Няколко изненадващи лъжи за затлъстяването

A+ A-
3863 прегледа 0 Коментара
Женските списания са пълни с лъжи и заблуди за свалянето на килограми!

За затлъстяването много се говори – по телевизията не спират да рекламират чудодейни препарати, а изданията са пълни със съвети за магическо и светкавично отслабване. Дали сте повярвали в тях, или не, няма особено голямо значение, защото преди всичко сте възприели информация, която е напълно невярна.

Има доста митове, които тепърва ще бъдат разбивани през годините. Ще останете изненадани, как дори науката си противоречи (и за в бъдеще ще го прави), когато заговори за перфектната фигура. В родните медии няма да срещнете достатъчно коректни насоки, които да ви помогнат да върнете формата си, независимо дали го правят безплатно, или пък се опитват да ви предложат поредното вълшебно хапче.

Да започнем с няколко заблуди, на които е крайно време да се сложи край.

Спортната активност и затлъстяванетоспортна активност

Ще трябва да ви разочароваме, но няма никакво значение, дали се скапвате от тренировки в залата, или се разхождате със спокойно темпо през уикенда. Прекалено много се спекулира със спортната активност, която уж води до отслабване. Не, ключът към него, съвсем не е в това. Тялото има своя био-химичен механизъм, чрез който се старае да се защити – това е напълно естествен процес и вие не бихте могли да постигнете целта, да изразходвате повече, отколкото консумирате.

Деликатният момент е с калориите, които се трупат и складират под формата на мазнини, а не толкова в количествата, които се поглъщат чрез храната. Вие може да сте на 1500 калории на ден, да харчите също толкова, а теглото ви пак да расте нагоре. Питате се защо? Защото може би една част от тях, бързо се превръщат в мазнини, „благодарение“ на високите нива на инсулин в организма ви.

Хранене на всеки 2-3 часахранене на често

Нали така казват диетолозите, които сега са на мода и гостуват във всички възможни предавания? И вие го спазвате, защото смятате, че така е правилно. Хапвате по малко, често пъти и уверено продължавате в същия дух, смятайки че правите най-доброто за себе си. Уви, това е грешен подход! Когато следвате тези инструкции, панкреасът ви реагира с производство на високи дози инсулин. И ако се запитате, какво от това, върнете се на предната точка и ще осъзнаете какво се случва в тялото ви.

                                                   Вижте кои са най-вредните храни за закуска

По-неприятното е, че масово се бяга от мазнините в натуралните продукти, които биват заменени с въглехидрати, повечето от които са преработени. Неслучайно, колкото повече си хапвате от тях, толкова по-дебели ви показва отражението в огледалото. Ако солиден процент от калориите идват от въглехидрати, положението в перспектива по никакъв начин не може да бъде „светло“ по отношение на вашата фигура. Инсулинът се грижи да се справи с високата кръвна захар, но няма как да я отстрани от организма ви и я превръща в мазнина, в резултат на което кантарът показва все по-стряскащи данни.

Въглехидратите ни осигуряват енергиявъглехидрати

Това е твърдение, което би могло да бъде определено като нож с две остриета. Ако се опирате на него, ще сте не само вечно гладни, но и постоянно ще търсите как да си набавяте захар, отново и отново, което пък нали разбрахте вече, до къде ще ви доведе?

Ако го съчетаете с тренировка, мислейки си, че ще изгорите калориите, вие дефакто изчерпвате глюкозата в тялото си, а кръвната захар пада. Когато го усетите, вие веднага ще почувствате глад и желание да си набавите бърза енергия под формата на нещо сладко, или друг въглехидрат. И се стига до един вечен кръговрат, от който има излизане, само ако смените методите си на хранене.

Спрете да броите калориите, заложете на меню, което ще ви помогне да се усетите сити, а и да не преяждате безконтролно (с по-малко въглехидрати), спортувайте за тонус и настроение.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари