. Избягвайте и близост до електрически стълбове и трансформатори. 

- Ако шофирате превозно средство, веднага отбийте извън движението и просто спрете. По възможност по-далеч от електрически стълбове (далекопроводи) и блокове или мостове. Ако се боите от падащи предмети, по-добре изчакайте края на бедствието в автомобила, по-далеч от стъклата. Ако земетресението ви завари в градския транспорт, най-добре се хванете здраво и изчакайте вътре края му.

- Ако се намирате в публична сграда с много хора, не изпадайте в паника. Не се юрвайте, с всички останали накъм изходите. Подберете набързо някое кътче до вътрешна стена (без прозорци), клекнете, хванете си главата с ръце и се опитайте да заемете колкото се може по малко-място. Ако сте с яке, метнете си го на главата и пак застанете в тази поза. 

След като отмине труса


- Проверете как са всички. Ако някой спешно се нуждае от бърза помощ, му я окажете веднага.

- По най- бързия начин спрете газта, тока и водата. Не се занимавайте с паднали вещи и маловажни за такъв момент неща.

- Вземете бързо, всичко което сте приготвили за подобни случаи и излезте навън. Не ползвайте асансьора! 

- Отидете наоколо на някое, открито място, на което няма наблизо надвиснали угрози. 

- След като сте сигурни, че вие и семейството ви сте в безопастност, окажете първа помощ на нуждаещите се. Ако наоколо има нужда от вас, притечете се и помогнете с каквото можете.

- Вижте дали работи мобилния ви телефон и ако е така, се свържете с вашите близки и роднини. Ако имате радио го включете, проверете новините в интернет.

- Избягвайте районите около морета и океани. Случва се след по големи земетресения да се образува цунами. Ако живеете в такава местност, бързо я напуснете след първия трус.

- Ако положението е много лошо, следете оказанията на необходимите органи и средствата за масова информация. Да се надяваме, че това няма да се случи, но винаги е по- добре ако сте подготвени.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари