Как интернет влияе на реалния живот

A+ A-
22523 прегледа 0 Коментара
  Facebook несъмнено наложи нова ера в сферата на комуникациите. Всеки втори вече е с профил в мрежата, а тези, които нямат или се стремят да опазят анонимността си, определено не вдъхват доверие на останалите. Къде на шега, къде наистина, такива са фактите в днешно време. И никой не може да ви убеди, че човек, който не води виртуален живот, е „нормален“, каквото и да означава това.

Социалните платформи продължават да сливат действителността с онлайн света, а границата почти не съществува. Да обходите акаунта на потенциален ухажор или красива дама, да поканите шефа си да бъдете приятели, да подпомагате бизнес идеите си, се е превърнало в част от ежедневието ни в Google или Facebook. До голяма степен този навик си има предимства, но от друга страна, появяват се и известни проблеми.

Всъщност разнасянето на личните ни данни и преживявания е най-малкото, което би могло да създаде заплетени казуси.

LOVE.NET


Да се запознаете в интернет с голямата ви любов, вече не е никаква рядкост. В забързания делник не ни остава възможност да отмаряме навън, да се срещаме и забавляваме, както е било преди. Сега актуални са всякакъв род чатове, контактите се осъществяват бързо и всеки разбира дали отсреща му стои подходящият човек.

Дори да сте се запознали предварително на живо, вие сигурно няма да пропуснете да проверите с търсачката каква история излиза за него. Така бихте могли да „се подготвите” по-добре с подходящи теми за разговор, но трябва да внимавате да не преминавате напълно бариерата, защото може да провалите сам бъдещата си връзка.

Най-малкото ще ви е приятно да научите нещо ново за събеседника си, в което се състои и смисълът на една първа среща. Може да си въобразите, че познавате повече потенциалния си партньор, защото мрежата внушава това измамно чувство. В крайна сметка вечерта може да се окаже пълен провал, защото доста често, изградената представа във виртуалното пространство и личната среща на живо биха могли сериозно да се разминат.

Един друг аспект на любовните отношения редовно страда от фаталното присъствие на Facebook. Той дава прекрасната възможност да обявите на всички с кого движите в момента, кой е съпругът ви, сгодени ли сте и т.н.

Негативната страна на този вид публичност е, че всяка промяна предизвиква смут в околните, те се изреждат да задават въпроси, настояват за отговори, ровят се в интимното ви пространство. А вие се чудите как да се скриете в ъгъла и да си страдате тихомълком.

В някои европейски страни вече се е стигало и до нещастни случаи. Мъжете на няколко дами не са били доволни от факта, че те са променили статуса си на „необвързани“. Последвали убийства...

човека и интернет

Явно трудно можем да си представим до каква степен сме се сраснали с интернет и социалните мрежи. По-предпазливите взимат мерки предварително и избягват да споделят такъв вид информация. Но и това не е гаранция за по-малко неприятности. Някои не приемат добре решението ви да не съобщавате статуса си, считайки, че по този начин ги пренебрегвате. Разбира се, всичко зависи от това, с каква цел употребявате профила си и какви хора са ви приятели. По-младите могат да си позволят някои волности, а зрелите хора по-често поддържат листа от познати, с които са се свързали основно покрай работата си. Не върви да им развяват „чаршафите“ си и да разказват подробно за личните си емоции.

И вървейки в тази посока, постепенно се озоваваме в зоната на виртуалния секс.

Вече се заговори за ревност, а поводи в мрежата, колкото искаш. От невинното споделяне на горещи картинки до страстните онлайн изпълнения между непознати и „просто приятели“ – това са все чувствителни за двойките ситуации.

Разводите не са изключение, а новини за такива по повод на трети човек, идващ от виртуала, съвсем не са характерни само за чужбина. Случва се и у нас, а форумите за майки и семейства са пълни с подобни истории. Лъжата се приема по един и същи начин, независимо дали се е разиграла в реалността, или в интернет.

Психолозите са на мнение, че виртуалният секс не е нито безвреден, нито толкова безопасен, колкото кръшкачите го пропагандират. Той може да бъде под формата на разменени послания, но и да се стигне до интерактивни, по-близки отношения, част от една почти истинска връзка.

Суета – любимия ни грях

попълване на акаунта


Да поработите върху визуалното излъчване на профила си, определено си заслужава. За да се откроите сред тълпата, трябва да използвате подходящи снимки и да респектирате околните по някакъв начин. Това се отнася особено за сайтовете за запознанства.

Там е важно какво хоби ще впишете в биографията си, какви книги четете, а пък ако покажете кадри от ежедневието си, докато го вършите, ще оберете точките на момента.

Не може само да твърдите, че имате страхотно чувство за хумор, а да се изказвате като дърво в мрежата, примерно. Трябва и да развеселявате хората. Умереността и „златната“ среда са за предпочитане. Винаги е по-удачно да загатнете за някои детайли, а други да запазите в тайна – така ще предизвикате интерес, гарантирано е.

А и склонността ни да се изтъкваме, съвсем не е изтикана на заден план, когато вилнеем онлайн. Суетата е поставена на първо място даже! Пози, които хващат окото са силно пожелателни, там където копнеете да направите впечатление. Зависи и какво точно целите и в кои среди, затова внимавайте за крайния ефект, който предизвиквате.
снимка в социалните мрежи
А дали шефът ви би одобрил специалното ви внимание към неговия профил? Кой знае?! Може пък и той да е от нарцисите, тогава ще се зарадва, че държите да сте му приятели, а вие може и да получите някое и друго потупване по рамото. Не бива да забравяте, че това автоматично ви прави роби на мълчанието.

Вие никога няма да можете да си позволите да се оплачете от работната обстановка, от шефа си, от колегите, а фирмата ще трябва да не присъства в коментарите ви, ако искате да ви е мирна главата и да се задържите по-дълго на работното място.
Ако той ви е пратил покана, то нямате избор, освен да приемете, но не му се набивайте на очи – ще вземе да си помисли, че имате доста време за губене.

Не е никакъв прецедент да се дебнат служителите в нета, за да се докладва после пред ръководството. Тоест, дори да не сте приятели с шефа, пак може да ви накиснат впоследствие. Ето защо не е лошо да помислите върху идеята, да отделите някои хора в отделен списък и да нямат достъп до цялата ви информация.

В по-големите социални платформи има такава възможност, определено съдържание да се настрои така, че да се вижда само от хората или общностите които пожелаете.
социални мрежи
В България все още работодателите са консервативни по отношение на използването на Google+, Twitter или Facebook на работното място. Те се научиха да проверяват кандидатите си в социалните мрежи, но смятат за крайно обидно, да влизате в профилите си, докато тече делникът. Вие може да се оправдавате после, че така сте по-ефективни, или че сте свършили нещо допълнително покрай общуването си в мрежата, което дори е спомогнало това да се случи, но едва ли някой ще ви повярва…

Трябва да знаете


Животът в интернет си има своите опасности, а те не се изчерпват само с ползването на социалните мрежи. През годините доста хора се изхитряха да не плащат за услугата, а да ползват връзката на съседа си. Днес това подлежи на наказание. Необходимо е да знаете, че Наказателният кодекс на България предвижда лишаване от свобода от една до шест години, както и глоба до шест хиляди лева, ако ви хванат в компютърно престъпление (чл.319) или измама (чл.212а).

Местонахождението ви отдавна вече не е тайна за никого. Доста уеб приложения показват, точно къде се намирате и трудно бихте могли да се скриете. Лошото е, че крадците само това чакат. Те вече са напредничави, следят всяка стъпка на бъдещите си жертви и знаят какви ги вършат те. Желанието на всеки да удари тъпана във Facebook, къде ще почива това лято, никак не е похвално, тъй като точно по този начин се набелязват евентуални цели за обир.

Не на последно място са прословутите авторски права. Свалянето от торенти се е превърнало в масова практика. Законът за авторските права се мъчи да жонглира по някакъв начин, но не му се получава особено добре. В САЩ вече осъдиха няколко души за размяна на файлове, някои хора очакват същото да се случи и у нас.

Много важен въпрос също е дали снимките, които се публикуват с вас, могат да бъдат свалени и вие да ръководите по някакъв начин този процес. Принципно имате защита от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи.

В член 8 е записано, че някои деликатни моменти от здравната, финансовата информация и сексуалните ви навици, не бива да бъдат огласявани, никой няма позволение да ви се меси и в религиозните убеждения, както и в политическите пристрастия. Реално казусът е противоречив, а юридически спорове от такъв вид, почти не са се разразявали до такава степен, че да има утвърдена практика.

Броят на приятелите във Facebook за някои е символ на гордост, а специалисти са преценили, че е нормално те да бъдат не повече от 150. Проф. Робин Дънбар обяснява теорията си с ограниченията на определени групи, които са се наложили от социалната еволюция на приматите. Той се натъква на зависимост между големината на общностите и размера на неокортекса на мозъка, така изчислява и оптималната численост на групата.

глобалната мрежа

За ваша изненада, дигитален живот има и след смъртта. Когато умрем, цялата ни база с данни си остава там някъде в пространството. Facebook от скоро предлагат функция, благодарение на която можете да посочите какво точно да се случи с акаунта ви след вашата смърт – дали да бъде изтрит или да стане владение на ваш „наследник”. Посочения от вас акаунт, няма да има пълни права, но ще може да ви проверява и чете съобщенията, да ви сменя профилната снимка, както разбира се и да извести последователите ви за вашата кончина.

Понякога е важно да се предадат по наследство онлайн активи, като те могат да съдържат пароли за бизнес, компанията да загуби репутацията си, ако не бъдат завършени транзакции на партньори, или пък те нямат достъп до авоарите си, ако става дума за виртуални банки.

Едно сигурно решение е Truekey.com – то завещава на някого паролите ви след вашата смърт. Dead Man’s Switch работи на друг принцип - изпраща мейли, за да узнае дали още сте жив, а когато не получи отговор от вас, започва разпращането на подготвени от вас лични съобщения.

Колкото и да звучи невероятно, мрежата е мястото, където вие присъствате денонощно, независимо дали сте супер активни, или не. Хората ви приемат според поведението ви онлайн, не само по това, което демонстрирате офлайн.

Оказва се, че е от изключително значение това, какъв живот водите в интернет, защото се отразява не само на личната ви среда, но и на професионалната.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари