5 забележителности около Варна, които да посетите през уикенда

A+ A-
2805 прегледа 0 Коментара
Въпреки че зимата все още е тук и времето навън не ни се усмихва толкова често, колкото ни се иска, уикендите вкъщи започват бавно да ни омръзват. Понякога ни се иска да излезем сред природата, да поемем глътка свеж въздух и да се насладим на красива гледка. А още по-хубаво ще бъде, ако съчетаем разходката със среща с приятели, с които не сме се виждали отдавна или просто компанията им ни е приятна.

За съжаление обаче в забързаното ежедневие не ни остава много време за разходки, срещи с приятели и пътувания. Дори и това да е така, все пак трябва да помислим за доброто състояние на духа и затова ние ще ви дадем няколко идеи за места, които се намират около град Варна, и които може да посетите през уикенда с вашето семейство и приятели.

На първо място ще ви предложим да посетите Побити камъни, познати още като “Дикилиташ” или “Каменната гора”. Тази локация е любима на доста хора и се намира на около 18-20км от Варна. Там може да видите как природата е извайвала каменните колони в продължение на хиляди години и ги е превърнала в статуи, наподобяващи животни, хора, митични същества и др. В комплекса ще откриете около 300 различни по големина каменни колони, които са образували скулптурни групи и много различни форми.

Твърди се, че местността Побити камъни е единствената естествено формирана пустиня в Източна Европа. Затова и там може да срещнете над 240 вида растения, много от които изключително редки.

Втората локация, която ще ви предложим, е крепостта Овеч. Това е едно от местата около Варна, които трябва да се видят, за да усетите духа им.

Крепостта се намира източно от град Провадия и е изградена от Римляните през IV в. Старото ѝ име е било “Проват”, откъдето идва и името на града в близост, а историята ѝ е повече от богата. Твърди се, че крепостта е служила като преден пост на Византия, след това е била в служба на Първата българска държава, а най-накрая през 1388 г. попада под османска власт.

Овеч е една от забележителностите около Варна с най-красива гледка отвисоко. Там ще имате възможността да видите кладенец с дълбочина повече от 80 метра, рицарски затвор и мост, за който се твърди, че е бил подвижен и е спасявал населението от черкезите по време на турското робство.

Няма как да не споменем и Историческия парк до село Неофит Рилски. Паркът е първият по рода си културно-исторически комплекс и е чудесно място за еднодневна екскурзия. Там ще може да станете свидетели на точни възстановки на исторически обекти, предмети и атракции от времето на Халколита и Неолита, Древните Траки, Славяните и Прабългарите. Също така ще имате възможността да се насладите на разходка с лодка в езеро, стрелба с лък, ритуално пиене на вино, заведения с апетнити гозби и много други развлечения. Не е за пропускане!

Следващата забележителност, която може да посетите, е Плиска - първата българска столица и то за повече от 200 години. На 2 км от града Плиска може да видите Националният историко-археологически резерват “Плиска”, където са останките на столицата. Сегашният вход на резервата всъщност е “Източната порта”, която е била главният вход на крепостта. Ще можете да се разходите и около Тронната палата и останките на т.нар „Малък дворец”. А в североизточния ъгъл на крепостта е разположен и музеят, където ще видите всички находки от местността.

И след всичката история, за която си поговорихме до сега, дойде ред и на едно малко известно село - Падина. Локацията, която ви препоръчваме да посетите там, е параклисът, който се намира над селото. Въпреки че е новопостроен, той носи в себе си едно спокойствие, което със сигурност може да ви накара да се отпуснете след дълга работна седмица. За съжаление няма много информация за параклиса, но пък за сметка на това снимките му са повече от популярни в интернет.
Малката църква е разположена на хълм, откъдето гледката е повече от прекрасна. През някои периоди от годината язовирът, който е в съседство, е пълен с вода и това прави преживяването още по-приятно.

И така след като вече сте се разходили и насладили на прекрасни гледки е време да се отпуснете и да си подготвите страхотна вечеря със семейството или приятелите. Знаем обаче, че на никого няма да му се организира вечеря с всичкото пазаруване, готвене и миене на чинии след това. Но не се тревожете, за щастие има компании за кетъринг във Варна, които могат да се погрижат за всичко - от вкусната и свежа храна на вашата трапеза, до озвучаването и оборудването, ако сте решили да си организирате по-голямо събитие.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари