Как да откажете цигарите?

A+ A-
17421 прегледа 0 Коментара
Началото

Пушенето е един вреден навик, към който са пристрастени милиони хора по света. Трудно е да се откажете от това, но понякога идва момент, в които трябва да го направите. Най-важното е сами да го искате!

Изгответе списък на всичко, което ви и не ви харесва в тютюнопушенето. Опишете всички плюсове и минуси и попитайте околните за още. Добре е да бъдете обективни!

Направете и такъв списък, в който да опишете защо ще бъде трудно. Срещу всяка причина напишете как ще се справите в дадена ситуация. Например:

1. Ще ми бъде много трудно, защото съм силно привикнал. Ще се справя с това, като си намеря някакво интересно хоби и се съсредоточа в него.
2. Ще ми бъде трудно, защото имам чувството че ги харесвам. Ще се справя с това, като се обърна към лекар, психолог или добър приятел с когото да мога да разговарям на тази тема и да чувствам подкрепа и разбиране.

Намерете си достатъчно мотивираща причина – увеличава риска от ракови заболявания, сърдечно-съдови заболявания, диабет, импотентност, засяга паметта, допринася за тънки кости; другите около вас не пушат и така им пречите; искате да запазите кожата си по-дълго млада; предстои ви да ставате родител или някаква лично ваша причина.

цигарите са вредни за здравето

Напишете какво ще направите, когато поискате да си дръпнете – може да се разходите, да подредите, да поспите или нещо друго.

Носете си списъчето с вас. Напишете датата, на която сте спрели пред свидетели и им се похвалете че сте го направили, и че имате желание тотално да откажете цигарите и ще го сторите.

Управлявайте стреса

Това е една от най-честите причини, поради която хората започват да пушат. Споделете с вашите близки, какво ви предстои, тяхната подкрепа и контрол биха ви помогнали. Може да се присъедините към групи на непушачи и да излизате често с такива. Спрете когато сте в добро настроение и се опитвайте да избягвате стреса в началото.

Може да започнете активно да спортувате, да ходите на масаж или да слушате релаксираща музика. Ако изпаднете в стрес споделете това с близките си, разкажете им как се чувствате. Мислете за трудните моменти в живота ви и как сте ги преодолели. Така ще се уверите, че може да се справите и с това.

Направете го за вашето здраве

Има различни здравословни ползи, като те се забелязват след определен период на въздържание. 20 минути след последната цигара кръвното и пулса ще се понижат. След 1 ден нивото на въглероден оксид в кръвта ще се нормализира. След 2 седмици до 3 месеца рискът от инфаркт започва да намалява. В последствие ще има и други дългосрочни ползи.

цигарите съсипват черния ви дроб

Дъвките, лепенките против тютюнопушене и други медикаменти са заместител на никотин и ако се опитвате с тях да спрете няма да има ефект. Може да се получи гадене и други неприятни симптоми. Когато откажете цигарите може да изпадате в различни състояния – стрес, раздразнения и т.н. и тези заместителни медикаменти са един от начините да ги преодолеете.

Попитайте вашия лекар какви лекарства може да ви изпише, за да улесни спирането. Има такива, които намаляват апетита или други, с които да избегнете депресията.

Акупунктура – има доказателства, че при поставяне на игли в ушите, глада за никотин намалява многократно. Ако знаете къде е точно тази точка може и сами да я притискате с мънисто.

Променете ежедневието си

Спортувайте – когато ви се прииска да запалите не се отдавайте на изкушението, а отидете на разходка или да спортувате. Така дори ще избегнете увеличение на теглото, което иначе е много вероятно да се случи.

Избягвайте алкохола и кафето – знаете, че когато ги консумирате, заедно с тях цигарката е най-сладка. Откажете тези напитки поне в началото. Кафето може да замените с безкофеиново или чай. След хранене също често се прибягва до поредната доза никотин. Намерете заместител и на това – дъвка, семки или бонбонки. Някои специалисти съветват да си напълните кутията от цигари с тях.

Яжте плодове и зеленчуци – приемайте ги вместо да се подлагате на диети. Изследване на Университета Дюк показва, че тези храни правят вкуса на цигарите ужасен.

Спрете да си купувате цигари – Носете в себе си само по 1-2, в някое закътано ъгълче на дрехите си, даже можете да ги зашиете. Така ще знаете, че имате, но и ще ви е трудно да ги вземете.

Не стойте около пушачи и не излизайте с тях поне в началото. По време на обедната почивка може да изиграете бърза игра или да разговаряте по телефона. Не позволявайте и на другите да пушат около вас. Може да окачите табелки „Пушенето забранено” в дома и колата си.

След като загасите и последния фас отървете се и от спомените за това. Направете пълно почистване на дома си. Хвърлете всички запалки, кибрити, пепелници и други пособия. Изперете дрехите си, пердета, килими и всичко останало, в което се е впил димът.

без повече цигарен дим

Изберете си награда

Направете отказването забавно и си позволявайте подаръци всеки ден, в който не пушите. Спестявайте парите, който досега сте „палили” в касичка. Когато тя се напълни ще може да си позволите нещо, което отдавна сте искали.

награда за услията

Не спирайте да опитвате

Нищо не става от раз! Често хората казват, че ще спрат „от утре”. Изхвърлят всичко, което им напомня и ги предизвиква, но никотинът води до пристрастяване и когато мозъка свикне, то може да изпаднете в абстиненция ако спрете веднага.

След като не се е получило вече няколко пъти, не означава, че този път няма да стане. Помислете какво ви е попречило предишния път и не му позволявайте да ви се бърка отново. Научно доказано е че трябва да опитате около 8 пъти, докато не спрете веднага. Възможно е и да го направите от раз, но за това е необходимо да имате желязна воля – такъв човек ли сте?
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари