Кога алармират бъбреците

A+ A-
286281 прегледа 0 Коментара
Кои са основните бъбречни заболявания, за които да следим периодично

Ролята на бъбреците е да се грижат за изхвърлянето на токсините и опасните вещества в тялото ни. Те са двоен орган, който се намира в зоната на кръста, като точната им локация е между 12-я гръден прешлен и 2-рия поясен прешлен. Често десният бъбрек е разположен малко по-ниско от левия, разликата е в няколко сантиметра. Причината е, че десният бъбрек е близо до черния дроб.

Бъбреците са съставени от обвивка, сърцевина и кора, а всеки един от тях има около 1 милион нефрони. Като по-важни части са също бъбречното телце, съдържащо капилярни клъбца, каналчето, което се извива между двете капсули, обвиващи гломерула, примката на Хенкеле, както и събирателното каналче, бъбречните пирамиди. Те подпомагат основната функция на бъбреците, които имат ангажимент да филтрират кръвта и да образуват урината. Тези важни органи имат и хормонална активност. В тях се секретира ренинът, а в надбъбречните жлези хормони като адреналинът, норадреналинът и известно количество полови хормони.


Бъбречни камъни


В бъбреците ни се образуват кристали от различните соли, в резултат на процесите, които се извършват в тях. Твърдите частици са песъчинки първоначално, а впоследствие нарастват и се превръщат в камъни. Това често се дължи на недостига на вода. Обилното изпотяване води до загуба на течности, а ако не се компенсира със съответната консумация на течности, то възникват някои заболявания. Камъните не причиняват болка, докато се натрупват, а кризата възниква, когато те тръгнат от бъбрека към уретера и го запушат.


Видове камъни в бъбреците

камъни в бъбреците

Калциево-оксалатните камъни се дължат на концентрацията на калциеви йони в урината. Те имат остра форма, наподобявайки таралеж. Тяхното преминаване през пикочните пътища е особено болезнено, дори може да причини разкъсвания. При наличие на кръв в урината това подсказва, че камъните вероятно са от този вид. В 80 на сто от случаите при хората се образуват именно калциево-оксалатни камъни. Дехидратацията и заболявания като хиперпаратиреоидизъм са сред факторите, които причиняват формирането им.

Уратните камъни се създават заради наличието на пикочна киселина. Когато тя се натрупа в ставите, възниква подаграта. В бъбреците рядко се образуват такива камъни, едва в 10 на сто от случаите. Като причина се посочва повишеният прием на храни, богати на пурини, както и лечението с цитостатици.

Цистиновите камъни са продукт на разстроена реабсорбация на аминокиселините цистеин, орнитин, аргинин, лизин. Този дефект е обикновено е наследствен.

Магнезиево-амониево-фосфатните камъни се дължат на бактериални инфекции. Възникват основно при жените, защото техният уретер е по-къс и често страдат от урологични инфекции. Бактериите алкализират урината и създават условия за концентрация на амониевите йони.


Нефритът – коварното състояние


заболявания на бъбреците

Възпалението на бъбреците може да бъде автоимунно, както и наследствено, но е изключително сериозно състояние. Отделянето на белтъци започва при нефрит в урината, което е в резултат на нарушена филтрация. Загубата на белтъци за организма може да е животозастрашаваща, като например тези, които отговарят за кръвосъсирването. При намалено количество би могло да се стигне до образуването на тромби, които да предизвикат инфаркт, инсулт или запушване на кръвоносен съд. Нефритът бива остър и хроничен. Острият обикновено е вторично заболяване, дължащо се на прекарана ангина, скарлатина, пневмония, кожни проблеми, грип, ревматизъм. По-често се случва да засегне децата. При възрастните медицинските специалисти считат, че може да е заради големи количества алкохол, преяждане, консумация на солени и консервирани храни.

Симптомите при пациентите с остър нефрит са главоболие, отпадналост, сърцебиене, болки в кръста. Лицето може да е бледо, очите да са подпухнали, а зрението да отслабне.

Хроничният нефрит е по-характерен за хората над 40 години. Той е в резултат на прекаран остър нефрит или други бъбречни заболявания. Неправилното лечение и неспазването на предписания режим водят до хронифицирането. Тук се наблюдава загуба на апетит, повръщане, спадане на теглото, а количеството на урината драстично намалява, забелязва се кръв в нея. Може коремът да се подуе и да се усеща болезнен, защото се задържат течности. Отоци има по цялото тяло, особено около очите. Сънят е нарушен, концентрацията също. Характерно е постоянното чувство на жажда.

Бъбреците трябва да се щадят, тъй като техните заболявания се развиват незабелязано, а кулминацията им достига след години. Профилактичните прегледи са от полза за откриването на камъни, макар че не всички са видими на ехограф. Важна е мярката – да има баланс при храненето, пиенето на спиртни напитки и лекарства.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари