Кои изобретения могат да освободят океаните ни от пластмасовите отпадъци

A+ A-
1607 прегледа 0 Коментара
Прогнозите сочат, че през 2050 г. пластмасовите отпадъци могат да надделеят над броя на морските същества

Общият брой на отпадъците в световния океан вероятно възлиза на около пет трилиона – това е изумително огромно количество пластмаса, което се носи по повърхността. Плаващият остров от боклук се намира в средата на Тихия океан, поради което носи названието Голямото тихоокеанско сметище. На практика, ако се намирате в лодка в зоната, във водата ще забележите слой от пластмасови частици и парчета, докъдето ви стигне погледът. Смята се, че остатъкът от човешката дейност покрива територия два пъти колкото централната част на САЩ.

При движението си из моретата и океаните тази маса се раздробява на още по-малки парченца, които създават опасност от поглъщане от страна на животните. Последствията се задълбочават и под повърхността. По дъното се откриват все повече отлагания от пластмаса, като такива са налице и в 10-километровата бездна на Марианската падина в Тихия океан.

Фактите са потресаващи, но ефектът от пластмасата тепърва ще се проявява и ще поразява екосистемите в океаните, морските създания, както и нас, хората.

Може ли този поток от пластмаса да бъде спрян и да се изчистят натрупаните остатъци?

Ръчно почистване

Може би първата ни мисъл е, че съществува вариант, в който пластмасата да бъде почистена и отстранена от морето. Подобен подход наистина е приложим, когато по-малък мащаб, като съществуват и високотехнологични проекти като The Ocean Cleanup.

Създателят му е 18-годишният Боян Слат, чиято идея е била да се използват дълги бариери, събиращи пасивно боклуците, докато те се движат в общата циркулация на океана. Предвидено е те да бъдат закрепени в дълбоките бавноподвижни води, което да позволи системите да се движат по-бавно от пластмасата и отпадъците да се натрупат по бариерата.

През 2013 г. проектът получава над 30 милиона долара под формата на дарения, които да осигурят създаването на напълно функционираща система след около 10 години по-късно.

Научната общност обаче е със скептична нагласа към The Ocean Cleanup. Въпросите и съмненията им касаят реалния ефект от бариерите и тяхното влияние върху местните екосистеми. Сред основните възражения е, че се отвлича вниманието от ключовия проблем, изразяващ се в количеството боклук, достигащо до океана. По-голяма част от усилията трябва да са в посока да се спре потока му, а минималната да е свързана с действия по почистване.

океански отпадъци

Алтернативи и изобретения в помощ на каузата


Гениалните автори на иновативни материали предлагат техните произведения да поемат ролята си на заместители, за да намалим зависимостта си към пластмасата.

Биоразградима суровина от въглероден двуокис и захар

Изкопаемите горива се използват за производството на пластмаса, което означава, че търсенето на варианти е оправдано като стремеж по пътя ни към по-устойчиво бъдеще. 4 процента от световния нефт отива за направата на пластмаса, а учените се надяват тази стойност някой ден да достигне нулата.

От университета в Бат са разработили заместител на поликарбонатите на базата на захар и въглероден двуокис. Полученият материал е биоразградим, същевременно здрав и прозрачен.

Агар Агар

Извличането му е лесно при сваряване на червени водорасли и се употребява в японското сладкарство. Желатиноподобната субстанция има и друга способност: да се превърне в заместител на пластмасата.

Когато се нагрее, той се налива в калъп и се замразява. От него после се изработват различни продукти, за които се използва пластмаса обикновено. Може да се превърне и в опаковка.

Пера от кокошки

Внушителните количества пера, които се бълват от птицевъдната индустрия, се третират като отпадък. Меките и пухкави пера са изградени почти изцяло от кератин – здрав протеин, съставящ рогатата и копитата.

По тази причина те могат да бъдат естествен заместител на обикновената пластмаса. Изследователите от университета в Небраск-Линкълн са направили опити да извлекат потенциала на перата, като първо ги смилат на прах, а после ги смесват с химикали, за да свържат молекулите на кератина.

Опаковки за консумиране

Проблемът с пластмасата не може да бъде разрешен, докато опаковките на храната и напитките са съставени от нея. Вече се прилагат някои идеи те да са от вещество, което е годно за ядене. От млечен протеин казеин се създава заместител на тънкото пластмасово фолио. То се разгражда и предпазва отлично храната, много повече от стандартната опаковка.

Мицели от гъби

Вегетативната маса на гъбите – така нареченият мицел, е една нова алтернатива на пластмасата. Поставена в калъп смес от мицел и гъби се загрява и се получава продукт, който е достатъчно здрав и напълно разградим.

Докъде ще стигнат научните открития, само времето може да покаже.

На лично ниво всеки от нас има възможност да допринесе със следните мерки:

1. Пластмаса за многократна употреба
Избягвайте тази, която може да се използва само веднъж, защото след това тя вече се изхвърля и е негодна. Всички торбички, сламки, бутилки и прибори, които мнозина са свикнали да купуват в ежедневието си – те са излишни и липсата им няма да наруши комфорта ни.

2. Кажете „не“ на дъвките
Дъвките са на практика синтетична гума, или пластмаса, а годишно сред отпадъците са около 100 хиляди тона от тях.

3. Рециклирайте
Малка част от пластмасата се преработва, което е знак за нас да се включваме по-често в кампании за рециклиране и разделно събиране на боклука.

Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари