Ваканция в България – колко ще струва тя през 2020 година?

A+ A-
1800 прегледа 0 Коментара
Туризмът е един от най-засегнатите сектори от пандемията, предизвикана от новия вирус. В разгара на сезона редица хотели са почти празни, а други останаха затворени. От около 19 900 регистрирани места за настаняване отворилите врати към началото на месеца са едва около 6000. Допитване до потребителите пък сочи, че около 1/3 от българите не планират почивка това лято. Като основни причини се отбелязват страх от заразяване, свиване на бюджета на домакинството, загуба на работното място, липса на годишен отпуск, несигурно и неясно бъдеще. На този фон очакването е цените в туристическия бранш да бъдат ниски, за да привлекат и задържат родните туристи. Защо родните? Вирусът отмени множество полети от чужбина, доведе до канселиране на резервации. Ограниченията за пътуване, съчетани със задължителна карантина на пристигащите от определени държави, са основни причини за липса на хиляди туристи у нас от дестинации, които обикновено предпочитат България за лятната си ваканция – руснаци, англичани. Дали ситуацията ще се подобри или сезонът е пред провал? Достатъчно примамливи ли са офертите за почивка в България и колко ще струва тя тази година?

Почивката в България през 2020 година е по-евтина от почивка при сходни условия в Румъния, където цените бележат ръст на принципа „ден година храни“. Офертите по родното Черноморие са по-ниски и от тези в Гърция. Почивката в България излиза по-изгодно, отколкото в южната ни съседка, особено след въвеждането на изискване от страна на Гърция за представяне на отрицателен PCR тест на границата от влизащите. Тестовете са платени и представляват още един разход за домакинството.

По време на финансова криза и намалени доходи цената е определящ фактор при избора на място за почивка. Решилите да прекарат лятната си ваканция в български хотел очакват по-ниски цени и по-високо качество на обслужването. Така ли е обаче в действителност? Цените се влияят от търсенето и предлагането и при намалено търсене е естествено да бъдат редуцирани. През май и юни отличните оферти с огромни намаления бяха факт, но този месец цените нараснаха. Забелязва се лек спад при цените на ол инклузива в сравнение с предходната година. Има съществени разлики между различите градове и дори между различните хотели в един град. Почивката в хотел ол инклузив в Приморско излиза около 140 лв. на ден, което е двойно по-скъпо от подобен хотел в Созопол. Най-високи през месеца се оказаха цените в Златни пясъци. Хотелиерите обясняват липсата на сериозни отстъпки с увеличените разходи, вложени за социално дистанциране, дезинфекция, нови начини за изхранване и мерки против вируса.

Драстичен спад бележи цената на сянката на плажа - на част от местата чадърите и шезлонгите са напълно безплатни. Забелязва се повишаване на цената на вили, самостоятелни къщи и каравани. Считайки ги за по-безопасни и изолирани от потока от хора, много летовници ги избират за място за отсядане, което води до увеличено търсене при ограничено предлагане. По-луксозните вили с капацитет от 6 до 12 души с двор и басейн са на цени от 600 до 1000 лв. на ден без изхранване. Свободни преди края на септември се откриват трудно. Едноетажни малки къщички за 4-ма и луксозни каравани могат да бъдат намерени на по-скромни цени – от 180 до 320 лв. на ден без изхранване. Повечето също са резервирани.

Намалението на цените на частните квартири (от 30 лв. за стая и от 60 до 150 лв. за апартамент) се обяснява с намаленото търсене. Хората считат, че хотелите подлежат на по-строг контрол на хигиената и мерките за безопасност, поради което ги предпочитат пред частните квартири, което води и до спад на цените.

Ако имате нужда да отдъхнете, да се разсеете от проблемите, но нямате нужните средства, може да се възползвате от достъпните условия на бързите онлайн кредити, предлагани от фирми като Vivus.bg.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари