Лъжат ли ни за холестерола?

A+ A-
50817 прегледа 5 Коментара
Многократно сме слушали колко опасен е холестеролът, но истината е малко по-различна.

Изглежда живеем във времена, в които да се отсее зърното от плявата, се превръща във висш пилотаж. Комплексни са причините за това и няма смисъл да се спираме на тях, но е факт, че легендите, които дълго са ни внушавани, накрая взеха да се разбиват на пух и прах.

Не е ясно защо преди десетки години някои храни успешно са демонизирани като опасни, а всъщност истината съвсем не е тази. Разбира се, все още има хора, които тънат в дълбоко невежество по отношение на продуктите, съдържащи солидно количество холестерол. Сигурно и вие имате близки, които наскоро са си направили изследвания и са установили, че имат висок холестерол, след което са решили да спазват вегетарианска диета, надявайки се, че така ще решат проблема си. Нали лекарите и редица издания непрекъснато са пропагандирали, че от яйцата и месото ще увеличат холестерола в кръвта си, ще си осигурят сериозен риск от сърдечно-съдово заболяване. Те нямат друг избор, освен послушно да следват съветите им.

За холестерола отблизо


Той се разделя на два различни вида – HDL и LDL. В медицинските лаборатории основно се следи за общия холестерол, което не е никакъв критерий. LDL също не е определящ, но въпреки това на „пациентите“ веднага се изписват лекарства и се дават препоръки за избягването на животинските мазнини. Наситените мазнини обаче са тези, които създават благоприятна среда именно за профилактика срещу болести на сърдечната система. Те повишават HDL, популярно считан за добрия холестерол, а също така се грижат и за липидния профил, намаляват стойностите на кръвната захар, оказват подобрение върху инсулиновата чувствителност.

И стигаме до твърдението, което ще ви шокира, но е напълно вярно: холестеролът е отговорен за пълноценното ни и нормално оцеляване. Той е жизненоважен!

Всяка клетка в нашия организъм има способността сама да произвежда холестерол, а голяма част от него се прави от черния дроб. Вярвате ли, че ако той беше толкова вреден, природата щеше да устрои по такъв начин тялото ни? Ако спрем да го консумираме, реално той си остава висок. Колкото повече си го набавяме отвън чрез храната, толкова по-малко клетките и черният дроб считат за нужно да го произвеждат. За сметка на това хапчетата, които го понижават, блокират процеса на производство и принуждават клетките да се снабдяват с холестерол от кръвта.

Начинът на хранене и „лошите“ продукти


Ако се храним с преобладаващо съдържание на въглехидрати, ние въздействаме върху хормона инсулин. Той е виновен не само за складирането на мазнини, но и за високите нива на холестерола. Причината е, че се явява регулатор, и когато инсулинът е в прекалени количества, той стимулира производството на холестерол в клетките.

Питате се тогава, докога този мит за холестерола ще витае в обществото?! Изглежда отговорът е там някъде в неясното бъдеще, но макар че хиляди вярват в него и не ядат храни, богати на холестерол, артериите им пак се запушват и инфарктите в никакъв случай не са намалели.

Конспиративните теории в един момент се оказват не измислица, а реалност. „Полезният“ маргарин (заместител на „вредното“ масло) е създаден с икономически интерес, като със същата цел той е налаган на пазара, рекламиран и насаждан като здравословен.

вредния маргарин

Хидрогенираната мазнина е евтина и достъпна суровина за повечето производители, а големи компании ни убеждават, че е по-добре да се тъпчем с нея, отколкото с наситените (холестеролни) мазнини. Удобна и печеливша стратегия наистина. По-безобразният момент е, че се допуска лансирането на идеята, че маргаринът е не само подходящ, но и препоръчителен за децата.

Усърдието на маркетинговите отдели е похвално, но няма как да ни убеди, че наситените мазнини са толкова смъртоносни, особено на фона на изкуствено подобрени и модифицирани продукти.

Трудно би могло една статия да изчерпи изцяло обширната тема за холестерола, но трябва да имате предвид, че неговите стойности са индивидуални, на даден етап може да са по-високи, но да не са повод за притеснение, и най-важното: холестеролът често играе ролята на щит и е антиоксидант! Точно той спомага за лечението на уврежданията в артериите и се намесва там, където е необходимо, за да ни опази от свободните радикали в кръвта.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари