11 признака, че някой ни манипулира

A+ A-
122605 прегледа 0 Коментара
От незапомнени времена хората използват манипулация за постигане на своите цели. Въпреки че тази техника не е от нещата, с които се гордеем, тя е често използвана и ефективна. Някои си служат с манипулация за постигане на дребни и незначителни неща. Други, за съжаление, прилагат различни методи за контрол с идеята да използват хората от близкото обкръжение.

Най-вероятно сте имали моменти, в които ви се е струвало, че познати или колеги ви манипулират, но не сте били напълно сигурни в това. Тук ще разсея всички съмнения като представя 11 сигурни признака, че някой се опитва да ви манипулира.  

 • 1. Нямате право на мнение
  В много случаи, когато се карате с манипулатора, не бивате оставяни да  изкажете мнение. Тези моменти  най-често се наблюдават, когато контролиращият осъзнае, че разговорът не върви в негова полза. Представете си, че разговаряте и манипулаторът поиска мнението ви.  Диалогът става по-разгорещен и започвате да спорите. Изведнъж събеседникът ви започва да усеща, че вероятно ще загуби спора и започва да сменя тактиката. Постепенно  започва да извърта и усуква така нещата, че разговорът да приключи неочаквано и в негова полза.  Неочакваното прекъсване на разговора спасява манипулатора от „унижението“ да признае, че не е прав.

 • 2. Манипулаторът често избухва
  Манипулаторът бързо избухва, когато нещата не се случват в негова полза. Гневен е и започва да заплашва. Това агресивно поведение всъщност говори за неговата слабост и същевременно от нуждата за контрол. Манипулаторите са готови на всичко, да задържат контрола над жертвата. 

 • 3. Манипулаторът ще ви накара да се чувствате виновни
  Когато манипулаторът греши и не може да се измъкне от неудобна ситуацията се наблюдава интересен феномен. Агресорът ще направи всичко възможно да прехвърли вината и да ви накара да се почувствате виновни. Най-вероятно се питате: „Но как е възможно да го направи без да забележа? Няма начин това да се случи.“  Изглежда невероятно и непостижимо, но с умения и хитрост всичко се постига. Използвайки обратна психология, той умело заблуждава и контролира разговора. Замислете се колко пъти се е случвало да се карате с някого и накрая да вие да излезете виновни. Много, нали? И като за капак на всичко се налага да се извинявате. Видимо в тези случаи победата на манипулатора е пълна.

 • 4. Манипулаторът винаги ще иска повече от вас
 манипулатора иска повече
Ловък метод за контролиране е омаловажаваното.  Каквото и да постигнете, каквото и да направите, манипулаторът ще ви накара да повярвате, че все още не е достатъчно. Ще омаловажи труда ви и ще го направи да изглежда незначителен.  По този начин ще се чувствате длъжни на този човек и ще се опитвате да правите повече и повече, за да получите негово одобрение.

 • 5. Манипулаторът винаги пита какви са вашите мотиви
  Както предишният, така и този похват е трудно доловим.  Манипулаторът винаги пита какви са мотивите ви за извършването на всяка постъпка. Непрестанните въпроси пораждат чувство за несигурност.  Представете си, че искате да започнете бизнес. Споделяте вашите намерения и очаквате събеседникът да е развълнуван, колкото вас. Вместо това, той започва да разпитва - как сте стигнали до това решение, сигурни ли сте, че ще успеете, не действате ли прибързано.  На пръв поглед това може да са въпроси породени от загриженост, но в повечето случаи те имат скрита, манипулативна цел.  Припомнете си случаи, при които сте изпадали в подобна ситуация и бързо ще се убедите в казаното.

 • 6. Контролиращият човек често ви подтиска
  Подтискането е един най-коварните методи на манипулация.  С постоянните въпроси и омаловажаване на труда, манипулаторът бавно, но сигурно смачква самочувствието ви - без неговото одобрение не сте способни да се зарадвате на постигнатото, не сте способни да взимате самостоятелни решения, защото нямате достатъчно кураж и увереност. С други думи се оставяте в ръцете на манипулатора, който взема пълен контрол над живота ви.

 • 7. Винаги става, каквото манипулаторът иска
  Обикновено в успешните и здрави приятелства има компромиси.  В една неравностойна връзка, където единият доминира, компромисите идват от подтиснатия човек. Това се изразява по много начини. Винаги посещавате местата, които доминиращият харесва, правите това, което той иска, вършите нещата по начина, по който той желае.  Все още ли смятате, че тези неща не се случват на вас, а само на другите?  Не бъдете наивни. Контролиращият човек не е никак глупав. Той позволява да взимате решения за маловажни неща, за да имате измамното чувство, че всичко е наред и да не разберете толкова лесно какво всъщност се случва.

 • 8. Манипулаторът бяга от отговорност

манипулаторът бяга от отговорност
 
Друг начин за контролиране е бягството от отговорност в най-важните и сериозни ситуации.  Разбира се, това се отнася и за моментите, в които нещата не се случват, както манипулаторът иска.  Най-лесният изход е да ви остави сами да се справяте с трудностите.  Да си представим ситуация, в която двама колеги трябва да изнесат презентация. Манипулаторът ще се откаже от представянето в последния момент, защото нещо не му е харесало. Жертвата остава в неизгодната позиция да се справя със ситуацията и да се нагърби с отговорността при неизгодни условия.  Манипулаторът отново печели. Жертвата върши цялата черна работа, но след това не получава никакво признание. Заслугите отиват при човека, който знае как да се самоизтъкне и умело да манипулира с думи и жестове.

 • 9. Контролиращият човек заплашва да сложи край на връзката
  Тази заплаха е особено опасна и актуална, ако се намирате в сериозна връзка.  Манипулаторът заплашва да с раздяла. Намеква за напускане всеки път, когато забележи, че жертвата се опитва да излезе от неговия контрол.  Манипулаторът умело контролира жертвата със заплахи и успява да постигне целите си.

 • 10. Контролиращият заплашва със самоубийство
  Учудени ли сте как някой може рискува собствения си живот, за да получи контрол над половинката си? Има такива хора и за жалост не са малко.  Случаят тук е по-специален и се наблюдава само при много силна връзка между манипулатора и жертвата. Тази коварна техника се използва, когато манипулаторът осъзнава и експлоатира любовта и привързаността на жертвата.  Разбира се, манипулаторът няма наистина да посегне на живота си. Ако изпадне в подобна ситуация, ще направи драматична сцена, ще се престори на жертва и в крайна сметка ще получи каквото иска, разчитайки на вашата привързаност.

 • 11. Контролиращият използва празни обещания

празни обещания

Това е може би най-често използваната техника за манипулация.  Отначало жертвата вярва на обещаното, но бързо се убеждава, че „думите са евтини“. Манипулаторът говори красиво, но върши малко.  Работата постоянно се отлага за сметка на удоволствието.  Не бъдете наивни. Ако някой не си спази обещанието веднъж, то най-вероятно ситуацията ще се повтори.  Поставете въпроса директно и не се оставяйте да получите уклончив отговор.  

И все пак внимавайте...

Не всичко е така, както изглежда. Понякога хората вършат неща несъзнателно, без умисъл за манипулация. Не ставайте параноични, че всеки се опитва да ви манипулира. Но има и хора, които правят точно това с вас.  Научете се как да разпознавате манипулаторите и се пазете от тях. Ще си спестите загубено време и унижение. Ще запазите непокътнато самочувствие, увереност и самостоятелност - важни качества, които са необходими за пълноценния живот.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари