Вина за килограмите ни имат… родителите

A+ A-
5782 прегледа 0 Коментара

Генетичната обусловеност не може да се подценява и при напълняване


Всеки от нас е бил поставян пред изкушения, когато реши да спазва хранителен режим. Минаваме покрай витрините на магазините и закусвалните, гледаме лакомствата и се надяваме да удържим положението, да не се предадем още в началото.

Дали това е възможно?!
Някои специалисти са убедени, че от вас се иска само воля и здрав контрол, но реално зад глада ви може да стоят причини, за които не сте предполагали. Не е въпросът да се обвиняват другите за всички лоши продукти, които сме погълнали, а че това ни е заложено генетично и ние сме оставени почти без избор.

След като затлъстяването е обхванало света и се е превърнало в епидемия, изглежда все още не е открита златната формула. Дори и онова клише, че ако консумирате по-малко храна и се движете, ще бъдете във форма, просто не може да бъде приложено към всеки един човек.

Отговорът на загадката, защо някои ядат повече от други, на практика е сложен и върху това влияят редица физични и генетични процеси.

Наследяваме килограмите и хормоните

наследяваме килограмите

В кръвта ни има наличие на хормони, които подават сигнали на мозъка за тялото и неговите нужди от храна. Едните идват от мазните депа, където се съхраняват запасите на организма, набавящи му енергия. Те не се трупат умишлено и за да ви карат да се чувствате зле, а защото при евентуална липса на храна, вие трябва да имате ресурси за оцеляване.

От стомаха и червата идват също сигнали, благодарение на които мозъкът разбира, дали вече вие сте сит, или още трябва да си сипете. Тук са и съществените разлики при повечето хора. Сензорите излъчват информация, която зависи от гените. Не са ви даденост от родителите само сините очи и русата коса, например, а и по-голяма част от функциите, които се осъществяват на вътрешно ниво. Правени са анализи и на близнаци в тази посока, които се явяват клонинги и лесно могат да бъдат подложени на съответните наблюдения.

Понякога може да имате петно на кожата, което е придобито по наследство от майката или бащата, но вече от вас зависи как се грижите за него, дали го подлагате на силно слънце, агресивни препарати и т.н. Вашите действия могат да причинят някакъв проблем, а може би няма да има никакво отражение при правилна „експлоатация“ на генния отпечатък.

Според учените, хората са по-затлъстели от тези преди 30 години, както са и по-високи в сравнение с тези отпреди век. Съществуват и глобални причини за подобни изменения. Околната среда не е идентична с тази в миналото, начинът ни на живот е далеч по-забързан, продуктите не са напълно естествени и са бедни на хранителни вещества, менюто ни не е пълноценно. Всичко изброено рефлектира върху здравето, състоянието на фигурата ни, невъзможността да свалим излишните килограми. Така или иначе обаче, ако в семейството ни има случаи на наднормено тегло, то вероятността нас да ни застигне същото, е голяма.

Според психолога Галя Мурафова, преяждането, което води до затлъстяване е психологически проблем.

Мутация на затлъстяването


Ако пълните хора се подложат на генетичен анализ, ще се установи мутация или нарушения в хормона лептин, а може би и в пептидните хормони меланокортини. Заради тях мозъкът смята, че не се дохранвате и ви стимулира да ядете още, за да складирате мазнини. Всъщност всички бозайници, страдащи от сериозно затлъстяване, имат разстройство на механизма, а от известно време се знае, че това се отнася и до кучетата. При някои породи това е още по-изявено. Лабрадорите са любимци на мнозина, а стопаните им отлично знаят, че те лесно се обучават, защото са лакоми и реагират на този вид стимулация. Повечето от тях имат генетична мутация, влияеща на меланокортините и мозъка. Те са склонни към напълняване, тъй като биват дресирани чрез поощряване с храна.

мутация на затлъстяването

При човешките индивиди затлъстяването се отключва от допълнителни генетични фактори, не е отговорна само мутацията. Изследвани са повече от 100 гена, които водят до този проблем, като всички те оказват влияние върху връзката между мозъка и количеството храна, което той дава инструкции да бъде поето. Въздържането от храна е много трудно, колкото и да сте дисциплинирани, каквито и методи да прилагате. Гладът почти винаги надделява, дори еволюцията го изисква и ние не сме устроени да се лишаваме от храна. Ако не сте гладни, е лесно да не ядете, но когато чувствате остра необходимост от храна, няма сила, която може да ви спре, или поне не за дълго. Някои от нас са просто по-гладни от останалите, не че имат по-малко воля от тях.

Излиза, че сме жертви на биологията си, което звучи обезсърчаващо от една страна, а от друга, дава някаква яснота по въпроса със затлъстяването. И по-важният детайл е: преодоляват ли се по някакъв начин генетичните дадености, как по-точно?

Има храни, които допълнително дразнят центровете в мозъка, на принципа да се възнаградим и да се отдадем на моментната наслада, което се повтаря непрекъснато. Ако днес си позволите някакъв десерт, утре ще трябва отново, а после в двойно количество, и се завъртате в омагьосания кръг на пристрастяването. Да, хората стават зависими от храната, от някои видове храна със сигурност.

Напълняването е едно от сериозните предизвикателства на нашия век, а ако се справим, значи сме решили проблемът на милиони по света. Трябва да се намери баланс между генетичната „присъда“, хранителните ни навици и психологическите трудности, с които се сблъсква личността в днешно време. Само тогава ще може да се заговори за напредък в тази област. Но при ежедневието, което водим и на фона на заобикалящите ни оферти с достъпни, нискокачествени и основно пакетирани храни, бъдещето не изглежда особено обнадеждаващо.

Вижте още за това, как да разкарате излишните килограми.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари