Тайната на женското тяло и неговото магическо въздействие

A+ A-
12740 прегледа 0 Коментара
Жената е истинско чудо на природата, тя умее вълшебства, но науката има обяснение за причините…

Как всъщност съблазнява истинската жена? Появява се – това е всичко!


Може би сте чували този отговор, който обобщава подробно за излъчването на зашеметяващите представителки на нежния пол. В телата на жените сякаш се крие някаква магия, за да могат те толкова успешно да завладяват не само мъжката половина от света, но и да бъдат музи и вдъхновение в изкуството.

Поведението на жената има пленяващо, привличащо и покоряващо въздействие върху околните. Науката има обяснение за тези феномени и те на практика са напълно естествени процеси, които възникват в мозъка ни, когато в обкръжението ни се намира жена.

Езикът на тялото


езика на тялото

Спецификата на телесното поведение на жената е особено отличителна. Нейният силует може да бъде разпознат не само в далечината, но и в тъмнината, при това и двата пола ще бъдат безпогрешни в преценката си, че се задава жена.

Колкото и да го поставяме под съмнение, мъжете и жените се различават. Те не страдат еднакво от психични разстройства, не реагират идентично на социални стимули, имат характерни за съответния си пол умения, словесен израз, аритметично мислене, способност да визуализират и пространствено възприятие. Всичко се крие в комуникацията между биохимичните пратеници на половите жлези – хормоните.

Те могат доста да разкажат за когнитивните процеси и социалното поведение на двата пола. Има множество изследвания върху животни, които свидетелстват за влиянието на хормоните върху поведението в социума. Трябва обаче да се има предвид, че генетичните и екологичните фактори от своя страна също оказват въздействие върху хормоналното регулиране и впоследствие - езика на тялото.

Как половите хормони се изразяват при жените


полови хормони

Жената е по-чувствителна, понякога е притеснителна и се изчервява, пребледнява от страх, просълзява се при силни емоции, разтреперва се, тялото й се тресе от вълнения. Всяка една от тези характеристики се дължат на колебанията в половите хормони.

Жените нямат механизми да контролират емоциите, които нахлуват в тях, те не умеят да ги прикриват и веднага издават състоянието си. За разлика то мъжете, те са като отворена книга, ако решиш да ги наблюдаваш в даден момент. В рамките на няколко минути през тях протичат какви ли не емоции, понякога може и да са в двете крайности. Тялото на жената изразява искрено душевното си и психично състояние.

Стероидните хормони са посредниците между социално-познавателните адаптационни процеси и биохимичния променлив статус, свързан с репродуктивните функции на женския организъм.

В резултат на цялото чудо на природата, жената като цяло е по-мека, изящна и плавна в движенията си, въпреки сериозният интензитет на жестове и мимики при нея. Тази специфика се дължи и на анатомията на тялото на жената. Нейните кости са по-малки и тънки, тя има слабо окосмяване, а жестикулацията заедно с мимиките все едно хипнотизира събеседниците с изкусната си дирижираност.

Представлението на женствеността се допълва от тембъра на гласа, който запленява и човек трудно може да откъсне поглед от нежното създание до него.

Науката знае тайната на женското тяло


тайните на женското тяло

Физиологията на жената условно може да се раздели на няколко фази. Прогестеронът и естрадиолът са с ниски нива, което води до отрицателна обратна връзка към хипофизната жлеза. Лутеинизиращият хормон се синтезира и пази в мозъка, но на този етап все още не е освободен. В следващата фаза хипофизата предизвиква освобождаването на фоликулостимулиращия хормон, което е причина за растежа на фоликулите в яйчниците. Паралелно върви и секрецията на естрадиол в яйчниците.

Фоликулът узрява и расте, скокът на естрадиол създава пик на лутеинизиращия хормон – настъпва овулационната фаза. Тогава се разкъсва фоликула и се освобождава зрялата яйцеклетка, започва формирането на жълто тяло, произвеждащо огромни количества прогестерон. Тук се слага границата на последната фаза – лутеалната. Нивата на естрадиола и прогестерона стартират подготовката на тялото на жената за евентуална бременност. Ако такава не се реализира, жълтото тяло атрофира, а нивата на хормоните се променят рязко.

Ето така всички тези промени се отразяват и на социалното поведение на жената. Що се отнася до общуването, тя има навика да спазва известна дистанция и не допуска кого да е в личното си пространство. Окситоцинът отговаря за доверието, което се изгражда между хората и по време на комуникация.

Хормоните имат свойството да оказват въздействие върху експресията на поведението, макар и да не му причиняват директно моделиране. Отличен пример в това отношение е ефектът на тестостерона върху агресията при хората. Той също така определя екстравагантността на жената, която обикновено я подчертава с помощта на украшения и аксесоари.

Спадовете на прогестерон причиняват влошаване на настроението и раздразнителност, а високите нива на този хормон са причина за изострената чувствителност към изражението и някои знаци, които се тълкуват като заплаха. При засилена секреция на тестостерон, жената инстинктивно кръстосва ръце пред гърдите си, в желанието си да ги скрие, а и един вид символично да „заключи“ цялото си тяло.

жената майка

Когато жената стане майка, нейната природа често се променя, натурата й става по-спокойна, окситоцинът се грижи за намалената тревожност и я подпомага, за да се концентрира върху значимите опасности.

Независимо, че учените се чувстват подготвени по въпроса, самите те признават, че познанията за женското тяло са само бегли щрихи. Къде е границата между биология, физиология и индивидуалност на жената, те могат само да гадаят, както и всички други, които са подвластни на телесното й поведение. Цялостният й облик се дължи на всичко описано, работещо в синхрон, а може би и на още нещо, което превръща жената в уникално създание, неподдаващо се на анализ и пълно разгадаване. Вероятно там някъде се крие прекрасната магия, която излъчва всяка жена.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари