Крият ли риск методите за понижаване на телесната маса?

A+ A-
7528 прегледа 0 Коментара

Кратък обзор на популярните методи за отслабване


Глад и диети, физически и физиотерапевтични процедури, иглотерапия, психотерапии и хипнози, хирургическа намеса, екзотични средства - са най-често промотираните методи за отслабване и понижаване на телесната маса. Някои от които са крайно безполезни и дори опасни. Попадайки под влиянието на агресивните реклами и презентациите с промоции на подобни продукти и способи за отслабване, хората се подлагат на изключителен риск, който може да доведе и до необратими за здравето им последици. Затова ще направим кратък анализ на най-популярните начини за понижаване на телесната маса, като обърнем специално внимание на техните резултати.


Опасността, криеща се зад гладуването и жестоките диети

диети

Ако този метод се прилага без надлежен медицински надзор, той може да доведе до обратен ефект. Да предположим, че приемате дневно 2000 калории. Новата диета ви носи 1000 калории дневно. Само че, човешкият организъм не може просто ей-така да превключва от един на друг, с рязко темпо хранителен режим. Тук става въпрос за два пъти по-малък прием на калории. Ако разгледаме предишни проучвания на подобни диети с резки спадове в дневната консумация на калории, виждаме, че тялото ги възприема като гладуване, поради което „взема решение“ да премине към по-икономичен и забавен режим на храносмилане с цел запазване на енергията си.

Истината е, че за да работи организмът нормално, са му нужни поне 1500 калории дневно. От друга страна, когато завършите диетата си, е повече от вероятно да се върнете към предишните си 2000 калории на ден, което означава, че 500-те калории ще са в излишък. И разбира се, за пореден път ще се натрупат под формата на мазнини в тялото. Същевременно ще се зачудите как така, след като се храните като преди, вместо да сте отслабнали, всъщност сте напълнели... Защото така работи човешкият организъм. И ако не се съобразите с този механизъм, трудно ще отслабнете.


Отслабване с физическо натоварване и физиотерапия


физическо натоварване

В общи линии методът се прилага най-често в курортите със санаториални режими. Комбиниран с диета и насочено психологическо влияние върху общата колективна мотивация за отслабване (обикновено пациентите са в групи), такъв метод дава доста добри крайни резултати. Нещо повече – става въпрос за наистина поносим и дори приятен начин за сваляне на излишното тегло. Освен това той е и доста поучителен, най-вече ако попаднете на добри професионалисти в областта.

В някои санаториуми работят експерти със свои собствени, авторски методи за понижаване на телесната маса. Комуникацията с тях ще ви даде доста голям опит. Затова задължително записвайте всяка предложена и коментирана диета, както и отделните елементи на различните комплексни методи за отслабване. Дори да е малко, запомненото и наученото в санаториума, по-късно успешно може да приложите и у дома.

Точно в този натрупан опит се съдържа и основната полза от санаториално лечение. За няколко седмици или за цял месец, реално няма как да отслабнете до мечтаното тегло. А и сигурно вече сами сте се убедили колко вредно е рязкото отслабване. В санаториума обаче обикновено се отслабва с около 10% от излишното тегло, като по-късно продължавате с процеса по достигане на крайната ви цел у дома, посредством наученото.


Фармацевтични методи за понижаване на телесната маса и борба с наднорменото тегло

фармацевтични методи за отслабване

Съществуват препарати, които стимулират отслабването, въздействайки директно на мозъка. Те действат пряко върху мозъчната кора, отговорна за усещането за ситост, стимулирайки емоционална възбуда, от която на човек буквално му се отщява да яде. Проблемът се състои в това, че подобна възбуда е вредна, защото в един момент вие ще се почувствате силно зависими от нея, тоест ще искате още и още. Така след около три месеца ще заприличате на наркомани, които бизнесът невинно нарича „постоянни клиенти“.

В повечето случаи тези средства за отслабване имат и силно токсично действие. Обикновено то оказва влияние предимно върху черния дроб. Добавете към този страничен ефект и някои други „дребни проблеми“ като гадене, диария, сърцебиене, повишено кръвно налягане и т. н.

Доста популярни и силно препоръчвани са и средствата за отслабване, които намаляват количеството усвоени от храната мазнини. Те се базират на един от следните процеси:

 блокиране производството на ензими, съдействащи за усвояването на мазнини;
 комбиниране с мазнини в съединение, което организмът реално е неспособен да усвои;
 активизира се разпадът на мазнини.

В първите два случая се наблюдава нарушение в храносмилането, съчетано със странични ефекти като мастни образувания, отделяне на газове и инконтиненция. При третия вариант разпадът на мазнини се активизира от вещества, чийто състав включва ергогенни киселини. Тези киселини често са с натурален произход (кофеин) и повишават умствената и физическата активност, като тялото изразходва значително голямо количество енергия. Те обаче пристигат с редица странични ефекти, защото в изработването им вземат участие вредни вещества. Например в кафето има голямо количество ГМО. Поради тази причина, каквито и подобни средства да приемате, задължително трябва да се запознавате с техния произход и състав, а също така да се уверите, че имат официален сертификат за безопасна употреба и т. н.


Хапчета за отслабване, водещи до психични разстройства

лоши хапчета

Европейската медицинска агенция официално даде изявление, че лекарите от страните в рамките на ЕС не следва да препоръчват и предписват на пациентите си препарати за отслабване с активна съставка „римонабант Акомплиа“.

Резултатите от клиничните тестове на подобни препарати показват, че приемът на веществото увеличава двойно опасността от психични разстройства при пациентите с наднормено тегло. Дори повишават и риска от суицидни мисли. Принципът, на който действа веществото римонабант, се базира върху блокирането на канабиноидните рецептори в мозъка, отговорни за възникването на усещането за глад. В момента препаратът подлежи на изтегляне от аптечната мрежа на целия ЕС и може би щял да се модифицира.


Китайски панацеи за понижаване на телесната маса

В днешни дни са разпространени и средствата за отслабване с активни биологични съставки с доста съмнителен произход. Описват се като „изцяло натурални съставки“ и „на основата на китайски и тайландски билки“, а освен това гарантират скоростно намаляване на теглото. Тези средства най-често притежават силно разслабващ ефект, като усилено се рекламират по медиите и големите телевизионни канали, представяни дори като цели курсове за отслабване, достигащи до цени от 2400 щатски долара.

Истината е, че такъв разслабителен ефект може да се постигне и със силата на народната медицина с напълно достъпни билки, които не само са по-евтини, но и по-безопасни. Например зеленият чай е доста добре познато допълнително средство за отслабване сред жените. Неговите китайски аналози, рекламирани по медиите, често пристигат с примеси и дори с токсични елементи, които могат да застрашат здравето ви, най-вече черния дроб.

По данните на изследванията, проведени в Калифорнийския отдел на Американската здравна асоциация, всяко трето от 260 подобни средства за отслабване съдържа тежки метали, арсен и други вредни химикали. Във всеки случай, разслабващият им ефект е с доста краткотрайни резултати и излишните течности в организма продължават да бъдат основна пречка за отслабването.


Операция за намаляване на стомаха с цел понижаване на теглото или да излъжеш собственото си тяло


оперативни методи за отслабване

Операциите за рязане на стомаси с цел отслабване са доста популярни по цял свят, най-вече в Европа. На пръв поглед са напълно логична и нормална интервенция, която действително гарантира значително снижаване на апетита, респективно на погълнатото количество храна, а оттам и на телесната маса.

По време на консултация за такъв тип операция ви разказват как след нея организмът ви ще достига състояние на ситост по-бързо, често дори само от една лъжица от порциона ви. Истината е, че рецепторите работят по подобен начин, като всъщност мозъкът „се храни“ само от мисълта, че сте напълнили 1-2 лъжици от яденето си.

Но тази теория е само една част от успеха към отслабването, а на вас ви трябва пълна, реално действаща до края програма, нали така? Когато стомахът ви е по-малък и успеете да го напълните за по-малък период от време, вие всъщност не достигате състоянието на ситост. То настъпва след около половин час. Защото ситостта е налична при две кумулативни условия:

 Когато в милиардите клетки на организма достигне енергия под формата на глюкоза.
 Когато клетките се наситят с всички необходими хранителни вещества – витамини, минерали, микроелементи и т.н.

Оттук следва и изводът, че натъпкването на вече по-малкия ви стомах е само едната крачка към състоянието на ситост. Ако хранителните вещества не са достатъчни за клетките, тоест не сте нахранили пълноценно, след около половин час отново ще огладнеете. А ако след този половин час вие не хапнете, организмът ви ще развие дефицит на определени хранителни вещества. Ето защо специалистите казват, че ключът към отслабването е и в здравословното хранене. То само по себе си прави възможно да накарате тялото ви да се засити и с малко количество храна, стига тя да набавя пълноценно нужните хранителни вещества.


Липосукция – хирургично изсмукване на мазнините с козметичен видим ефект

Самата липосукция като процедура представлява изпомпване на мазнини чрез вакуум и през малки разрези, направени по проблемните зони на тялото. Реално една процедура може да премахне до 4 литра мазнини от организма. Операцията най-често е съпроводена с много кръвозагуба и огромен риск от гнойни инфекции.

Истината е, че да разчитате на липосукция за значително понижаване на теглото е по-скоро несериозно. Да, с процедурата би било лесно да постигнете козметична промяна на тялото си, но тя е по-скоро корекция на фигурата, а не сваляне на тегло. Същият козметичен ефект, макар и доста по-бавно, можете да постигнете и с обикновен масажор.


Отслабване с помощта на психотерапия

отслабване с психотерапия

Всъщност тя е важна част от процеса по намаляване на телесната маса. Изхождаме от идеята, че човешкият мозък може да се препрограмира и то доста ефективно, ако се влияе директно върху подсъзнанието. Известни са немалко случаи, при които методът на психотерапията спомага за лечение на редица сериозни заболявания, включително тежки физически травми и дори рак.

Джон Кехоу пише книга в духа на тази теория "Подсъзнанието може всичко". Методите му са доста добри, затова горещо ви препоръчваме да се запознаете с някои от тях. Книгата ще ви помогне да спестите средства от посещения при психолози, а също така и ще ви научи да се справяте с трудностите в живота, в това число и със собственото си тегло.

Но за да достигнете до такова ниво, ще трябва и да се потрудите. Наистина е по-лесно да се опрете директно на психолог, който ще ви дава директни напътствия, като го прави далеч по-грамотно и безопасно от вас. Имайте на ум, че в областта все повече шарлатани се навъдиха и е много вероятно да се натъкнете на лъжливи психотерапевти. Дори да попаднете на отлични експерти, без диета и спазване на енергийния баланс, психотерапията сама по себе си едва ли може да ви помогне.


Методът заменяне на храна с хранителни добавки, с цел отслабване


хранителни добавки

Можем да наречем този вид отслабване научен, провеждан под наблюдението на лекари. Хранителният режим е детайлизиран в специален план и диета, допълваща се от хранителни добавки (обикновено прахчета за разтваряне), включващи в себе си богат комплекс от витамини, макро и микро елементи.

Благодарение на тези заместители на храна вие не чувствате глад, защото реално организмът ви не страда от недостатък на конкретни хранителни вещества. С този способ добре се следи и за балансирания режим на хранене от гледна точка на брой погълнати калории за деня. Методът наистина е ефикасен, защото се базира на научни изследвания, но не е особено лесен за спазване, тъй като разчита на строго балансирана диета, в която всеки грам и всяко погълнато вещество (хранителна добавка) е от значение.

Истината е, че факторите за бързото качване на килограми и наднорменото тегло са няколко, въпреки че, механизмът, който отключва тези процеси, е един и същ. Дали ще е стрес, хиподинамия или хормонален дисбаланс, това са отключващи процеси с един и същи ефект, влияещи негативно върху няколко органа и системи в човешкото тяло.

Експертите са убедени, че всеки може да се справи самостоятелно, като спазва примерна диета в комбинация с леки физически упражнения. Защото най-трудното при отслабването е мотивацията да се започне с процеса по преминаване към напълно нов начин на живот, често изключващ любимите ви храни. Така може да се изгради система за поддържане на нормално тегло.


Извод


Повечето методи за отслабване имат сериозен общ недостатък – тясната насоченост. Въздейства се върху един конкретен от многото фактори за качване на килограми или върху конкретен орган: например върху храносмилателния тракт или върху човешката психика. Затова и всеки такъв метод за отслабване е с краткотраен резултат.

За нормалното и естествено понижение на теглото се изисква черният дроб да работи правилно, а също така и микрофлората на стомаха и отделните жлези в областта на стомашно-чревния тракт да функционират ефективно. Оттук следва и изводът, че ефикасните методи за отслабване трябва да имат комплексно влияние върху всички човешки органи, а не само върху телесната маса.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари