Как ни трансформира еволюцията

A+ A-
3885 прегледа 0 Коментара
Нашите предци са имали органи и мускули, които за нас днес са напълно безполезни

Човешкото тяло се е трансформирало значително през вековете съществуване. Днес ние нямаме потребност от всички тези органи и мускули, защото водим тотално различен начин на живот.


Не два, а три клепача


Имаме и трети клепач, намиращ се в ъгъла на окото, непосредствено до слъзния канал. От учебниците по биология знаем, че той е типичен за влечугите, някои птици и бозайници. Неговата роля е да осигурява допълнителна защита от замърсявания, а и спомага за овлажняване. При хората има принос за изтичането на сълзите.


Мъдреци


Те са резервни кътници, но вече не са ни особено нужни – предците ни са ги използвали, за да сдъвкват добре суровите растения. Макар растежа им често да е свързан с много силна болка, те на практика са безполезни за нас.


Рефлексен захват


рефлексен захват

Бебетата до 6-месечна възраст сграбчват веднага всичко, което им попадне в ръцете. Това е инстинкт, който отшумява с времето. Захватът е помагал на новородените да се задържат за козината на майките си.


Издатина на ухото


Това е така нареченото възвишение на Дарвин, както е описано в изданието му „Произход на видовете“. При някои хора липсва, а при други се среща в горната част на ухото. То насочва и към общия ни произход с приматите, които също имат такава издатина.


Вомероназален орган


Доста от животните го имат и се свързва с обонянието. При хората е разположен в задната част на носа, но не участва в долавянето на миризми, тъй като не са налице нервни окончания, които да го свързват с мозъка.


Опашка


опашка

Бозайниците имат опашки, докато все още са ембриони и се намират в утробата. При човешките индивиди те изчезват преди раждането. Запазили сме само опашната си кост в долната част на гърба.


Кокоша кожа


При свиването на периферните нервни окончания се повдига окосмената част на тялото. Тази кожа се появява при студ или настръхване от опасност. Предците са изглеждали по-заплашително с нейна помощ, когато са били изправени пред атака от врагове.


Ушната мида има мускули

мускули на ушната мида

Мърдането на ушите е с тяхна помощ, но не всеки го умее. Движението се получава с лекота при повечето бозайници, котките и кучетата. Те фокусират слуха си и им служи вярно при лов.


Дланен мускул


Закърнял мускул, който може да потърсите между лакътя и дланта. Среща се при голяма част от хората, но не при всички. Приматите са разчитали на него при катерене, а котките и хищниците го използват, за да свиват ноктите си. Вижте дали при вас съществува, като сгънете китката си и докоснете палеца и показалеца си.


Стъпален мускул


При 10 на сто от населението той дори вече не се среща. Намира се зад коляното и свързва глезена с дълго сухожилие. Приматите са висели на клони, благодарение на този мускул, който днес еволюцията е определила да е с почти никакви функции.


Изображения: YouTube
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари