Да живееш на кредит: Преодоляхме ли страха си от финансова (не)зависимост?

A+ A-
2852 прегледа 0 Коментара
Мнозина мечтаят за кредитна свобода, но погледнато реално, тя е трудно постижима в днешно време

Съществуват различни варианти за финансиране, които съответно имат своите добри и лоши страни, но често кредитите се оказват най-удачното спасение в даден момент от живота ни. Ако се колебаем и попитаме някой от по-възрастните си близки за съвет, тяхната реакция ще е по-скоро негативна по въпроса. Ще чуем думи като „робство“, „зависимост“ и ще се окажем в позиция да се отбраняваме, защото сме си поставили цел, която се стремим да реализираме.

Сблъсъкът на поколенията и разликите в идеалите на двете страни ще доведе до спор, който не би бил особено плодотворен. Нуждаем ли се от консултация, трябва да я потърсим при специалист, а след това да преценим сами рисковете и предимствата на решението, което предстои да вземем.

Несъмнено мнозина мечтаят за кредитна свобода, но погледнато реално, тя е трудно постижима в днешно време. За страна с ограничени възможности, каквато смятаме, че е България, покупките на лизинг, инвестициите в жилища с ипотеки, потребителските договори за отпускане на средства и т.н., са инструментите, които запълват редица липси, наложени от икономическите условия.

На кредитирането не може, а и не бива, да се гледа с добро или лошо око. То предлага продукти, които ние трябва да сме наясно дали можем да си позволим, както и как те ще се отразят на финансовия ни статус.

И понеже в повечето случаи сме свидетели на критики спрямо модела – живот на кредит, да разгледаме и някои основни ползи от него.


Навременна помощ


Бързината при получаването на пари, които са ви необходими в определен период, е съществено предимство. Може да отлагате плановете си, докато заделите известна сума от заплатата си, или да разчитате на спестовността си, за да съберете цялата стойност. Ако подобен ход обаче ви се струва немислим и не може да разчитате на него, със сигурност взимането на заем би могло да ви гарантира навременна помощ.


Подкрепа за идея или вложение в собственост


Знаем, че наемите са сериозно перо от бюджета, а плащането им е дългосрочно и продължава с години, поне докато не предприемем генерална промяна. Такава стъпка може да е покупката на собствено жилище. Въпросът е особено назрял за семействата с деца, които искат да се устроят според личните си предпочитания, а и трябва да инвестират в по-голям дом. Идентична е ситуацията, ако имаме намерение да развиваме бизнес. При стартирането му са нужни повече средства, които бихме могли да си набавим и чрез кредит.


Спокойни в отношенията


Когато се ориентираме към финансова институция, вместо да помолим приятел за услуга и отсрочено връщане на сумата, ние печелим няколко неща. Първото, и може би най-важното при тези обстоятелства, запазваме приятелството си. Второто, третото и всяко следващо – все свързани със спокойствието ни, и регламентираните отношения, поне докато съумяваме да се справим с разходите и да обслужваме коректно кредита си.


Гъвкави условия


В зависимост от това коя банка или фирма ще изберем, ние сме в позицията си да преговаряме за някои условия, да се съгласим или не с предложения погасителен план и неговия срок, да фиксираме удобна дата за бъдещите вноски и други детайли около кредита. Желателно е да направим свое проучване, било в интернет или да се срещнем с консултант на място, преди да пристъпим към теглене на заем.

Финансистите имат някои златни правила, които трябва да се спазват, за да не стигате до неочаквани затруднения:

 Сериозен анализ и предварителен разчет според индивидуалните възможности;

 Насоки от опитен експерт;

 Подробно запознаване с представената документация, с особено внимание към дребния шрифт;

 Задълженията ви на месец не бива да бъдат повече от 40 на сто от чистия доход;

 Сключване на застраховка, с която да бъдат защитени плащанията по кредита;

 Теглене на сумата във валутата, в която се изплаща работната ви заплата.


Финансиране от credirect.bg - вашият надежден помощник.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари