Как да се справите с хейтърите?

A+ A-
33724 прегледа 0 Коментара
  В света на интернет обществата е много лесно някои да ви мрази, дори и анонимно. Особено, ако често изразявате мнението си и сте креативни и успешни. Но нека това не ви спира – бъдете себе си и продължавайте напред! 

Хейтъримогат да бъдат всички – част от семейството ви, приятел, учител, колега, шеф или случаен човек, срещнат на улицата или в интернет. Хора, които са ви били близки, могат да се обърнат срещу вас. Затова трябва да знаете, как да се справяте с тях.

Заплахите биха могли да са от различно естество: просто лигавщини, нескопосани бъртвежи на болен ум или твърде лоши – смъртни, правни, застрашаващи бизнеса или семейството ви и други.

Без значение какво правите и с какво се занимавате, винаги ще има хора, които да не ви харесват особено, да ви се подиграват, да клюкарстват по ваш адрес, да ви заплашват и дразнят.

Ето няколко съвета и обяснения как да се справяте с хейтърите:

1. Те правят всичко това заради тях самите

Тези, които мразят, също се и страхуват от нещо, даже двете неща са взаимно свързани. Естествено, не би било хубаво да се възползвате от това. Често, точно поради тази причина, те прилагат тормоз върху останалите, за да пренебрегнат своите собствени проблеми. Всъщност, вие никога не можете да сте сигурни какво точно е в главите им, но в повечето случай си избиват комплексите върху останалите. Това не е ваша работа, по- добре го пренебрегвайте. Но, понякога е възможно, даже без да го искате, да се отдадете на страха и да приемете гнева насочен към вас доста тежко.

2. Те правят всичко това и заради вас

По принцип, колкото и да се опитвате да не мислите за „лошите, които говорят против вас”, има такива, които просто успяват да влязат под кожата ви. Особено, ако е някой близък до вас човек и знае точно как и с какво да ви засегне. В такъв момент вие затъвате още повече, защото дълбоко в себе си знаете, че може и да се окаже прав. Започвате да мислите само за това, което сте чули по ваш адрес – и ето, че те са на крачка пред успеха си, вече са във вашата глава и сега те определят мислите ви. Има и добра новина:

Ако сте обект на хейтърска атака, то поне може да сте сигурни, че някъде жънете невероятен успех – няма да ви нападат без нищо, това са болни, много завистливи, малки и безсилни хора.

3. Правилото „24 часа”

Когато някой ви е обидил, вие сте неприятно засегнат и в лошо настроение, особено ако атаката е публична, независимо дали тя е в обкръжението ви от офиса, в приятелския кръг или в интернет. Правилото „24 часа” работи почти винаги. Ако в следващите 24 часа не отговорите на нападките те престават. Ако обаче отговорите дори веднъж, то тогава часовника започва да отброява наново и трябва да изминат още 24 часа. Точно и заради това има войни, които продължават столетия. Нито една от страните не се отказва от ответната реакция, а хората са горди... Ващите „зложелатели” понякога нямат причина да ви мразят, но независимо от вашата реакция, те никога няма да променят мнението си за вас. Промяната е нещо изключително трудно, затова и няма смисъл да реагирате на нападките с нападки.

4. Хейтърството е заразно и се предава

Гневът е едно от най-трудно подвластните неща във вашето съзнание. В някои религии се твърди, че трябва да се проявява състрадание към враговете. Това наистина е много трудно да се направи. Поради тази причина хейтърството се предава, като лош вирус и когато някои ви нападне, вие сте склонни да отвърнете със същото почти веднага и съвсем необмислено. За това трябва да го преодолеете и да приложите правилото „24 часа”. Не е лесно, но ако беше, нямаше да е такова предизвикателство!

5. Правилото 33/33/33

Това е едно правило, което всеки трябва да вземе под внимание. 1/3 от хората ще ви обичат, 1/3 ще ви мразят, а 1/3 изобщо няма да им пука и да се интересуват от вас. Това означава, че трябва да правите точно това, което, както и каквото искате. Разбира се, всичко трябва да е в рамките на общоприетите норми на обществото. Трябва винаги да се опитвате да давате най-доброто от себе си, без да се съобразявате с мнението на другите. И все пак когато получите това 1/3 негативно мнение – то трябва да отиде, където му е мястото, в кофата за боклук - далеч от вашите мисли.

Нека да отворим една важна скоба. Разграничавайте хейтърите от добронамерената и конструктивна критика – тя много често е полезна и е отправяна от хора, които по някакъв начин им пука за вас. Двете неща се се отличават съвсем ясно: добронамереният човек няма да ви злепостави пред всички, или ако го направи, то ще бъде еднократно и несъзнателно. Няма да изтъква само вашите несъвършенства, ами ще посочи конкретно решение или подобрение на даден проблем, ситуация и т.н.

хейтъри

6. Игнорирайте ги

Винаги ще има някой, който няма да е съгласен с вас – свиквайте с това. Но често хората не знаят как да изказват това несъгласие и то бива възприемано като обида или по друг неприятен за вас начин.

Ако се намирате в интернет пространството, когато поискате можете да натиснете бутона „изтрий” или „блокирай”, но в реалния живот няма как това да стане. Игнорирайте думите или човека, който ви дразни и ви създава дискомфорт. Това, не винаги е лесно, защото отсреща може да е някой, когото е необходимо да изслушате – например вашият шеф. Но, все пак може да не го вземате присърце. А ако е някой, когото не е необходимо да слушате – просто кимайте одобрително или се извинете и си тръгнете. В крайна сметка, пак ги пратете при тези 1/3 мнения, които не бива да ви тревожат.

Опитайте, не става от първия път, особено при по- експлозивните хора, но с тренинг всичко се постига.

7. Никога няма да разберете

Трудно се разбира защо някои ви „хейтва”, а още по- трудно е да разберете неговите подбуди. В повечето случай няма основателна причина. Но даже и да разберете, важното е, че всъщност няма нужда да знаете и да се товарите с това излишно – то никога няма логично и нормално обяснение.

8. Не забравяйте, че те също изглеждат глупаво

Когато някой ви обиди, просто се замислете, че в много от случаите, тези хора също има с какво да бъдат компроментирани. Но не го правете. Просто си спомнете за това и пренебрегвайте коментарите им относно вашите грешки. Нали не искате да попаднете в техния капан и да се превърнете в тях?

9. Времето лекува всички рани

Хейтването няма да продължи вечно – това е сигурно. В един момент то се превръща в нещо, което може единствено да ви забавлява. Това разбира се, в никакъв случай не означава, че вие трябва да станете приятел с „неразбрания човек отсреща”, но раната ще се затвори и ще остане само едно напомняне, от което можете да си извадите необходимите за вас поуки.

Когато прилагате всички тези методи и игнорирате хейтърите, ще се изненадате от резултатите. Така или иначе, винаги ще има недоволни и мразещи ви, но не е нужно да губите времето си заради тях. Колкото повече хора ви мразят, това означава, че толкова по- популярни и по- успешни сте, но и толкова по-зле се чувствате (преди да прочетете този материал). Трябва да научавате нещо ново всеки път от тях и да се стремите времето, в което „зарастват” раните ви, да става все по-малко, за да може и това да е една частица от духовното ви израстване.

По материали на Джеймс Алтъчър
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари