Как да опазите бизнеса си от кражби?

A+ A-
5319 прегледа 0 Коментара
  Да защитите фирмата си е задача номер 1 за вас, не сте я създали, за да я оставите в лапите на подли управители и подчинени.

Не един или двама собственици на компании са страдали от измами, които са ощетили бизнеса им. Всъщност дори не става дума за удар от страна на конкуренцията, а от вътрешни хора.

Както се казва, винаги при кражба, има замесени служители. Ако вашият управител се е оказал подъл мошеник, вие нямате никакъв избор, освен да го уволните. Но защо да се стига до там – по-добре вземете мерки предварително.

След като нещо куца при подбора на кадрите, то трябва да настъпи незабавна промяна. Контролът е изключително важен, както може би сами ще се убедите с течение на времето.

Някои големи корпорации имат създадена своя организация за одит, подчинените им спазват етичен кодекс, правят се проверки от представители на юридическите и финансовите среди, но малките са в по-рисковано положение, а и загубите биха им се отразили пагубно.

Да се натъкнеш на роднини, приятели и познати на шефа в дадена фирма, не е никаква рядкост, нито пък е характерно само за провинцията или за разни политически назначения. Не е учудващо, защото хората предпочитат да гласуват доверие на близките си, но най-неочаквано именно те ги предават в даден момент.

Тях никой не ги следи, нито ги кара да дават отчет за дейността си. Вие като собственик, трябва да сте по- малко наивен и да гледате реално на нещата – изкушенията дебнат около всеки и никой не е застрахован да им се поддаде.

Разбира се, че моралните принципи са желателни и има личности, които никога не биха ги престъпили, но ние все пак трябва да си имаме едно наум, нали?!

Удар под кръста


Естествено, че такива случаи са особено неприятни, не само защото не са прогнозирани, но и поради деликатността на казуса. Трудно ще направите забележка на някой роднина, с който доскоро сте били в прекрасни отношения и сте вярвали, че управлява съвестно поверената му длъжност. Смятате, че сте му плащали достатъчно добре, за да не посегне на вашето, но уви, той въпреки това е оплескал тотално нещата.

Жертва ли сте, веднага преразгледайте приоритетите си, горчивият опит ще ви направи по- бдителни за в бъдеще. Може би ще бъдете още по-предпазливи, когато набирате персонал, няма да поставите кой да е на висока позиция, даже и да е препоръчан от фамилията.

Честност и откритост


Заложете на директните разговори, ако са ви съобщили за евентуален проблем, касаещ липси на стока, пари или друг вид нередност. Според проучване на Асоциацията на експерти за разкриване на измами, най- често такива случаи виждат „бял свят“ по сигнал на колега на извършителя.

Вие сте длъжен не само да проведете свое разследване, но и да седнете на четири очи за един културен и интелигентен диалог. Също така, като собственици, вие е по-добре да поддържате не само дистанция със служителите на фирмата си, но и да търсите по- топъл контакт, за да се чувстват те окуражени да ви споделят за свои съмнения или вече затвърдени негативни практики.

Знаете, че „рибата се вмирисва от главата“, затова не допускайте наемниците ви да остават с впечатлението, че нехаете за атмосферата в компанията. А да знаете какво точно върши вашата дясна ръка, е абсолютно задължително.

Проверката е висша форма на доверие


Управителят трябва да бъде поставен под зорко наблюдение. Вие сте го назначили, защото очаквате лоялност, но въпреки това не го оставяйте с напълно развързани ръце. Нека да ви препраща всеки един договор, който се сключва за покупка или продажба над определена стойност. Ако пък става дума за по- крупни сделки, направо да ги съгласува предварително с вас.

Изисквайте месечните отчети, за да сте в течение как вървят финансовите процеси във фирмата. Данните за разходи, текущи вземания и останалите задължения ще ви осигурят достатъчно информация, а и ще бъдат знак, че нищо не е оставено на самотек.

Никой няма да посегне на бизнеса ви, ако по- често прибягвате до тези методи. Въпросната инспекция би могла да се извършва от екип счетоводители и/или адвокати, тъй като вие може да не разполагате с такова време. „Изкривяванията“ лесно се хващат, ако се въведе периодичен надзор на годишните и месечни бюджети за приходи и разходи.

Външна ревизия


Стига да може да си го позволите, ползвайте услугите на консултанти извън фирмата. Те ще се запознаят подробно с документацията и веднага ще дадат препоръки, ако се сблъскат с подозрителни факти. Потенциалните измамници ще са още по-притеснени, че биха могли да ги спипат на местопрестъплението. Идеалната превенция!

Директор с имидж


Не всеки управител би си заложил главата за едната кражба, независимо в какъв размер е тя. Има хора с опит, трупали репутация години наред и те не биха си позволили да се разчуе, че са непочтени. За тях престижът е над всичко, а и кариерата им ще пострада сериозно, ако допуснат някакъв гаф. Заложете на такива имена, макар че ще ви струва по- скъпо от гледна точка на заплащането. И тук важи приказката, че евтиното излиза скъпо, няма да сгрешите.

Струва ли си или не, да хвърлите известна сума, за да опазите бизнеса си, това го решавате вие, но сами ще се уверите, че така ще спестите повече.

Предприемачеството е начинание, пълно с екстремни преживявания и вие сте успешни именно защото умеете да се справяте с тях, но понякога не е излишно да залагате на разумните ходове, пък нека ви обвиняват в скептицизъм или мнителност.

Пробойните трябва да бъдат поправени, още преди да са станали причина за тежки симптоми на криза – вие сте професионалист в своята област, водите кораба уверено в правилната посока и сте умел капитан с една крачка пред другите. Ето защо седнете и си направете анализ, какво може да се коригира в кадровата политика, процесите, които контролират дейността ви и инструментите за обратна връзка, спомагащи за предотвратяването на злоупотреби в бизнеса ви.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари