Психосоматика: Склонни ли сте да проявявате насилие над себе си

A+ A-
1127 прегледа 0 Коментара
Според психолозите хората, които са склонни към саморазрушително поведение, имат определен тип профил

Хората, които се намират под високо напрежение и непрекъснат стрес, обикновено не успяват да открият начин да релаксират, или просто не разполагат с време да се отпускат качествено. Те са способни, имат силна воля и са активни, но същевременно не умеят да се грижат за себе си. Това поведение се описва като саморазрушително, психолозите го считат за насилие над собствената личност.

Усилията, които се налага да бъдат полагани, наистина са необходими, когато се стремим да постигнем целите в живота си. Те обаче е достатъчно да са само средства за успеха, а не начин, който има ефект да ни потиска. Когато околните ни оказват подобно въздействие, ние може да решим да се отбраняваме, винаги има вариант и да избягаме, но ако това си самият ти, нужни са по-категорични мерки и осъзнаване.

Какви са признаците за описаното състояние

Животът на такъв човек е изграден въз основа на множество правила. Той има дълбоки убеждения, които не могат да бъдат подложени на критично мнение. Пълен е със забрани, включително и спрямо себе си, дълъг списък със задължения и куп отговорности.

Вероятно ще се разпознаете, ако сте перфекционист до мозъка на костите си. Съществува ли ден, в който вие си позволявате да не сте в пълна бойна физическа и психическа мобилизация? Със сигурност отговорът ще е „не“.

Много характерно също е придържането към среда на аскетизъм. Тя може да е свързана с изтощителни и крайни диети, тежки и натоварващи упражнения, без поводи за забавления.

Може да се забележи и обсесивно желание за самоусъвършенстване, прикрито зад мисията за лично израстване.

Емоциите са прикрити и не се изживяват пълноценно, понякога те дори са абсолютно забранени.

Провалите и постиженията са единственото мерило за самоуважението, което в никакъв случай не може да се определи като стабилно.

Не е изключена склонността към депресия, типични са и зависимостите към алкохол или упойващи вещества.

Може би бихме определели този профил като силна личност с „железен характер“, а психоаналитиците ще споменат и за голямото му его.

Явлението има своите скрити причини

Проявата на такъв вид крайности е вид компенсация. Тя може да се е появила в резултат на психическо травмиране в отношенията със значими за личността хора, като такова често възниква в детството, особено при близостта между дете-родител. Не винаги в семействата намират начин да отговорят на нуждите на детето за безусловна любов и подкрепа. И това несъзнателно се превръща в така наречената травма на развитието, която възпрепятства създаването на здравословни връзки и допускането на другите в интимното пространство.

Човек се затваря за болезнените преживявания, изолира се и се стреми да запази дистанция от тях, а оцеляването става приоритет за него.

Професионалните съвети на помощ

Напълно безполезно е да съветвате подобни хора да се отпуснат и да се радват на живота. Те не могат да ги възприемат, дори и да допускат, че се сблъскват с проблем.
Възможно е дори допълнително да ги напрегнете, ако ги насърчавате да бъдат себе си. Те вече са изградени личности със своите болезнени преживявания, и са себе си, макар и да вървят по грешния път, устремени към личното си щастие.

Да бъде от помощ може само връщането към онези мигове, в които е изживяна болката, страхът и срамът. Когато са се чувствали отчаяни и са страдали, внушавайки си колко са ненужни и самотни. Това е пътят към себе си, най-верният и правилният, който може да изгради ново доверие към личността.

Има вариант да определите до колко сте склонни на насилие върху себе си – опитайте със следния тест:

1. Напишете десет изречения, които започват с думата „Трябва“
2. Сега направете опит да замените думата „Трябва“ в написаните изречения с думата „Искам“.
3. Пребройте колко пъти не е удачно да го направите и сте оставили изречението с „Трябва“.
4. От броя, който сте получили, ще разберете по 10-точковата система, каква е степента ви на насилие над себе си.

Не подценявайте психосоматичните реакции, тъй като под каквато и форма да са, те се опитват да ви подскажат за опасността, пред която сте изправени. Депресията също може да е резултат от насилието над себе си.

Работете със специалист, за да се освободите от потенциалните „врагове“, защото когато се задейства програма за самоунищожение, страда и физическото тяло, като за съжаление се развиват тежки форми на автоимунни или онкологични заболявания.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари