Бъдещето на мобилните технологии

A+ A-
14222 прегледа 4 Коментара
  Матрицата вече не е само филм, а реално преживяване...

Интернет отдавна вече не е просто място, където губиш времето си в напразно отваряне на различни прозорци. Сега той е навсякъде и намира приложение във всяка наша ежедневна дейност.

Смартфоните ни свързаха завинаги с онлайн пространството, а новите тенденции се очертава да бъдат още по-обсебващи. В това няма нищо стресиращо, тъй като всеки от нас с радост би се възползвал от възможностите, които се предлагат. Технологичните иновации ще ни потопят реално в сюжета от Матрицата, а началото беше поставено през 2007-ма година, когато Стив Джобс промени света със своя iPhone.

Всъщност общуването претърпя коренна трансформация, на която сме свидетели и до днес. С бурното навлизане на концепцията IoT – така нареченият „Интернет на нещата“, интеграцията на живия и виртуалния свят стана почти на сто процента. Хора и устройства са в топли „отношения“, които изглежда имат огромен потенциал и за в бъдеще.

Песимистите не одобряват подобно развитие в глобален аспект, но и те самите са безсилни да спрат този прогрес. Устройствата, които носим в себе си и са в контакт с интернет, се множат непрекъснато. Оптичният дисплей Google Glass, умните часовници Smartwatch, айподите са все комфортни придобивки, които правят живота ни по-интересен и лесен. Кухненската техника, автомобилите също започват да стават част от голямата мрежа, а технологичната индустрия в никакъв случай няма намерение да ги подминава.

Така наречените wearables предмети предстои да нахлуят екстремно в ежедневието ни и да завземат почти напълно личното ни пространство. Продуктите стават все по-модерни и умни, спестяват ни различни действия, доверяваме им се напълно, те вече са част от цялата ни рутина.

На глобалния пазар, а отскоро и у нас, вече пробива технологията, употребяваща най-популярния wearable - смартфона ни. Apple форсираха навлизането на така наречените beacons, за които е характерно, че излъчват блутут сигнал, а той се приема от телефона или друго смарт устройство.

мобилни технологии

По този начин търговците на дребно могат да облъчват дадена потребителска аудитория, при това с конкретни послания, насочени към тях. Ако вие сте фен на даден магазин, пазарувате често от него, сваляте си приложението му и веригата ви държи в течение на всички промоции, получавате съобщения, когато наблизо има техен обект, дори може да се сдобиете със списък за шопинг според любимите ви стоки.

Този обмен може да се реализира и от страна на музикални събития или фестивали като интерактивния SXSW, чийто организатори тази година използваха възможността и информираха посетителите си подробно за програмата по дни и часове.

Потенциалът е голям – чрез онлайн системата могат да се следят групи от хора, които преминават през молове и търговски центрове, както и да се извършват безконтактни плащания. По всичко личи, че бъдещето е мобилно – beacon технологията е само един пример в това отношение. До 2020 година се очаква хората да разполагат с до 3 пъти повече смартфони, отколкото компютри.

Поколението, което ще има принос в тази насока, израства в момента и един ден ще се превърне в сериозен фактор на пазара на wearable устройствата. Те пък от своя страна ще стават все по-професионални в грижата за здравето ни и във всичко останало, което може да се получи от комбинацията между хардуерни и софтуерни възможности.

Съвсем не е фантазия, ако кажем, че дори и сега има приложение, което лови признаците на депресия при диабетно болни. Diabetes:M регистрира тревожните симптоми дни преди да се влоши състоянието на засегнатите от проблема. Програми като интелигентни държачи за бутилки за бебешко мляко, които дават индикация за изяденото количество, надали ще са ни от чак такава полза, но все пак ги има, а плявата постепенно ще се отсява и фирмите ще усъвършенстват продуктите си.

Няма да е много далеч и времето в което микрофона ще бъде под кожата ви, а камерата в контактните ви лещи. Много от технологиите ще се управляват с гласово разпознаване и команди. Те ще се променят така, че да заемат все по удобно място при нас или в нас. В едно не чак толкова далечно бъдеще холограмните изображения ще бъдат ежедневие.

Няма спор, че интернет връзката ще се подобрява с всяка изминала година, докато достигне немислими величини. Безопасността и сигурността също ще бележат напредък в лицето на биометриките (гласово разпознаване, пръстови отпечатъци, ирисово разпознаване). Батериите ще станат много по-издръжливи и ще се сменят коренно като концепция.

Мобилните апликации ще станат незименна част за всеки един човек. Те ще заменят вашият треньор, диетолог, личният ви лекар, съветника ви за мода, ще се превърнат във ваш постоянен навигатор и помощник и ще направят така, че ежедневните ви задачи да изглеждат като интересни игри...

Няма да има нужда да носите пари в себе си, ще можете да командвате всичко през мобилните си устройства – всички домакински уреди, дори пердетата и външната врата. Възможно е таблетите да станат задължително пособие и в училище...

При всички положения бъдещето на мобилните технологии ще ни донесе интересни изненади. Дали ще ги овладеем или те нас, това е въпрос, който предстои да бъде разрешен. Да се надяваме, че интелекта на хомо сапиенс няма да позволи на машините да ни победят.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари