Предимствата на късното майчинство – какви бебета се раждат

A+ A-
6422 прегледа 0 Коментара
Късното майчинство често е обект на нападки, въпреки че отдавна е тенденция, а не изключение, а както се оказва и самите бебета са по-здрави и щастливи.

Късното майчинство рядко се радва на одобрение сред обществото, макар че отдавна не е изключение, жените предпочитат първо да се реализират професионално, а след това да раждат бебета. Може би страхът и възможните рискове пораждат различни негативни реакции срещу дамите, избрали да имат наследници на около и над средна възраст. В крайна сметка те са тези, които поемат отговорност за отглеждането и възпитанието им, така че всеки трябва да вземе най-правилното решение за себе си.

Ако обстоятелствата в живота ви са се стекли така, че ви очаква късна бременност, не бива да се плашите от насадените нагласи. Не всичко се развива по план и трудно някой може да ви обещае зачеване с лекота, безпроблемно износване и раждане като от приказките, дори да сте в първа младост. Здравословното състояние не зависи единствено от възрастта. Вярно е, че с годините потенциалът за забременяване се изчерпва, но ако срещате някакви трудности, специалистите ще ви консултират според случая.

Семейното планиране трябва да е разумно и осъзнато, а когато сме на зряла възраст, предпоставките за това са налице. Всяка бъдеща майка трябва да е постигнала някакво относително равновесие в себе си, да са подредени приоритетите й, да желае бебето не самоцелно и като каприз, а имайки предвид, че то ще заеме своето трайно място в ежедневието й. Така тя ще бъде по-пълноценна по време на късното майчинство, ще бъде далеч по-отдадена на детето.

отдадена на дедето майка


Какви са плюсовете


Опитът е много ценен и той се отразява впоследствие и при грижите за малкото същество. Чрез способността да създава стабилни и благоприятни отношения, майката ще може да се свърже по-силно и с бебето си. А подобни умения се усъвършенстват с годините.


Фокусът е изместен


Жената над 35 години вече е центрирала вниманието си върху близките си, не страда за пропуснати възможности, нито пък счита, че не е свободна. Семейството не я ограничава, тя знае как да балансира между ангажиментите си, не губи концентрация и не се лута в определянето на това кое е важно за нея.


Здравето на бебето


Някои изследвания сочат, че бебетата са по-устойчиви в здравословно отношение, ако са родени от зрели майки. Това съвсем не е случайно, тъй като самите жени също обръщат особено внимание на храненето си, на стреса и съня си. Те са запознати добре с ползите от кърменето и не го неглижират – напротив.


Всички се подмладяват

късното майчинство се отразява добре на всички

Не само майката усеща прилив на енергия и неповторим живец, който все едно я връща в нейното детство. Целите семейства се променят, всички започват да се учат да играят наново, да се радват заедно със своите бебета. Ще кажете, че това не е характерно само за късното майчинство, но изглежда не е съвсем така, понеже когато не се става спонтанно родител, обикновено подготовката е по-дълга и осмислена. Всички са в готовност (и имат възможност) да се занимават повече с бебето, тъй като са се изкачили поне едно стъпало по-нагоре по кариерната стълбичка.


Емоционална интелигентност


Вярно е, че някои не я постигат и на преломна възраст, но вероятността жените вече да са наясно с емоциите си и да умеят да ги управляват, е далеч по-голяма. Разбира се, че това ще се отрази директно и върху душевното състояние на бебето.

Животът е непредвидим и никога не бива да пропускаме ценни мигове, смятайки и очаквайки, че провалът ни дебне от ъгъла. Това се отнася и до късното майчинство, а предимствата биха могли в индивидуален аспект да бъдат доста повече от дотук изброените. Готови ли сте да приемете предизвикателството и да се озовете във вълшебния бебешки свят?
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари