Следродилната депресия при жените – опасни периоди и как да се отърсим

A+ A-
46613 прегледа 0 Коментара
Жените описват следродилната депресия като адско преживяване, от което не успяват да се откопчат...

Организмът на жената е подложен на какви ли не екстремни състояния, но е принуден да се адаптира, независимо от тях – следродилната депресия всъщност е начин той да се съхрани. Важно е обаче да не я подценяваме, а да се опитаме да се отърсим от неприятните симптоми.

Медицинските специалисти имат обяснение за депресията и тя е свързана с физиологичните промени, които настъпват в тялото на жените след раждането. Не е задължително емоционалните кризи да ви сполетят веднага, оказва се че те биха могли да настъпят и дълго време след края на бременността. Тази информация ще се окаже изненадваща за много майки, но и ще внесе яснота, ако те самите преживяват депресията по-късно и не намират основателни причини за нея.


Опасните периоди


Има няколко момента, в които жената е застрашена от следродилната депресия.

Тя може да се появи веднага след раждането, което е свързано с паника и страхове покрай отглеждането на бебето. Чувството на безпомощност да се справи с недоспиването, натоварения ритъм и всички новости, които бързо трябва да се усвоят, определено идва стресиращо за всяка дама.

Някои майки може да се сблъскат с признаците на депресия, когато детето им стане на 4 години. Те самите често не са имали оплаквания след раждането. Мобилизирали са се бързо, адаптирали са се успешно, времето неусетно е отлетяло за тях. Когато малкото същество е пораснало и вече е на 4 години, това се явява някакъв прелом за жената в емоционално отношение.

По средата на тези два варианта са дамите, които са объркани и притеснени, когато детето им навърши годинка. Отново настъпва суматоха покрай първия празник на бебето, а месеците до него все едно някой е превъртял на лента, толкова бързо са изминали.

По-голяма вероятност да страдат от следродилна депресия има при жените, които са млади и неопитни, както и тези, които търпят стрес в семейството и са финансово нестабилни. Като цяло няма напълно застрашени от отключването на психически проблеми. Ако се налага, трябва да се търси и консултант, защото това се отразява и на развитието на детето.

симптоми на следродилната депресия


Симптоми на следродилната депресия


Наблюдавайте себе си, независимо че трудно намирате време да се концентрирате върху емоциите си. Не се дистанцирайте от партньора си и споделяйте какви са мислите и чувствата ви. Не позволявайте да се нарушава доверието между вас, защото ако не сте уверени в човека до вас, вие няма да може да осигурите пълноценна среда за вашето дете.

Бъдете особено внимателни, ако забележите че сте обхванати от:

 Изострена чувствителност
 Липса на интерес към заобикалящия свят
 Плачливост
 Тъжна нагласа към живота
 Усещане за самота
 Непрекъсната умора и липса на енергия
 Раздразнителност към околните
 Смяна на настроението в двете посоки – от прекалено възторжено до много мрачно


Съвети за преодоляване


Не се срамувайте да потърсите помощ, ако следродилната депресия се задълбочава. На първо време можете и сами да си помогнете, като си дадете сметка, че това е просто период, с който ще се справите непременно.

Положителните изрази трябва да станат част от ежедневието ви, те ще ви държат далеч от „потъването“ и самосъжалението. Сънят не бива да се пропуска при всяка удобна минута. Не отхвърляйте препоръката на приятелите и спете винаги, когато можете. Примирете се с мисълта, че сега домът ви ще е разхвърлян, че прането няма да е изпрано, че чистенето чака отдавна. Ако има кой да ви подкрепи в тези дейности, би било чудесно, но дори да не е така, не се обвинявайте и бъдете спокойни.

Излизайте и без бебето. Все ще се намери начин таткото да остане у дома с него, а вие да се поглезите на козметична процедура, например.
Не подценявайте и значимостта на храненето. Не си позволявайте да гладувате, нито пък да наблягате на захарни и тестени изделия, от тях ще сте още по-изтощени, а и няма да ви помогнат да се възстановите след раждането.

поглезете се и се отпуснете

Дали ще слушате музика, ще гледате любим сериал или ще се ровите безцелно в интернет, това също ще ви е от полза, за да си починете и да се разсеете.

Помнете, че следродилната депресия отшумява постепенно, а ако жената не се срамува от нея, то тогава тя е много по-усърдна да надвие негативните емоции. Нужно е само време и търпение, както и разбиране от близките.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари