Зараждането на интернет

A+ A-
13097 прегледа 0 Коментара
Интернет не е сред технологичните открития, които могат да се похвалят с конкретна личност, стигнала до изобретението. За разлика от осветителните тела или телефона, той се е развивал в течение на времето.

Началото е сложено в САЩ преди повече от половин век, а интернет е трябвало да бъде правителствен инструмент за надмощие в Студената война. Години наред учени и изследователи го използват, за да обменят информация помежду си и да общуват на техния език.

В днешно време не можем да си представим живота без интернет. До такава степен той е нахлул в ежедневието ни, че е почти абсурдно да се върнем в миналото и да се сетим, какви бяха дните ни без него. Смята се, че поне 6.8 милиарда души по света използват интернет постоянно.

хората масово ползват интернет


Малко история


На 4 октомври 1957 година руснаците изстрелват първия изкуствен спътник в орбита и правят огромен пробив, въпреки безцелното му лутане в Космоса и не особено успешната му мисия.

В този период инженерите и учените в САЩ са заети с проектирането на лъскави возила и тв приемници, а Съветският съюз показва сериозното си отношение към технологиите. Американците осъзнават грешката си и предприемат различни инициативи, за да си възвърнат позициите. Те инвестират големи суми в научни изследвания и развитие, създават се агенции, занимаващи се с космическа и въздухоплавателна дейност, в образованието изпъкват предмети като химия, физика и математика.

След старта на Спутник, в америка започнаха да мислят по-сериозно за наука и технологии. В училищата са добавени курсове по предмети като химия, физика и смятане. Корпорациите вземат правителствени дарения и ги инвестират в научни изследвания и развитие.

И във федералното правителство се формират нови агенции, като например Националната въздухоплавателна и космическа администрация (НАСА) и агенцията на Министерството на отбраната - Advanced Research Project Agency (ARPA), за да се развиват космическите технологии като ракети, оръжия и компютри.

Добре дошъл ARPAnet


През 1962 г. се създава универсална мрежа от компютри, които имат способността да се свързват един с друг. Правителствените лидери в Америка са спокойни, че ако руснаците по някакъв начин прекъснат телефонните им комуникации, те ще могат да общуват в тези размирни времена.

3 години по-късно започва изпращането на информация от един компютър на друг, при това без предаването да е уязвимо за атаки, а мрежата се сдобива с името ARPAnet. През 1969 година в Калифорния се случва великата демонстрация на контакт между компютрите, чрез обмен на пакети между три изследователски центъра, като в нея се включват и машини на Университета в Юта.

Мрежата се разраства

глобална мрежа

В края на същата година едва четири компютри са свързани към ARPAnet, но тя претърпява страхотен напредък през 1970-та година. А само 3 години по-късно, тя вече е извън Съединените Щати и става международна мрежа, което се случва с помощта на сателитна връзка, извършваща свързване между Норвегия и Лондон към САЩ. Появява се UseNet, което на практика е форма на днешните форуми и позволява да се създават теми за дискусии и обмен на файлове.

Увеличаването на броя на „участниците“ в мрежата създава известни проблеми с интегрирането, затова се трансформира в един глобален проект „Интернет“. За първи път думата влиза в употреба през 1974 г., когато се описва междумрежовото свързване в единна световна компютърна мрежа при използването на протоколния стек TCP/IP.

Идеята на протокола навлиза постепенно в някои операционни системи и през 1983 г. ARPAnet е преустроена да функционира на неговата основа. Това пък от своя страна бележи моментът на могъщия напредък на световната мрежа, към която се присъединяват все повече елитни компании. Създават се и доставчиците на интернет услуги. Обществото вече се интересува живо от откритието, популярността му расте главоломно.

мозайка браузер

През 1992 г. студенти от Университета в Илинойс разработват браузър, който наричат „мозайка“, по-късно станал известен като Netscape. Mosaic е лесен за търсене, той дава възможност на потребителите да избират измежду думи и снимки на една страница, както и да се „придвижват“ из нея с помощта на кликването и плъзгачите.

На управленско ниво се взима решение, че интернет може да бъде експлоатиран с търговски цели.

Собствениците на фирми се втурват през глава да създават свои уеб сайтове, а електронната търговия започва да пише своята история. Още през 90-те години, стоките достигат до клиенти с помощта на онлайн поръчки, нищо че у нас това и днес изглежда малко екзотично като приложение. За сметка на това бумът на социалните мрежи способства за популяризирането на интернет продажбите, а поддържането на профил във Facebook, например, днес не е просто лукс или прищявка, а необходимост.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари