Кои са основните закони на софтуерното тестване

A+ A-
4349 прегледа 0 Коментара
Специалистите в сферата на софтуерното тестване се водят от няколко основни закони, които направляват изпълнението на дейността им

Софтуерното тестване е доста популярна специалност напоследък, която изисква не само подходящи умения, но също отличен усет и ориентация в тази динамична област. За всеки начинаещ, който проявява интерес, обучителните центрове предлагат професионални курсове в сферата на изследването и проучването на софтуер.

Ето кои са основните закони, които стоят в основата на тази дейност:


Винаги се съмнявай


Когато тестерът се захване с даден софтуер, той трябва да знае, че наличието на проблеми ще бъде засечено, независимо дали на по-ранен или по-късен етап. Ако по време на процеса не бъдат открити грешки, това съвсем не означава, че такива липсват. Възможно е просто да не са намерени към момента. Поведението на софтуерния продукт ще свидетелства за евентуалните заложени проблеми, но може и те да не се появяват при първоначалните опити.


Идеални ситуации няма


Когато тестовите ситуации налагат използването на прекалено много време и ресурси, резултатите може да не са изчерпателни. И това е напълно допустимо, защото не винаги е оправдано да се изпада в крайности. Ключова е стратегията, която са си изработили тестерите и покриването на определени рискове според съответната система.


По-добре рано, отколкото късно


Поговорката за късното улавяне на пропуските тук не намира приложение, защото ефектът от ранното тестване е по-удовлетворителен. Ако проблемите бъдат установени навреме, те могат да бъдат отстранени много по-лесно, бързо и евтино. При вече разработен продукт се стига до по-сложни маневри и нови решения, които затрудняват всички експерти по веригата.


Гъвкави сценарии


Принципът, че когато правиш едно и също нещо постоянно, не може да очакваш различни резултати е валиден изцяло в софтуерното тестване. Системата трябва да се обновява и разширява, за да не се изхабява до такава степен, че да спре да фиксира наличните дефекти.


Методология и специфика


Приложенията имат своя специфика, което означава, че и подходът към тях трябва да е адекватен. Критериите за качество зависят от вида на софтуера, който се инспектира. Понякога се изискват по-стриктни стандарти и по-завишени регулации. Не могат да се сравняват например видеоигри с програми за здравеопазването. Техниките се съобразяват с методологията на конкретния случай.


Мобилните устройства

Тестването не може да подценява показването в мобилните браузъри. Повечето потребители днес разчитат на смартфоните си, именно заради това е недопустимо там да се сблъскват с бъгове, които не са уловени и отстранени своевременно. Тестерите трябва да предугадят кои функционалности да подложат на ревизия, водейки се по начина, който предполагат, че ще използват самите ползватели.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари