3 хобита, които да изпробвате през 2022

A+ A-
1185 прегледа 0 Коментара
Виждате картина, диамантен гоблен и бродерия на стената си. Как да разберете кое би ви доставило удоволствие да го изработите?

В следващите редове ще ви представим тези три модерни хобита в детайли, за да решите на кое да дадете шанс през тази година.


Бродерия


Бродирането е умение, което можете да научите и овладеете с малко помощ от приятелите си и интернет. Също така това е едно от най-лесните умения, които можете да научите. Забавно е, лесно е и е неразделна част от живота на много хора. Всъщност бродерията е толкова привлекателно хоби, че някои хора дори го превръщат в собствен малък бизнес.

Бродирането е много просто умение, което включва зашиване на конец върху тъкан с помощта на игла. Има много неща, които можете да изработите с бродиране, от гоблени за стена до килими и стилни възглавници за всекидневната.

Има много различни видове бродерия - например:

• Комплекти, които се бродират на кръстат бод. Обикновено основата (панама за бродиране) е цветно напечатана, за да няма нужда от гледане на отделна схема.
• Гоблени, които се изработват с наклонен (гобленов) бод във вариант 1:1 или 1:4. В тези комплекти задължително панамата е разграфена и съпроводена от отделна схема.
• Възглавници – бродират се върху много едра канава с прежда. Могат да се превърнат в прекрасна и нетрадиционна украса за дома.

Независимо кой вид изберете, винаги търсете пълни комплекти, които да ви предложат всичко нужно за изработката на изделието. Това ще предотврати вероятността да се откажете поради липса на материали или инструкции. Най-търсените гоблени са тези с пейзажи, коне и религиозни мотиви.


Рисуване по номера


Няколко години след Photoshop беше пуснато ново приложение, наречено „Paint“. Това беше кръстоска между приложение за оцветяване и приложение за рисуване. То беше насочено към една и съща публика, но имаше съвсем различна философия на дизайна; напълно различен набор от функции и потребителски интерфейс. Но тъй като излезе първи и се справи толкова добре, много хора го помнят като последната дума в този жанр приложения.

Изглежда, че бъдещето на изкуството се намира в смесица от рисуване и оцветяване, всичко на едно място. Едно сравнително ново и набиращо популярност хоби е оцветяне по номера. Съчетание между простата на оцветяването на номерирани секции и изрисуването на преливките между тях. По този начин независимо дали сте начинаещ или напреднал художник лесно ще изработите картина, която гордо да окачите в дома си.

Няколко съвета от нас преди да захването това хоби:

• Винаги търсете комплекти, които да съдържат предварително опънато платно върху дървена подрамка. На пръв поглед може да изглежда като лесна задача, за която няма смисъл да се доплаща, но това бързо ще се промени след като се опитате на ръка да свършите това.
• Ако боята в някоя от кутииките изглежда леко засъхнала, капнете няколко капки вода. Това ще направи боята в правилната консистенция за работа
• Чистете четките си с вода при смяна на цветовете. По този начин ще предотвратите нежелани зацапвания
• Отдайте се на приятни моменти!


Диамантени гоблени


Ще говорим за нещо, което много хора правят, но малко хора са истински професионалнисти: изработката на елмазени мозайки. Това не е просто нещо, което правите, за да впечатлите приятелите си, това е нещо, на което можете да отдадете много жество часове в осъвършенстване.

През последните няколко години тази форма на изкуство набра популярност в Северна Америка и Русия. Основно практикувано от жени, това хоби завладява все повече млади хора, дори и деца. Вече и в България има няколко утвърдени производители на диамантени гоблени.

Изработените елмазени картини са прекрасно допълнение към декорацията на един модерен апартамент, както и детска стая. Моделите за малчугани са с по-ниска трудност, но по-ярки цветове, които да пленят вниманието им и да ги накарат да изработят нещо красиво с ръцете си.

Подготвили сме няколко важни съвета при изработката на диамантен гоблен, било то от начинаещ, напреднал или дългогодишен професионалист:

• Търсете производители, които предлагат винилна основа, чието двойно лепящо покритие е защитено с прозрачен филм, а не хартиен такъв. Много от евтините модели на пазара предлагат второто, което се оказва проблем при работа.
• Подгответе си пликчета, които се затварят, за да можете да работите на зони, вместо по цветове. По този начин приключвайки една зона ще знаете, че няма нужда повторно да се връщате там и да рискувате да разместите някое диамантче с ръката си.
• Използвайте тавичка за сортиране със секция за изсипване в пликче. Така ще предотвратите разсипването на мъниста при смяна на цвят.
• Избягвайте използването на пинсети за поставяне на мънистата. Ако моделът е с кръгли мъниста, пинсетата става неизползваема, поради трудното захващане на мънистото. Ако път моделът е с квадратни мъниста и успеете да хването единичното диамантче, има голяма вероятност да го изпуснете или да го поставите на грешното място. Това може да стане още по-неприятно ако сте се снабдили с качествен диамантен гоблен, чието лепило е силно.
• След завършване на всеки диамантен гоблен изглаждайте мънистата с помощта на специален валяк, за да сте сигурни, че всяко диамантче е прилепнало максимално добре към винилната подложка.
• Преди рамкиране транспортирайте диамантените гоблени в хоризонтално положение, по възможност със защитно фолио върху мънистата. При навиване рискувате отлепване в следствие на деформацията на винилната подложка.

Заключение

В свят, пълен с разсейване, може да е трудно да намерите време да правите нещата, които имат значение. Трите хобита, които споменахме, са страхотни начини да си изцапате ръцете и да се насладите на процеса на създаване на нещо красиво.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари