Що е то бионични очи и ще спасят ли слепите хора?

A+ A-
7009 прегледа 0 Коментара
Технологията бионични очи може да замени ретината и да помогне на хора, които страдат от слепота. Тя представлява електронен имплант, работещ като сензорен чип, също както е при цифровите фотоапарати.

По време на тестовете 40 души са имали възможността да се убедят в отличните резултати от революционното нововъведение. Така тези, които са изгубили зрението си вследствие на пигментен ретинит, например, имат шанс да прогледнат отново.

Чипът се поставя в задната част на окото, а процедурата протича в рамките на 6-8 часа. Когато светлината го задейства той препраща импулсите към нервните клетки зад ретината, а те от своя страна сигнализират зрителния нерв до мозъка. Имплантът е свързан и с мини компютър, който се намира зад ухото и магнитна намотка го захранва. Образът, който предоставя той, е черно-бял и не е с перфектно качество, но въпреки това той е някакъв шанс за тези, които години наред са живеели в мрак.

как работят бионичните очи

Екипът, който е работил по експеримента, очаква уникалното устройство да бъде финансирано от здравните власти. В Оксфордската офталмологична болница предполагат, че неговата стойност може да достигне 80 хиляди паунда. На фона на неповторимите вълнения, на които те са били свидетели, сумата може и да не се окаже чак толкова космическа. Седмици след като хората в изпитанията са се сдобили с импланти са споделяли невероятните си емоции, като това да зърнат за пръв път усмивката на другите, да се вгледат в лицата на близките си, да се насладят визуално на храната си...

Алтернативите при слепота


Генната терапия може да се окаже един от най-сполучливите методи за лечение на слепи хора, тъй като с нейна помощ се постигат невероятни подобрения в зрението. При нея се употребяват модифицирани вируси, доставящи здрав ген в клетка, където същият ген е мутирал. По този начин тя изземва функциите на неспособния ген и клетката започва да функционира правилно.

От няколко години насам се извършват изследвания на генната терапия и за болести на ретината, които са наследствени и редки – амавроза на Лебер 1, хороидермия. Те причиняват разрушаване на клетките в ретината, а генната терапия би могла да забави унищожителния процес, подобрявайки значително зрението. Все още плодовете от труда на учените са далеч от масовото си приложение, но има надежда и това да се случи.

генна терапия против слепота

Има и друг подход, на който се възлагат надежди – т.нар. оптогенетика. Тя може да постигне резултати при слепота, причинена от увреждане на светлочувствителните колбички и пръчици в очите. Специалистите от Манчестърския университет са инжектирали необходимия ген на слепи мишки чрез вируси, вследствие на което те са започнали да различават черни от бели ивици и размерите на предметите, които ги заобикалят. Експериментите върху хора все още не са започнали, но те са планирани за близките години.

Известно е лечението със стволови клетки, което вече се предлага в Европа от почти 15 години. Чрез него се възстановява наранената роговица, може да се въздейства и върху дегенерацията на макулата и пигментния ретинит.
Британската фирма ReNeuron подготвя тестове със стволови клетки, които целят възвръщане на зрението при мъртви пръчици и колбички, считано за непостижимо досега. Разработени са серия от човешки прогениторни клетки, за да бъдат имплантирани в ретините на животни, а после и на хора, ако резултатите са добри.

Изследователите на стволови клетки получават подкрепа и от страна на британското правителство, а здравната система е в състояние да откликне на нуждата на всички, които силно се вълнуват от въпроса. Ето защо са направени и съответните инвестиции по две програми в тази посока, за да се внедрят час по-скоро съвременните терапии за превъзмогване на слепотата.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари