Започнете нов живот: Ето как да бъдете бодри през целия ден

A+ A-
11622 прегледа 0 Коментара
Всеки нов ден е добър повод да се започне отначало. Особено, ако това касае навиците ни да стартираме утрото с напрежение, бързане и лош хранителен режим.

Ако се събудим в последния момент, ние разполагаме с време единствено да вземем бърз душ, да облечем първата ни попаднала дреха, а за закуска дори и дума не може да става. За съжаление, повечето от нас я карат именно по този график. Пием бързо едно кафе на крак и търчим към колата или автобуса, а цигарите заместват питателната храна, изпиват ни силите и се чувстваме свръхизтощени.

Да прекъснем цикъла с тези простички съвети, които можем да започнем да спазваме отсега – още утре, и това няма да ни коства никакви усилия. Трябва само да се фокусираме върху тези пет основни здравословни точки. Разбира се, само ако желаем да сме пълни с енергия, да имаме висока производителност и да се чувстваме щастливи.

1. Пийте вода

пийте вода


Колко елементарно, а рядко го спазваме. Тялото ни има нужда от течности, защото е дехидратирано, докато спи в продължение на часове. Водата прави чудеса – забързва метаболизма, спомага на мозъка да заработи с пълен капацитет. Към нея може да добавите лимон. Направете си го като ритуал – това нека да е първата ви задача, когато се събудите, пийте около литър вода на стайна температура или ако ви е конфортно, може и по-топла.

2. Лека гимнастика

гимнастика


Тук ще има много възражения, но не се касае за тежки и отнемащи часове упражнения. Само за минутки се разкършете, направете няколко пози от йогата, вдигнете гирички или изтанцувайте любимата си песен, която тъкмо е зазвучала по радиото. Изберете си един от тези варианти и стегнете мускулите си, вдъхнете им живот, нека се напълнят с кислород и ще усетите невероятен тонус и прилив на адреналин.

3. Закуска с протеин и мазнини

здравословна закуска


Само такъв вид закуска ще окаже положително влияние върху вашите хормони, ще ви подпомогне в изгарянето на мазнините и ще ви даде енергия. Успешното меню сутрин се състои от яйца със спанак или авокадо, например. Не наблягайте на въглехидратите – от тях ще усетите внезапен спад в силите, само минути след като сте ги консумирали. Ако все пак решите да ги включите, придържайте се към тези, които са с достатъчно съдържание на фибри и имат нисък гликемичен индекс.

4. И умът има нужда от храна

храна за ума


Тялото ви вече е готово, ред е на ума. Той има потребност от положително емоция, вдъхновяваща мисъл или мотивираща книга. Може да слушате запис в колата, да направите кратка разходка сред природата или да се спрете на занимание, което ви носи подобен ефект – медитация, съзерцание и прочие по ваш избор. Важното е накрая да сте удовлетворени и заредени като „бомба“, в отлична форма и способни да извлечете максимума от новия ден.

5. Вземете студен душ

студен душ


Ще има дни, в които нищо няма да помага – нито един от изброените съвети. Студеният душ обаче преобръща всичко и ще се преборите с безпощадното чувство на умора. С негова помощ сърдечната честота се увеличава, кръвта се изпомпва повече от вените и буквално ще се „изстреляте“ свежи като репички след излизането от банята. Ако от начлото ви е малко трудно, може да редувате топъл със студен, докато свикнете.

Ако практикувате редовно препоръките, вие ще можете да се похвалите със завидно количество енергия, усмивка и перфектно здраве!

източник: mindbodygreen.com
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари