Как информационната диета може да промени живота ви

A+ A-
2265 прегледа 0 Коментара
Случвало ли ви се е да мислите, че хората, които са вманиачени от това да поглъщат всичката информация в интернет, имат същите проблеми като хората, които страдат от затлъстяване? Точно като дебелите хора, които безразборно консумират вредни храни, които правят така, че в крайна те цял живот да страдат. Интернет маняците не могат да откажат да консумират тонове безполезна информация, която превръща мозъците им от уникален мощен инструмент в гробище на идеи на други хора. И точно като затлъстяването на тялото, онлайн информационното пресищане може да се лекува с диета. Информационна.

Всеки ден се случват хиляди важни събития в света. Преди си мислех, че образованият и интелигентен човек трябва да е наясно с политическия живот, най-новите научни открития и извънредни ситуации. Новите книги, новостите в музиката и филмите, спорта. И така нататък, всеки може да продължи този списък...

Единственият проблем е, че докато следвате живота на други хора, вашия собствен преминава безсмислено. Докато преглеждате тези „най-съществени“ сайтове, половин ден вече е минал и главата ви е пълна с каша от остатъци от информация. Време е да се откажете и да преминете на диета, връщайки на мозъка ви хармония на идеите и бързина на мислене.


Не консумирайте онова, което не ви засяга


Огромно количество от най-разнообразна информация ни заобикаля и ни привлича на всеки ъгъл. Изхвърлете от главата си всичко, което не мислите, че е за там! За себе си развих този навик: всеки път, когато ръката ми щракне върху интересна връзка, аз си задавам въпроса: „За какво чета това? Каква е целта ми? " Ако не намерите бързо добър отговор, то спокойно можете да го подминете.

Потребителска диета

Ще се изненадате колко информация, от която абсолютно не се нуждаете, може да бъде отстранена, в следствие на този прост въпрос. По-голямата част от новините няма да повлияят на живота ви по никакъв начин, така че вероятно можете да изтриете повечето новини и политически сайтове извън отметките си. И не се притеснявайте, ако се случи нещо наистина важно, определено ще разберете за него. Не е нужно да гледате новините „за всеки случай“.


Не отделяйте време на негативни неща


Човешката природа е такава, че неволно сме привлечени от негативността – най-добрата новина е лошата новина. Опитайте се докато гледате вечерните новини, да изчислите съотношението отрицателни към положителни истории в емисията. Аз завърших със съотношение 10:2. Убийства, пожари, пътни произшествия, болни деца, престъпления, Коронавирус пандемия, протести ... Журналистите станаха мързеливи и непрофесионални, и вместо да подготвят истории, визуализират доклади на полицията.

манипулирана телевизия

Негативната информация не носи нищо ценно в живота ни. Изкривява възприятието ни за света и психиката ни. Блокирайте я напълно. Винаги имаме достатъчно собствени проблеми, така че наистина няма много смисъл да губите време да се притеснявате за проблемите на хората, които дори не познавате.


Консумирайте само минимална информация – най-необходимото


Сега нека поговорим за работата и как да се справим по-добре. За да изпълните всяка задача, може да се наложи да търсите и усвоите нови знания. Намирането на информация в наше време изобщо не е трудно, много по-трудно е да спрете навреме и да започнете да работите – да прилагате наученото.
само най-важното

Справянето с това е много просто. Преди да започнете да събирате информация, просто напишете пред себе си кръга от въпроси, на които искате да разберете отговорите. Не кликайте върху връзки, които изглеждат интересни, но не отговарят на въпросите, които сте написали. Спрете в момента, в който всички въпроси са ви се изяснили. Този прост съвет ще ви помогне да не се лутате безцелно под прикритието на работата.


Един ден в седмицата за обучения


Да, разбира се, че не сме машини и не можем да поставим мозъка си в информационен вакуум. Понякога можете да се поглезите. Отлагайте статии, които ви интересуват и отделете един ден в седмицата, за да ги изучите. Това е напълно достатъчно. Повярвайте ми, в този случай вие ще бъдете толкова отговорни за избора на материали, че ще получите специално удоволствие от тяхната консумация. Обичайният кренвирш ще се превърне в изящен деликатес.


Създайте си бариера


Смешно е, но си спомням времето, когато имаше толкова малко информация, че хората можеха да „четат вестници между другото“ и да не спят, за да слушат „радио Свободна Европа“ през нощта. Днес, всичко се е променило в точно обратното. Трябва да се предпазите от информация. Има много начини и инструменти за това. Може да искате да изключите телевизора си, да блокирате Facebook и други разсейващи сайтове, да инсталирате рекламен блокер, да изчистите отметките си, или дори да накарате браузъра да заработи в по-специален режим.

филтрирайте информацията

Можете да си инсталирате този безплатен инструмент и да разберете с какво най-много си губите времето.

Всъщност, ако искате да станете успешен предприемач, добър писател, популярен блогър или да се изявите в някоя друга област, тогава трябва да изградите и внедрите цяла система от защитни мерки, насочени към намаляване на информационния шум около вас. Всяка минута от вашето внимание, прекарано в сайт, който не ви трябва, четейки глупава статия или гледайки страхотно видео, плащате за работата на други хора, но получавате една крачка по-далеч от вашите мечти.

Сигурен съм, че е време да спрем тази безумна лакомия и да преминем към информационна диета! Какво мислите за това?


Източник: Lifehaker.ru
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари