Куче и дете у дома: 6 правила за едно емоционално приключение

A+ A-
1778 прегледа 0 Коментара
Ако никога не сте имали домашен любимец и сте се кълнели, че няма да направите тази стъпка, децата ще ви пречупят и дори няма да усетите кога сте казали „Да“. Всеки родител знае, че светът му тотално се променя преди и след раждането на децата, а животът става още по-красив, ако отглеждането им е в компанията на куче.

Преди да приемете предизвикателството и да се насладите на неповторимите емоции, които ви очакват, може би е по-разумно малките същества да отраснат до възраст, в която могат да се включват с грижи за животинчето.

Първо правило: Кучето не е плюшена играчка

Най-сигурният начин да доставите безмерно щастие за децата е да ги изненадате с появата на домашния любимец. Вероятно те вече многократно са изявили желание да имат такъв, а вие сте отговаряли уклончиво и сте обмисляли въпроса. И накрая избирате техен празник или друг повод, в който да превърнете момента в истински фурор.

След като утихне глъчката и еуфорията, започва същинския етап от въвеждането на кучето у дома. Да, то има своите потребности, както и от задължителни правила, с които трябва да запознаете и децата си. Изграждането на отношения с животното изискват всекидневни усилия от всички страни. Самото то също трябва да осъзнае докъде се простират неговите граници, кой води парада и какъв е обичайният режим. Не пропускайте тези уроци още от самото начало, защото после ще е късно и хаосът ще е непреодолим.

Гушкането и глезенето трябва да бъдат в умерени дози – не се поддавате на изкушението да позволявате някои неща, само защото кученцето е малко. Пале на два месеца е идеално за осиновяване, тъй като физиката и психиката му е достатъчно укрепнала. То ще приема семейството на принципа на глутницата и ще се подчинява предимно на думата на един от вас.

Второ правило: Изборът на име

Момиченцата имат свои любими имена, момченцата други… Обяснете спокойно и ясно, че не всички биха били подходящи в случая. Дългите имена, например, съвсем не са удачни. Трябва да е нещо късо и звучно, за да може кучето бързо да започне да го разпознава и да откликва при всеки повик. Добре е в името на има буквата „Р“.

Името е сред първите ви задължения, освен да осигурите съдове за храна и вода, да оформите зоната на лично пространство за кучето. От зоомагазините може да се сдобиете с всичко необходимо като посуда, както и с варианти, които не се обръщат или разливат.

Трето правило: Важността на командите

Още с определянето на място за сън и почивка стартира изискването за спазването на команди. Сигурно се досещате, че кученцето ще тръгне след вас, когато го оставите да спи на неговото легълце. То ще иска да обсеби спалнята ви и ако му го позволите, нищо няма да е в сила да промени този факт впоследствие.

Когато усетите, че се унася, пренесете го, споменавайки една от първите команди – „на място“. Ако не ви послуша и хукне по стъпките ви, повторете командата и дайте лакомство. В началото ще се наложи доста пъти да я изричате, но вие вече имате деца и сте свикнали да пригласяте едно и също непрекъснато.

Тренирайте кучето при всяка удобна ситуация. Включете и най-често срещаната команда „дай лапа“. Тя може да ви се струва излишна, освен когато искате да умилите приятелите си, но е част от възпитанието и усвояването на механизма за създаване на навици.

Четвърто правило: Дисциплина за тоалетната

Лошата новина е, че в първите няколко месеца парцалът ще бъде неизменно с вас, за да почиствате, когато кучето върши своите нужди. След втората ваксинация, на 3-4 месец, трябва да се фокусирате и да дисциплинирате любимеца, че не бива да цапа вкъщи. Започват разходките навън, където ще е позволено това да се случва и то със сигурност ще привикне бързо, ако вие сте стриктни с възпитанието.

Ако се налага съдействие, закупете си специални спрейове и подложки, които да ви бъдат от помощ, докато кучето започне да се сдържа и да ходи редовно извън дома.

Пето правило: Играта е задължителна

Ако не сте готови да обръщате внимание на кучето, по-добре не го взимайте изобщо. Те са социални животинки и винаги имат необходимост от занимания, независимо дали основно с близките или заедно с други кучета.

Децата обожават да играят с тях, което е чудесна възможност, но следете как протичат моментите им заедно, за да не допускайте да ги удрят или тормозят. Попълнете домашната колекция на кучето с играчки от зоомагазините, подходящи за размера и породата му.

Не забравяйте, че всеки вид, както и самото животно си имат свой нрав, не допускайте да ви ревнува и да го лишавате от прояви на любов.

Шесто правило: Правилата при разходка

Първоначално ще отнеме време кученцето да се адаптира към носенето на нашийник и повод. Препоръчително е да се сдобиете с такива от зоомагазин, като подберете материята и модела, така че да дразнят минимално на животното. Преценете и за вас кой ще е удобен – дали тип рулетка или стандартен дизайн. Не позволявайте да се стига до гризане на повода, нито да посягате с него на кучето.

Когато сте на разходка, „при мен“ е основната команда, на която трябва да приучите любимеца си. Поощрявайте изпълнението с ласки, похвали и вкусотии. Упражнявайте постоянно и „в крак“, за да си гарантирате скоростна реакция и послушание от негова страна, когато се наложи на улицата. Синхронизирайте се заедно, така че кучето да върви плътно до вас и с темпото ви, което ще ви спести редица неприятности навън. „Остави/пусни“ е следващата важна команда, която може обаче да въведете и на по-късен етап, но тя също е ключова, за да предотвратите изяждането на изхвърлен или опасен боклук.

Основите са положени и вече може смело да се впуснете в приключението!

Съумеете ли да създадете здрава връзка със своето куче, то наистина ще се превърне във ваш отличен партньор, а децата ще се чувстват не само обичани, но и отрано ще свикнат да поемат отговорности.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари