Сърцето на дизеловия автомобил: Как да изберем акумулаторното устройство и да избегнем проблемите през зимата

A+ A-
2238 прегледа 0 Коментара
Обичайните проблеми през студените месеци са свързани именно с електричеството, което превръща акумулаторът в основен фактор за състоянието на автомобила

Ако все още не сте обърнали внимание на състоянието на автомобилния акумулатор, редно е да засилите грижата си за него, поне през зимата, когато вероятността да се сблъскате с проблеми се увеличава драстично.

Кога е настъпил моментът за смяна? Как да изберете правилното устройство, което отговаря на потребностите на дизеловия двигател? Как да го поддържате във форма, за да ви служи дълго? Това са все ключови въпроси, които следва да бъдат зададени в самото начало на студените месеци.

Преди да стигнете до покупка на нов акумулатор, информирайте се детайлно, за да сте подготвени за всяка непредвидена ситуация.


Какво отличава акумулатора за дизелов автомобил


Возилата, задвижвани от дизелово гориво, се нуждаят от повече енергия, съответно акумулатор с голям капацитет. Колкото по-висок стартов ток, толкова по-добре за вас и колата.

При завъртане на ключа за запалване на двигателя, възниква химическа реакция, която създава електричество, необходимо за стартиране и потегляне. Ако силите на вашата батерия са отслабени, това рефлектира върху алтернатора и той, заедно със стартера, се опитват да компенсират.

Издайническите индикации за предстояща смяна

Още при първите трудности, които срещнете в опитите за стартиране, трябва да имате наум, че проблемите са започнали. Може би все още успявате да запалите, но това няма да продължи прекалено дълго. И ако не вземете мерки, някоя сутрин ще се озовете в крайно неприятна ситуация, предвид забързаното си ежедневие.

Някои автомобили имат индикация на таблото и при слаб акумулатор веднага ще ви известят.

Възможно е светлините или радиото да не функционират, както се очаква от тях, което също трябва да ви наведе на мисълта, че предстои смяна.

Винаги може да проверите как стоят на практика нещата, като измерите заряда с мултиметър, но ако не разполагате с такъв уред, просто посетете близкия сервиз.

Акумулатор от Dikar.bg

Размерът и формата


Стигне ли се до покупка, погледнете внимателно следните детайли.

Дизеловите акумулаторни средства имат специфичен размер, форма и поляритет. При всички случаи трябва да сте наясно какви са подходящите параметри за модела на автомобила ви. Дори да решите да не е идентичен с досегашния, трябва да сте сигурни, че ще пасне на мястото си.

Поставянето изисква да се сложат клемите на съответните точки, а ако се нуждаете от насоки и покупката ви е онлайн, може да разгледате публикуваните от търговеца диаграми за ориентация при разположението.

В ръководството за употреба на колата ви със сигурност има посочена съвместимост и минимални изисквания, с които е наложително да се съобразите.


Основни характеристики


Стартов ток на студено описва количеството енергия, необходимо за стартиране на автомобила, което се осигурява именно от батерията. За да задейства двигателя на вашето МПС, тя трябва да отговаря на нужния ампераж.

По-високите цифри сочат по-внушителна стартова мощност. Колкото по-студен е климатът, който обитавате, толкова по-висок стартов ток на студено ви трябва. При дизеловите коли се предпочита минимум 750 ССА, за да сте спокойни, че ще стигнете до предназначената цел при каквито и да е метеорологични условия.

Капацитетът на акумулатора се измерва в ампер-час. Той гарантира, че автомобилът ще работи оптимално и достатъчно дълго време.

Продължителността на живот на устройството е трудно да се прогнозира, но обичайно е в рамките на около 4 или 5 години. Всичко това обаче зависи и от самата експлоатация.

Следните съвети ще ви бъдат от полза, ако искате да разчитате на него повече време:
 Заложете на съвременни технологии, които осигуряват устойчивост на вибрации и влага;
 Модерните методи изключват натрупването на утайка, което също е плюс за батерията и предотвратява нейното бързо разреждане;
 Търсете качествени продукти от утвърдени производители;
 Удължената гаранция е във ваша полза и тя определено е показател за по-добро качество;
 Избор на вариант според предизвикателствата: шофиране на кратки разстояния, прекалено ниски или високи температури.

Професионалната консултация ще ви помогне окончателно да отсеете предложенията, които ще срещнете в сайтовете за вашия дизелов автомобил. Традиционно ще се натъкнете предимно на оловно-киселинни акумулатори и AGM със стъклена подложка от висок клас.

Не забравяйте и препоръките за поддържането им.

Отстранявайте периодично натрупания прах в отделението на двигателя, тествайте напрежението при налични съмнителни признаци, особено ако планирате пътуване, зареждайте при възникнала необходимост, но внимавайте и го правете според правилата.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари