10 най-важни неща, които можем да направим за близките ни

A+ A-
2126 прегледа 0 Коментара
Станете надеждна подкрепа за тези, които са ви скъпи.

Авторът на тези съвети, треньорът за лична ефективност Лори Дешен, вярва, че животът е предимно за хората около нас. Сигурно има няколко души наблизо, които са ни видели в неприятни и неудобни ситуации, и все още продължават да ни подкрепят. Това дава усещане за сигурност и надежда за най-доброто. В същото време според нея, в отношенията е важно не само да приемете подкрепа, но и да я осигурите.

Човек, който спазва тези правила, е приятелят, когото искам да бъда и когото искам да имам. Защото всички хора се нуждаят от малко любов.
Лори Дешен

Лори Дешен, треньор по личностно развитие, основател на общността https://tinybuddha.com.


Как да проявите загриженост към вашите най-близки


1. Бъдете близо до тях, когато имат нужда

Изключете телефона си. Освен ако не сте супер агент, който може да бъде извикан всяка минута, за да спаси света, съобщенията и пощата едва ли могат да бъдат по-важни от човека, който е до вас. Концентрирайте се изцяло върху него.

2. Слушайте внимателно

Понякога в разговор обръщаме по-голямо внимание на реакциите си, като мислим какво и как ще кажем в отговор на забележките на събеседника, в очакване на своя ред да говорим. Опитайте се да слушате внимателно и вместо да мислите за себе си, се опитайте да разберете човека, който ви интересува.

3. Говорете истината

Дори ако това кара човека да се чувства неудобно, говорете за това кое е правилното за вас. Не се поддавайте на изкушението да скриете неприятни неща, за да изглежда ситуацията по-добре, отколкото всъщност е.

4. Приемете човека какъвто е

Всеки има недостатъци и трябва да бъдете истински заслепени от любов, за да не ги забележите. Въпреки това човек става такъв, какъвто е, благодарение на коктейл от достойнства и недостатъци. И си струва да приемете качествата му в комплект.

5. Тълкувайте ситуацията в полза на събеседника

Вместо да мислите за най-лошото от човека, дайте му възможност да обясни ситуацията. Може би не е искал да бъде груб и да нарани чувствата ви. Или може да сте реагирали неправилно на неговите думи или действия, защото сте имали лош ден. Или той е повдигнал тема, която е болезнена за вас. Спрете да гадаете и попитайте отново какво е имал предвид.

6. Прощавайте

Не е нужно да преобразувате всички обиди в камъни, които криете в пазвата си. Когато става въпрос за дребни неща, просто елиминирайте огорчението, което човекът ви е причинил и забравете. Ако обидата е голяма, обсъдете я, кажете му какво ви натъжава и как можете да поправите ситуацията заедно.

7. Възхищавайте се на неговите качества на глас

Кажете на човека защо го цените, дори ако и ако не винаги го заслужава. Похвалете го, защото той е невероятен и трябва да знае за това, и да го чуе от вас.

8. Давайте, без да мислите за възвръщане

Давайте любов, подкрепа, разбиране. Върнете нещата, ако могат да му бъдат полезни. Понякога е по-добре да прекалявате с вниманието, отколкото да не го показвате изобщо.

9. Останете безпристрастни

Не съдете човек по това, какъв ви изглежда и какво първо впечатление е оставил у вас. Дайте му възможност да се докаже, да покаже в какво вярва, какво е неговото мнение за нещата.

10. Обичайте го, независимо от всичко

Дори ако приятел, партньор или член на семейството е упорит, странен или капризен, обичайте го. Зад широките обобщения и неважните неща е добре да не забравяте, че вашият близък е добър човек, който прави всичко възможно, за да съществува в този несъвършен свят.

На всеки се случват стресове и сривове, ситуации, когато всичко е изглежда зле. В тези моменти се чувстваме изгубени. Но усещането, че някой вярва в нас, помага да си спомним, че не сме сами.

Източник: lifehacker.ru
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари