Сезонът на пътешествениците: 7 чудни места и феномени сред природата, които задължително трябва да видите

A+ A-
1224 прегледа 0 Коментара
Ако поне веднъж не си наблюдавал слънчево затъмнение, то животът ти е минал напразно – така би казал всеки запален приключенец

Сезонът на жадните за пътешествия отваря врати пред вас. Следват месеците, в които ще се опитаме да компенсираме изолацията си през зимата. Усетихме я с още по-голяма сила заради властващия коронавирус, а през лятото може да си позволим, поне за малко, да забравим за тежките дни на ограничени контакти и липсата на мечтани дестинации.

Накъде сте се отправили и имате ли списък с природни чудеса, които трябва да видите и задължително да изживеете?

Нека следващите идеи да ви послужат за вдъхновение:

Исландските кристални пещери

Кристални пещери


Е, със сигурност не ви се връща обратно към студените дни, но това е приключение, от което ще запазите спомен завинаги. Прочутият крайбрежен път на Исландия се извива покрай огромни ледници. В някои от тях се крият ледени пещери с прозрачни стени, през които преминава странна светлина в множество нюанси на синия цвят.

Накратко – невероятна находка за фотографите с призвание!

Ако искате да ги посетите лично и да се запознаете с тях отблизо, ще трябва да се доверите на професионален пещерен водач, за да ви осигури необходимата екипировка и да гарантира безопасността ви.

Пустинен кратер

Пустинен кратер - Каракум


В пустинята Каракум в Туркменистан се намира кратерът Дервезе, образувал се след сондиране за природен газ. Зейналата дупка била запалена, за да не навредят на населението токсичните газове, но огънят не спрял да гори и до днес.

Така впоследствие мястото се превърнало в туристическа атракция, известна с името си „Портите на ада“. През нощта гледката е особено зрелищна и сбира множество любители на уникалния район.

Целогодишна гръмотевична буря

Гръмотевична буря


Трудно можем да си представим, че има кът на земята, където гръмотевичната буря продължава минимум 297 дни в годината. Явлението над изворите на река Кататумбо във Венецуела се дължи на специфичните топографски условия.

Водният басейн – езерото Маракаибо, е заобиколен от топли блата, а в близост се намират Андите. Силното слънце загрява водата и в атмосферата се изхвърля голямо количество изпарения. В момента, в който студените ветрове от Андите се спуснат надолу, се получава сблъсък между топъл и влажен въздух, а той се издига нагоре и се създават условия за перфектната буря.

Едно неповторимо шоу, в което сте само вие и природата.

Пълно слънчево затъмнение

Пълно слънчево затъмнение


Живели сте напразно, ако поне веднъж не сте наблюдавали пълно слънчево затъмнение.

Хубавото е, че веднъж на всеки 18 месеца, то се случва някъде по планетата и бихте могли да си организирате специално пътуване, за да му се насладите пълноценно и да проследите всяка фаза от феномена. Наистина си струва!

Течен огън

Водопадът Конска опашка

снимка: Дарвин Аткесон

Да се разхождаш в долината и изведнъж да станеш свидетел как водопадът гори. Това бихме искали да го видим с очите си, нали?!

Случващото се на водопада Конска опашка в „Йосамити“ всъщност се дължи на светлината от залязващото се слънце, което кара водата да грейне в ярки тонове на жълто, оранжево и червено, наподобяващо реални пламъци.

Спектакълът е според ъгъла на залеза, от нивата на валежите, достигащи до водопада, от ясното небе. Когато описаните условия съвпаднат в идеалния вариант, се наблюдава явлението и това е толкова невероятно – да се слееш с природата в пълния й блясък.

Локацията се счита за една от най-фотогеничните на планетата ни, а ако средата е подходяща, със сигурност ще бъдете в компанията на тълпа от приключенци.

Цветове в нощното небе

Северно сияние


За Северното сияние знаем и мечтаем, но и Южното заслужава вниманието ни. Може се докоснете до него, ако се намирате в Дънидин, Нова Зеландия, но шансовете не са толкова големи. Съществуват и други точки, от които това има надежда да се случи – Ушуайя на островите Южна Джордания, Фолклендските острови и Антарктида.
Интересното е, че сиянието може да се види в зелено, но може и да е червено, дори и лилаво – от наситените с азот частици във въздуха.

„Падащи“ звезди

Падащи звезди

Преминавайки през Слънчевата система, кометите оставят зад себе си прах и скали. Докато обикаля около Слънцето, Земята се среща с тези останки по пътя си. Парчетата космически скали изгарят при навлизане в земната атмосфера и всички наблюдаваме небесния спектакъл на „падащите“ звезди.

Случва се понякога да видим една или втора, но в определени моменти от годината, ставаме свидетели на нещо много по-красиво, а именно метеоритен дъжд.

Персеидите през август, остатък от кометата Суифт-Тътъл, са един прекрасен повод да се отправите далеч от градските светлини, за да се полюбувате на неописуемата картина в нощното небе.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари