Криогенно инженерство: искаме ли наистина да живеем вечно – и дали някога ще можем?

A+ A-
1230 прегледа 0 Коментара
Идеята за криогенно замразени хора в специално съоръжение, за да бъдат един ден върнати към живота

От много години тази тема занимава не само учени, но също така писатели и философи по целя свят. Възможно ли е пътуването във времето или то никога няма да се случи?!

Група архитекти, заедно със специалисти в науката и инженери, преди години създават проект в Тексас, наречен с името Timeship с една грандиозна цел: да отведат десетки хиляди души в далечното бъдеще. Намеренията не са това да стане с помощта на черни дупки или светлинни двигатели. Методът включва замразяване на телата на хора, за да се запазят във времето и един ден да бъдат съживени.

Космическите кораби могат да превозват в пространството, а Timeship има същата мисия, да ги пренесе напред към бъдещето.

Анонимни дарители са дарили сериозно финансиране за идеите, залегнали в Меката на криониката, разкрива Стивън Валънтайн, ръководител и главен архитект на начинанието. Отвън сградата наподобява крепост, а в нея е предвидено да бъдат съхранявани също ценни биологични материали – стволови клетки, органи, ембриони, ДНК на редки и застрашени видове.

Комплексът ще се захранва с вятърни турбини и слънчеви панели, за да не се разчита на електропреносната мрежа и да се избегнат евентуалните прекъсвания на тока.

Мястото в градчето Камфърт е подбирано внимателно, така че да е далеч от сеизмични зони, опасни природни явления и стихии, военни бази или АЕЦ.

Хибридът между замък и космически кораб разполага с ниски и дебели стени, оформящи пръстен около централната част, все едно се намирате в храм.

За самата техника на охлаждане на телата няма достатъчно данни, но вероятно ще източват течностите и ще се заменят с разтвор, предпазващ тъканите от образуване на ледени кристали. Капсулите ще разчитат на течен азот, за да съхраняват телата при температура минус 130 градуса.

Възродена стара идея

Всъщност идеята не е толкова нова, а още преди повече от половин век Джеймс Бедфорд става първият криогенно замразен човек, чието тяло се съхранява и до днес. Репродуктивната медицина използва активно техниката за съхраняване на яйцеклетки, сперматозоиди, стволови клетки и т.н.

Процесът, при който пробата преминава в стъклоподобно състояние, без да се превърне в лед, е разработена в началото на миналия век, като начин за спиране на образуването на ледени кристали в клетките и около тях.

Създателите на Timeship са убедени, че правилното замразяване на човешкото тяло вече е постижимо и са амбицирани да доведат идеята си до успешен резултат. Голямата трудност, според учените в проекта, е не съживяването на човека след дълъг престой на толкова ниска температура, а че самите хора са мъртви преди замразяването и след това те отново ще са мъртви.

(Не)живите замръзнали

Замразяването на живи хора позволява поставянето им в състояние на анабиоза за дълги периоди от време, ако например се налагат космически полети на големи разстояния. Има начини и за лечение на болести, които са считани преди за непреодолими, но връщането от „онзи свят“ вече е отделен въпрос.

Криотехнологията не е достатъчна, трябва начин за възкресяване, което е сериозен скок в науката и на този етап звучи фантастично.

Изобщо въпросът с участието на живи хора в експеримента трябва да бъде разглеждан съвместно с медици и юристи, ако някога властите разрешат провеждането му.
За други футуристично настроени личности има теории, че ще можем да качваме съзнанието си в компютър, като по този начин се освободим от ограниченията на физическото си тяло.

Какъв ще е светът след столетия, можем само да гадаем засега.

Пред онези, които може би ще бъдат събудени след смъртта си някой ден, стоят редица предизвикателства. Техните близки и приятели отдавна ще са изчезнали, няма да разполагат с пари и собственост. Едва ли биха успели и да се реализират на пазара на труда, предвид настъпилите промени и свръхнапредналото общество, успяло да ги възкреси. Стои и този вечният въпрос, как планетата ще се справи с дълголетното си човечество, но вероятно всичко ще е толкова различно и на даден етап той би се оказал напълно безпредметен за анализ.

А може накрая да се окаже, че целият проект е една скъпа и недостижима мечта, която ще завърши съществуването си като дом за няколко хиляди непогребани тела. Някои от нас ще имат шанс да разберат развръзката, а други няма да доживеят за нея, но така или иначе, надеждите за откриване на вариант за пътуване във времето остават все така живи.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари