Сигурна защита за смартфона, лаптопа и компютъра

A+ A-
7263 прегледа 2 Коментара
Не бихте искали личните ви данни да станат достояние на хора, които ще злоупотребят с тях!                                                                                            

Мобилните апарати днес са много повече от средства за комуникация – смартфонът е като второто ни Аз. В него ние съхраняваме ценна информация, която може да ни направи жертви на престъпление. Никой от нас не би желал да се озове в подобна ситуация. Ако ни откраднат телефона или лаптопа, те могат да се окажат в недобросъвестни ръце, които целят да нанесат много по- големи вреди от самата кражба. Дали можем да защитим техниката си, за да не издава тя личните ни данни, обикновено се чудим, когато вече е късно.

В момента са много актуални модели, осигуряващи високо ниво на протекция, те тепърва ще навлизат на пазара. Такива, например са смартфоните BlackPhone и Turing Phone, за които от това лято ще се говори дълго и занапред. Със сигурност обаче те не са по джоба на всеки, а в таблета или другите уреди, ние пазим имейли, документи, банкови акаунти, които е крайно опасно да изтекат към непознати лица.

Има някои инструменти все пак, които ще ви помогнат да се предпазите. Част от тях изискват отключване чрез парола или идентификация с биометрични способи, а останалите ще бъдат от полза, ако вече сме изгубили устройствата си – те ще ги локализират и направят недостъпни.  

Видове инструменти за защита


  Методът с паролите е предпочитан от повечето потребители, но е по-сигурно да използваме потвърждение на личността ни чрез биометрията. Тъкмо няма да се чудите всеки път, каква беше тази парола и до колко тя би затруднила извършителите на подобни посегателства. Шансът да се влезе в системата значително намалява. 

От известно време Yahoo лансира технологията Bodyprint, която ни разпознава чрез ухо или длан. Точността й е изключително висока – до 99 процента.

Традиционните биометрични схеми за идентификация са по пръстовите отпечатъци, но все по-популярни стават и тези по ириса на окото или по лицето. В средата на 2013-та година беше сложено началото на своеобразен бум в мобилната сигурност. С пускането на iPhone 5s, който има сензор за пръсти, милиони клиенти по света избраха именно този смартфон.

Microsoft е на път да последва Apple. Преди месеци от корпорацията съобщиха, че ще въведат стандарта FIDO (Fast Identification Online), който е поддържан в Win­dows 10. FIDO вече разполага с подкрепата на други големи компании от сферата на финансите и технологиите, като Google, Microsoft, PayPal и Bank of America. Той дава възможност да бъдат използвани отпечатъци, глас или разпознаване на лице. 

Всичко, което е важно за нас, може да бъде копирано на отделно USB устройство и да служи ка­то ключ за влизане в машината. Това действа като щит срещу хакери, които се занимават с атаки на сървърите, на които се трупат следите от биометричните ни данни.  

Най-популярният сега метод за защита на материали, представлява активиране чрез Active Key USB идентификатор, който изисква парола. Технологията е само допълнение на четец на пръстови отпечатъци, вграден в самия лаптоп.

Не толкова разпространено все още е устройството, което познава собственика си по маниера и поведението. Софтуерът BioCatch прави анализ на писането и как се натискат клавишите, движенията с миш­ката и разходката из прило­женията. 

Не всичко е загубено, когато се стигне до злоупотреба, в резултат на кражба или загуба. Съществуват програми, които ще засекат устройството ви, ще блокират данните или ще ги изтрият, а после ще ви предложат как да си ги възстановите. Превенцията включва предварително инсталиране на софтуер, който да наблюдава за мястото на лаптопа.  

                                                                                                      
Prey е една такава програма, която открива вашите електронни вещи чрез интернет мрежите наоколо. Благодарение на нея може да се пусне камера, която да заснеме престъпника и да ви препрати снимките на електронната поща.

LoJack е друга такава платформа, чийто годишен абонамент струва едва 40 долара.

GadgetTrak (19 долара на година) и LockltTight (според версията - безплатно или 9 долара на месец), са още едни изгодни алтернативи, които бранят мобилния ви компютър.

За лаптопите си Apple са подсигурили клиентите си с програмата Find Му Мас. За да функционира, тя трябва да бъде задействана, пре­ди да се окаже, че устройството липсва. С нея може да бъде стартирана аларма, когато някой седне на ма­шината и влезе в интернет.  Dropbox, Facebook и Gmail за­писват IP адреса, от който се влиза, и също могат да ви съдействат при издирването, ако не сте взели нужните мерки и не сте сложили специализирана програма преди инцидента. Не чакайте – сега е времето.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари