Най-вредните храни за закуска

A+ A-
38406 прегледа 0 Коментара
Закуската е задължителна, така са ни учили, но дали тя трябва да включва храните, които редовно консумираме, е съвсем отделна тема.

Може да се окаже, че да се храним непременно на закуска, е един мит и нищо повече. През годините диетолозите все си променят позициите, а Вие се лутате и нямате представа как да подходите – дали да изпиете кафето си и да тръгнете на работа, или да заложите на обилно хранене за добър старт на деня.

Ще Ви кажем, че това си остава единствено и само ваш избор, но трябва на всяка цена да си запишете, че продуктите, които ще изброим по-долу, е хубаво да се избягват на закуска.

Това са най-вредните храни, на които сте свикнали да разчитате, а не подозирате как вредят на организма Ви:

1. Плодово мляко

плодово мляко

И в добавка сте си купили обезмаслено мляко, нали? Внушенията, че това са полезни продукти, очевидно работят с пълна сила, защото ежедневно хиляди по света консумират именно тях на закуска. Сега отново направете разбор на съдържанието и кажете, че е така! В тези млека има много захар, която замества и отстранените мазнини – изцяло полезни всъщност. Като нищо накрая да излезе, че сте изяли повече вредни захари, отколкото ако си бяхте взели един сладолед.

2. Кроасани и кифли

кроасани и кифли

Комбинацията е изключително лоша. Имаме рафинирано брашно, растителни масла, яйца и захар накуп. Епидемията от затлъстяване, на която сме свидетели, съвсем не е случайна. На всеки ъгъл работят фурни, които ни примамват с ароматни и божествени на вид тестени закуски и ни тласкат към редица болести. Помислете си следващия път, когато искате да посегнете пак към поредната порция със захар и солидно количество калории.

3. Препечена филийка с маргарин

препечена филийка с маргарин

С нея ще погълнете малко фибри и недостатъчно важни хранителни вещества. Отново трябва да отбележим неблагоприятното действие на рафинираните въглехидрати, които се съдържат в хляба, а в комплект с маргарина, това ще повиши нивата на кръвната Ви захар, ще ви държи гладни през целия ден. Маргаринът е ненаситена мазнина и тя съвсем не е здравословна като вариант.

4. Палачинки или гофрети

палачинки и гофрети

И двете се правят от яйца, мляко и брашно. За да се добие съответната текстура има подробности, които трябва да се следват в рецептата. По-важното обаче е, че макар да има протеин в тях, те са основно от рафинирано брашно, което пък е сред ключовите фактори за затлъстяване и инсулинова резистентност. Не по-маловажен е и фактът, че палачинките ги хапваме с любимото сладко, което допълнително утежнява обстоятелствата.

5. Сок от плодове
плодов сок

Някои експерти по хранене веднага ще възразят, но Вие трябва да знаете истината и тя е, че сте ужасно неинформирани по отношение на препоръките си, да пиете сок на закуска. Това действително е най-лошото, което може да сторите за себе си след ставането от сън. Особено ако се опитвате да намалите теглото си, или пък страдате от метаболитен синдром. Соковете в кутиите от магазина са прекалено подсладени, а други имат в съдържанието си фруктозо-царевичен сироп.

Имайте предвид, че фрешовете също се равняват на готовите напитки, защото влияят на кръвната захар по същия начин. Няма мазнини или фибри, които биха могли да забавят усвояването на въглехидратите, постъпващи в тялото. Това означава скок в инсулиновите нива и спадане на кръвната захар. Не е чудно, че малко след това вие ще сте не само гладни, но и ще сте готови да се върнете обратно в леглото си, защото ще се чувствате уморени.

6. Зърнено мюсли

зърнено мюсли

Ще се изненадате, но тази закуска не е удачна нито за вас, нито за детето Ви. Свикнали сте да се доверявате на рекламата по телевизията и да купувате тези пакети с почти неизвестно съдържание. Освен пшеничната (по всяка вероятност) култура, вътре има захаросани плодове, изкуствени подобрители и добавени хранителни вещества, които не идват от природата. С две думи – нищо полезно за организма Ви.
На етикета може да Ви убеждават, че сте попаднали на отличен източник на разни витамини, но преценете дали си струва да поемете заедно с тях толкова сериозно количество захар, което обикновено се намира в така популярните и „диетични“ мюсли. Често тя присъства дори повече тук, отколкото при бисквитите или някои десерти.

7. Прословутите безглутенови храни

безглутеинови храни                                                             снимката е от kulinarno-joana.com

Разбира се, че глутенът има своите отрицателни ефекти върху здравето. При някои хора трябва задължително да се избягва, но когато това се превърне в мода, то следват и неприятните моменти. Производителите вече бълват отвсякъде преработени продукти, които лансират усърдно заради липсата си на глутен. Но никой не ви казва, че вътре в тези брашна, той е заместен с ориз, картофи, както и зърнени култури с висок гликемичен индекс, с което Ви правят възможно най-лошата услуга, ако целите да влезете във форма.

„ДА“ НА КАЧЕСТВЕНАТА ЗАКУСКА


Не се отчайвайте, има възможност да си осигурите стабилна енергия и да контролирате апетита си същевременно. Здравословната закуска включва протеини, полезни мазнини и фибри. Ако се стремите да елиминирате гореспоменатите продукти, вие няма да трупате килограми, нито ще тръгвате към работното място изтощени и с липса на желание, а по-важното е, че внезапно намалявате риска от възникването на доста хронични заболявания.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари