9 начина да спрем главоболието без хапчета

A+ A-
1431347 прегледа 0 Коментара
В забързаното ежедневие, изпълнено с напрежение ние не винаги обръщаме внимание на нашето здраве. Главоболието е нещо, което засяга всички хора по света, независимо от раса, възраст или пол. Към него трябва да се подходи сериозно и незабавно, без значение какъв е вида и силата на болката – остра пронизваща, пулсираща болка или напрежение в главата.

В световен мащаб над 47% от възрастните страдат от главоболие, според Световната здравна организация. Това е и една от най-честите причини, поради която хората пропускат работа или училище.
Най-често болките в главата биват предизвиквани от стрес, неправилна стойка, остра миризма или силни аромати, болни зъби или дехидратация.

Съществуват няколко вида главоболие:

Тензионно – това е и най-често срещания вид, получава се от пристягане на мускулите в областта на скалпа и врата. Възможно е да бъде вследствие на схващане в областта на раменете, силен стрес или редовно недоспиване. Тензионното главоболие може да доведе до слаба болка, започваща от тила.

Мигренозно главоболие – може да бъде породено от множество причини, болката е по-силна усеща се зад очите и в тила. Други симптоми са повишена чувствителност към светлина и шум, гадене или повръщане, замъгляване на зрението.

Клъстерно главоболие – то се среща твърде рядко, но е най-опасно. Болките са описвани като мъчителни и изгарящи. Симптомите са – болки около ухото, но само от едната страна на главата, подуване, зачервяване или сълзене на окото, течащ или запушен нос. Факторите, които най-често провокират клъстерното главоболие са алкохолни напитки и тютюнопушене. Появява се повече при мъжете и е възможно да е свързано с анормално активиране на нерви в мозъка. Има определена цикличност на проявяване - „периоди на клъстера”.

А ето и някои от главните виновници за самия главобол:
- дехидратация
- алкохол
- лошо храносмилане
- консумация на захар
- тютюнопушене
- мускулно напрежение
- хроничен стрес
- хранителни алергии и непоносимости
- изкуствени и токсични добавки в храната
- изкуствени подсладители
- липса на слънчева светлина
- недоспиване
- флуоресцентно осветление
- химикали (домашни продукти, дездоранти, селскостопански продукти и т.н)
- лекарства ;)
- дефицит на витамин B
- минерален дисбаланс

Някои хора, силно вярват, че лекарствата биха ги отървали от главоболието, но всъщност те биха донесли по-сериозни вреди ако се приемат в по-дълъг период. Ако вземате някакви медикаменти и състоянието ви не се подобрява, то тогава е сигурно, че именно те са причината. Или това се нарича още „главоболие от злоупотреба с лекарства”, което започва веднага щом премине действието на поредната доза.

Това, обаче не бива ви тревожи. Има много „бабини лекoве”, за преодоляване на главоболието без да се използват лекарства. Като някои от средствата често са съвсем близо до вас – в дома ви. Ако даден лек не помогне, опитайте друг, защото за всеки те действат индивидуално. Ето и някои от тях:

1. ТЕС (Техника за емоционална свобода) – Все още не много добре позната в България техника за психологическа акупресура, само че без досадните и неприятни игли. Вместо тях, натиска се оказва посредством „почуквания” с пръсти на определени участъци от тялото. Множество опити доказват ефективността на метода. Ако се интересувате, може да потърсите в Google, има и клипчета на български език.

2. Джинджифил – Благодарение на мощните си противовъзпалителни свойства, джинджифила работи като естествен аспирин. Той облекчава възпалението на кръвоносните съдове в главата. Ако пък страдате от мигрена, той ще потисне гаденето. Приема се под формата на сок, като се добавя и същото количество лимонов сок или като билков чай два пъти дневно, докато състоянието се подобри.

3. Етерични масла – От главоболие биха ви отървали и някои етерични масла - като масло от лавандула, евкалиптово масло и масло от мента. Те са известни с успокояващия и противовъзпалителния ефект, но действат и като аналгитик и антидепресант. Трябва, обаче да се внимава, как се използват, тъй като при някои хора именно от вдишване на етерични масла може да се получи главоболие.
Маслото се втрива в челото и слепоочията, след което трябва да се легне по гръб, ако е възможно в тиха, прохладна и тъмна стая.

4. Лечебните свойства на кофеина – Изпийте чаша силно кафе, без захар. Естественият кофеин в кафето спомага за намаляване на мозъчния оток и така облекчава главоболието. В същото време той е и отличен аналгитик. Ако обаче, консумирате често кафе, пристъпът може да се дължи на недостиг на кофеин и така се получава затворен кръг.

5. Хидротерапия - Друг доказано ефективен метод, за справянето с болката е потапяне на ходилата в гореща вода. Загряването в дадена област насочва кръвта натам и така понижава налягането в кръвоносните съдове в главата. Може да разтворите и синап на прах във водата, ако главоболието е по-силно.

6. Топли и студени компреси – Чрез поставяне на горещ компрес на челото или тила напрегнатите мускули се отпускат. Ако след това или вместо това сложите студен компрес, болката мигновено ще намалее, защото студът свива кръвоносните съдове. Също така може да потопите ръцете си в леденостудена вода. Като междувременно непрестанно отпускайте и свивайте юмруци.

7. Стягаща превръзка – Превържете челото си с шал или лента за глава и затягайте, докато не почувствате натиск от всички страни на главата. Така се понижава притока на кръв към скалпа и болката ще бъде отстранена.

8. Свеж въздух – понякога главоболието идва просто от дълго стоене в затворено и непроветрено пространство. Ако там не влиза и слънчева светлина, става още по- добра предпоставка за това неприятно неразположение. Същото може да се получи и при застояване в неприятен трафик или задръстване. Необходимо е просто да излезете и да подишате чист въздух.

9. Натурален сок – става дума за пресно изцеден от вас самите. Има много ползи от нещо такова и една от тях е премахването на главобола. Пресно изцедените натурални сокове са изключително пречистващи, и пълни с витамини, ензими, пробиотици и имат антибактериални свойства. Те носят кислород на организма и помагат срещу детоксикацията.

Силата на профилактиката – Хранете се през равни интервали от време, защото понижаването на кръвната захар също може да доведе до главоболие. Отделяйте по 30 минути, няколко пъти седмично за упражнения – аеробика, йога, медитация, ходене, плуване или друго, което ще ви бъде и приятно. Почивайте ползотворно, винаги когато е възможно.

Ако забележите, че главоболията ви зачестяват, веднъж седмично или по често, то най-вероятно нещо не е наред и болежките ви са само симптом – идете на лекар! Има достатъчно много причини за вашето неразположение в областта на главата, но повечето от тях не са нещо, за което да се притеснявате, ако своевременно им обърнете внимание и предприемете необходимите действия.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари