Тайната на безсмъртието скрита в туморните клетки?

A+ A-
8698 прегледа 0 Коментара
Учените продължават да търсят златната формула, но и сега можем да се погрижим за клетките си, така че да им осигурим дълголетие

Туморните клетки са известни със своята безконтролна популация и безкрайно делене, стига да са им осигурени кислород, вода и хранителни вещества. Какво можем да научим от тях? Как те биха могли да ни помогнат по пътя към излекуването от различни болести и непостижимото засега безсмъртие?


Тайните процеси на клетките в тялото ни


Учените от години се стараят да разгадаят тайните на дълголетието, но все така не са им известни механизмите, по които една клетка би могла да оцелее завинаги. ДНК – молекулата на живота, е изградена от две вериги нуклеотиди. Преплетени една в друга, те сформират традиционната представа за спиралата на живота. Последователността от нуклеотиди, съхраняващи информацията за създаването на гена, са почти непроменени във времето, поради което ДНК се описва като консервативна молекула. Ако тя се видоизмени, тогава говорим за мутация, но структурата й обикновено е стабилна.

Деленето на клетките е много важен момент, защото то е в основата на възстановяването ни от заболявания и различни травми. Митозата – поцесът на делене, е съвсем елементарен: от една клетка се получават два броя наследници. Клетъчното разделяне има своите етапи. Клетката предизвиква нагъване на своята ДНК, което я превръща в по-компактен модел, а от нишките на ДНК се оформят ясни хромозоми.

днк хромозоми

При човешките индивиди съществуват 23 хромозоми. На края на всеки от тях има определена последователност от нуклеотиди, които носят термина теломер. Тяхната функция е да защитават структурата на ДНК и стабилността на хромозомите. Те също така способстват и умирането на клетките. Пределът на всяка клетка е приблизително 50 деления, след което настъпва естествена смърт.

Ежедневно нашата имунна система се налага да се справя с ликвидирането на множество клетки, за да не позволи да се стига до злокачествени образувания. Тя подава нужният сигнал, за да се стигне до умъртвяването на клетката, с цел да се брани останалият организъм. За да се случи това, се активират специални ензими – каспази, а те от своя страна предизвикват лавина от процеси, водещи до смърт на клетката.

Природата неслучайно го е решила да бъде така. Ако деленето на някои клетки продължи, дори и след като са изиграли ролята си и са възстановили даден орган, те причиняват раково образувание. Затова безсмъртието на клетките не е добър знак. Деленето трябва да бъде контролирано и в един момент да спре. Ако това не стане, намесват се теломерите като часовник, в стремежа си да предоставят последна защита на организмите срещу рака. Когато деленията се изчерпят, теломерите свършват и клетките умират. Това е естественият процес на стареенето, но и предпазният механизъм срещу рак.


Как да открием формулата на безсмъртието


При туморните клетки безсмъртието е записано в тяхната ДНК. Теломерите се излъчват от теломераза – ензим, активен по време на ембрионалното развитие, който впоследствие изчезва. Когато той е активен, раковите клетки преодоляват теломерния часовник и започват да се делят безкрайно. Научните изследвания вървят в тази посока. Ако експертите успеят да селектират активираните гени за теломеразата, вероятно биха могли да повлияят върху удължаването на живота, но без да се стига до рак. Някои опити с мишки и плъхове са обнадеждаващи в това отношение. При тях наистина е наблюдавано нарастване на теломерите и по-дълга продължителност на живот, но по-голямата част от тях все пак са умирали от рак съвсем млади.

туморни клетки


Как да запазим здравето си и младостта


Докато сме в очакване учените да открият целебната формула, може би трябва да имаме предвид някои детайли за клетките. Всяка една клетка в тялото ни е свързана с останалите, както и с течностите – кръв, лимфа. Ако искаме да сме здрави, трябва да обръщаме внимание на клетките си. Те умеят да се адаптират чудесно, но имат и определени интервали, в които да го направят, а ако условията не го позволяват, се стига до увреждане. Някои тъкани могат да се делят, но има и такива, които трайно губят своето равновесие – сърдечно-мускулната тъкан, тъканите на нервната система, на скелетните мускули. Начинът ни на живот е отражение на тяхното състояние. Ако ние се стараем той да е качествен, ще се погрижим не само за настоящето си здраве, но и за бъдещето си, тоест за дълголетието.

И единствената формула, с която разполагаме сега, включва три компонента: правилно хранене, двигателна активност, здрава психика. Само така може да подпомогнете организма си, за да може той да запази дълго здравето и младостта си.

За сега...
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари