Да умножим парите си

A+ A-
48882 прегледа 2 Коментара
  Харченето на пари е голямо удоволствие, но най-приятното усещане е, че те се трупат непрекъснато и няма опция да свършат.

Ето защо популярната максима, че най-добрите пари са изхарчените, не е особено полезна, когато целта ни е те да се множат. А голямото бълване на пари от централните банки в САЩ, Япония, Китай, всъщност очерта една картина на много средства в обращение, в сметките на компании, еднолични собственици, граждани и финансови институции.

Лихвите са все по- ниски, което се отнася, както за депозитите, така и за кредитите. У нас положението не е по- различно. В банките има спестявания на хората в размер на 40 милиарда лева. Секторите, които се борят да ги привлекат, имат широко поле за изява. Потреблението е възможно най- лесната и предвидима посока. Всеки обича да си позволява удоволствия, да пътува, да си купи скъпа кола, даже и яхта, да вложи парите си в бижута.

Придобивките вдигат самочувствието ни, създават ни усещането за комфорт и луксозен живот. Далеч по- отговорно обаче е да помислим, как да направим успешна инвестиция. Няма разумен човек, който ще пръсне цялата сума, с която разполага, защото я е събрал с цената на усърдие и труд през годините.

Да избегнем подводните камъни


Следването на някои важни принципи би било във ваш интерес. Диверсификацията или подходът, който използва стратегия чрез допълнителни инструменти за подпомагане, е много удачен в случая.

Хубаво е да избягваме да се хвърляме в бизнес идея, която ще погълне всичките ни спестявания. Не бива да взимаме имот във ваканционно селище, ако не ни достигат пари в брой и ще разчитаме на ипотека. Грешно е също да залагаме на един вид валута. По- правилното поведение изисква да се ориентираме към повече чужди парични единици, които биха могли да ни донесат печалба, а и така няма да загубим всичко при евентуална неочаквана ситуация.

Може да се спрем на ценни книжа или към други активи зад граница – акции, облигации, депозити, къщи, бизнес проекти.

За да се избегнат сериозните дупки, когато възникнат непредвидени събития, трябва винаги да имаме средства под ръка. Човек и добре да живее, винаги го застигат различни трусове – независимо дали в здравословно отношение, икономическа криза или безработица.

Трябват ли ни спешно пари, то ще е отлично да можем да си ги осигурим от личния джоб, а не чрез кредит. Ако децата тръгнат да записват висше образование, или пък желаем да се сдобием с нов апартамент, ще ревизираме наличното и ще узнаем, че имаме активи под формата на дялове, недвижима собственост, но те не могат да ни финансират веднага.

Вариантът е да разполагаме с по- ликвиден капитал, за да го обърнем на момента в кеш. Такива примери са банковите депозити, акциите и облигациите на големи корпорации, взаимните фондове, златото. Неликвидните активи като имоти, които дори да са в София, Пловдив, или на морето, изискват време и разходи, за да бъдат продадени, не са сполучлив избор.

Това се отнася и до дялове в дребен частен бизнес, акции на малки компании.

Разбира се, индивидуалните решения може би са най- интелигентните стъпки. Едни искат да вложат парите си, но да не загубят нищо, дори и да не спечелят. Втори пък са готови да поемат сериозни рискове, но гонят положителен краен резултат. Затова за първите ще е добре да се насочат към депозити и облигации, а за другите към акции например. Понякога комбинациите могат да бъдат няколко и различни – това ще го кажат най- добре финансистите.

Доверие на професионалиститепрофесионални съвети за финансите ви


Не всеки умее да управлява парите си и нищо чудно, че има толкова фалити, а внезапно забогатели хора, не след дълго удрят дъното и се сгромолясват с гръм и трясък.

Когато трябва да заведем дело, ние търсим адвокат, когато се налага да се лекуваме – лекар. А защо не правим същото, когато умуваме как да запазим и увеличаваме финансите си?

Специалистите са за това, те са се подготвяли дълго в материята, имат усет и практически опит, знаят кое, кога и как. Консултантите от експертните фирми или дружествата имат достатъчно ценни предложения, с които бихме могли да се почувстваме спокойни по отношение на бъдещето си. Те са наясно как се съчетаят разнообразните финансови инструменти, дали да се търгува на борсата, да се трупа във фондове или да се насочим към дадени валути и пазари.

Ние може да сгрешим, но те са навътре в тази игра и винаги една крачка пред нас, което е огромно предимство и можем да се възползваме, вместо да търпим загуби. А големите и необмислени ходове, струват не само скъпо, но и последствията могат да бъдат по- негативни в един дългосрочен период. Не бихме искали да се озовем в такава задънена улица, а след това да съжаляваме, когато вече ще е късно за каквито и да е мерки.

Фирмено финансиране


През последните години много собственици на малки предприятия преживяват труден период по отношение на финансирането на бизнеса си чрез кредити. Някои ръководители на фирми все пак имат добра комуникация с местните представители на банките, отколкото с такива на национално ниво. Малките „играчи“ обаче определено се чувстват изолирани и не разполагат с активи, за да обезпечат евентуалното отпускане на заеми. Предприемачите страдат от липса на внимание и срещат затръшнати врати, когато кандидатстват за средства, затова се налага да търсят алтернативни варианти.

Компании, които предлагат бързи кредити, стават все по- популярни именно по тази причина. Те не изискват такива гаранции и са премахнали доста от пречките пред бизнесмените, които желаят финансиране. При тях може да се теглят пари, даже и при лош кредитен рейтинг. Типът финансиране се подбира според съответните нужди на реципиентите.

Търговски паричен аванс

Схемата е свързана със закупуване на количество от вашите бъдещи продажби от страна на трето лице, а впоследствие сумата се изплаща в течение на времето с предвидените в договора лихви. Този вариант е гъвкав и позволява да бъдат погасявани различни суми в зависимост от текущия период и според броя на клиентите. Таксите тук са по- високи, което е един от недостатъците.

Финансиране чрез вземания

Ако на вашата фирма й трябват пари, а не може да чака определени дни, за да се активират потребителите и да заплатят сметките си, то трето лице може да закупи фактурите ви с отстъпка. След това дължимото се плаща на тях, а вие си прибирате разликата. По този начин лесно се освобождават известни оборотни средства, а не се стопира развитието на бизнеса.

Оборотно кредитиране

Такъв капитал е нужен на почти всяка фирма – дали за маркетинг, за заплати на служителите или за реклама, то той трябва да бъде набавен и вложен незабавно. Има специални кредити за оборотни средства и те дават отлична възможност. Така бизнесът ви ще оцелее и дори ще продължи да расте, ако сте се сблъскали с временни затруднения. Тази сума обаче не бихте могли да използвате за дългосрочни инвестиции, нито за оборудване или скъпи вещи.

Финансиране за оборудване

Оборудването включва автомобили, компютри, копирни системи, техника, както и обзавеждане за офиса. От всичко изброено се нуждае всяка една фирма, а понякога средствата не достигат. Вместо да ги закупите наведнъж, вие може да ги вземете на изплащане и чрез месечни вноски да се издължите постепенно. Особено изгодно е за собственици, които трябва да вложат пари в скъпо оборудване, а то самото става обезпечение за взетата назаем стойност.

Необезпечени кредити

Може да се използва във всяка ситуация, но трябва да имате съвършен кредитен рейтинг, а и лихвите са по- високи.

Микро кредити

Малките предприятия биха се радвали на свеж финансов прилив. Тук става дума за по- малки суми, но те могат да се вложат във всяка една дейност на фирмата. Кредиторите нямат строги изисквания и залагат на доброто име на компанията, не поставят високи претенции към нея, за да се класират за заема.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари