Недостатъците на новото време: Кога майките грешат при възпитанието на момчетата

A+ A-
1345 прегледа 0 Коментара
Както гласеше реплика в роден сериал, майките винаги чувстват вина – те това работят.

И понеже през последните години светът изглежда като подменен, често обществото е склонно да отправя обвинения към дамите, възпитавали момчетата, които днес не успяват да покажат своето мъжество. Може би някои осъзнават отговорността си за последствията, но вероятно не са имали друг избор, или са били изправени пред непреодолими препятствия, за да се справят със своята роля.

Затова не е нито красиво, нито конструктивно да се хвърля върху тях цялата вина за порасналите момчета.

И все пак, грешат ли някъде майките при възпитанието на децата, представители на силния пол?

Със сигурност специалистите са готови да предоставят своите категорични отговори, и дори да не сте склонни да ги приемете изцяло, някои послания имат силата да доведат до размисли и до важни поуки.

Прекалена емпатия и липса на вяра в собствените сили

Забелязали ли сте какво се чува обикновено около детските площадки? „Не бягай!“, „Ще се изпотиш!“, „Ще паднеш!“ и т.н. Страховете на майките, претворени в думи, наситени с емоция.

Вашите синове могат да се справят с всичко това, бъдете спокойни. Да, те несъмнено ще падат и ще се удрят, ще се връщат вкъщи с ожулени колене, ще се изцапат в калта. За тяхно и ваше добро е препоръчително да ги оставите да преживеят всички тези моменти от детството си. Вярвайте в техните собствени сили и в способността им да се изградят като личности, усетили последствията от своите постъпки.

В стремежа си да ги предпазят, майките проявяват прекалена емпатия и ограничават самостоятелността им, свободата им, възможността им да се превърнат в мъже, докато растат в игри и трупат опит на улицата.

Поощрявайте увереността им – те могат повече от това, което правят точно в този момент. Дайте им крила, а те ще повярват в себе си, вместо да се демотивират и да се отказват при всяка трудност на пътя.

Да отнемеш болката на детето си

Този инстинкт няма как да бъде разбран от мъжкото съсловие и той е напълно естествен за жените. Обаче това, което се изисква от вас, е да го владеете и да балансирате винаги, когато поискате да отнемете болката от детето си.

Момчетата се катерят високо по дърветата, състезават се и мерят силите си срещу „противника“ в играта. Те може би ще се наранят, но драскотините по тялото им никак не са страшни, не преувеличавайте и не превръщайте в драматично изживяване всяка подобна ситуация.

Състраданието е полезно и е необходимо да бъде проявено, но един съвет е достатъчен, а потискането на сълзи и реакции също може да се окаже вредно.

Ти си мъж, мъжете не плачат

Мъжете са човешки същества и отричането на тяхната способност да плачат или да се гневят, не води до добри резултати.

Половете не определят степента на емоциите, а трупането на негативни чувства обикновено редуцира в здравословни проблеми. Ето защо те трябва да намират начин за изява и момчетата да имат свой отдушник, ако ще това да е просто любимото им спортно занимание.

Неразбиране на мъжката същност

Напълно в реда на нещата е момчетата да имат претенцията да бъдат първи, защото усещането им за съперничество е силно изострено. Това по-рядко се среща при момичетата, но така или иначе е нормален процес на израстването при децата.

Бъдещите мъже притежават природата на победители, те искат да завоюват и да изследват света около себе си, позволете им да експериментират и да установят стабилна връзка с мъжкото си начало.

Примерите за мъжко поведение в обкръжението трябва да са налице, дори когато това е трудно по ред причини: отсъствие на бащата, отдалечено работно място или поемане на грижите основно от страна на възрастни роднини.

Децата учат важните неща именно чрез опита на мъжете около тях, попивайки от техните качества и достойнства.

Не се допускат мнение или вземане на решения

Съществена грешка, която би могла да бъде спестена, тъй като детето трябва да навлезе в света на възрастните, именно чрез личния си опит – решения, евентуални грешки и последствия.

Това е част от приучването за носене на отговорност. А носенето на отговорност не е нищо друго, освен силата на мъжа, която безспорно трябва да е сред приоритетите му, когато се превърне в голям човек.

И помнете, че навиците се изграждат още в изключително ранна възраст. Някои психолози дори считат, че още на три години вашият син или е мъж, или започва моделирането в неприятна посока, която някой ден рефлектира върху целия му живот.

Децата имат потребност от нежност, усмивка, от подкрепа, не ги лишавайте от тях в никакъв случай. Излишно е и да бъдете крайни, когато те грешат, не ги наказвайте, а им покажете как да ги поправят – сами!
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари